't Goy
(gemeente Houten)
De oude nederzetting ligt op de kruising Wickenburgseweg-Groenedijkje, waar ook de omstreeks 1800 afgebroken middeleeuwse dorpskerk was gelegen. De Wickeburgseweg kronkelt zich om de plaats waar zich het, in de late middeleeuwen reeds verdwenen, belangrijke kasteel Ten Goye bevond. In de loop van de 19de en 20ste eeuw ontstond nabij de R.K. kerk de huidige lintbebouwing langs de Beusichemseweg.
De
R.K. kerk O.L.-Vrouw ten Hemelopneming (Beusichemseweg 104) is een kleine bakstenen kruiskerk in sobere neogotische stijl met houten tongewelf, gebouwd in 1870-'71 naar ontwerp van L. Snijders. Het laatgotische kerkje van Blauwkapel werd als voorbeeld genomen. In het redelijk gave interieur bevinden zich gepolychromeerde kruiswegstaties, enkele heiligenbeelden
'T Goy, Buitenplaats Wickenburgh
en een gepolychromeerd altaar uit 1888. De hardstenen doopvont stamt uit 1919.
Wickenburgh (Wickenburghseweg 19), een wit gepleisterd landhuis, is gelegen in een fraai, groot landschapspark. Het is tussen 1860 en 1870 ontstaan door verbouwing van een 18de-eeuws gebouwencomplex, dat was gegroeid uit een als buitenverblijf ingericht voorhuis van een in oorsprong middeleeuwse kasteelboerderij. Het kasteel verdween al in de 14de eeuw en lag op het ronde, in de landschappelijke aanleg opgenomen, eiland vóór het huis. De ronde bakstenen duiventoren bij de vijver zal in het begin van de 17de eeuw zijn gebouwd.
Boerderijen. De krukhuisboerderij 't Rechthuis van Goy (Wickenburghseweg 68) bezit een kelder met kruisgewelf, een opkamer met 17de-eeuws kruiskozijn en een stookplaats met bakoven in het achterhuis. Andere kenmerkende boerderijen zijn: Het Stenen Kamertje (Groenedijk 9), Kortland (Wickenburghseweg 26) uit 1785 en De Meern (Wickenburghseweg 23) uit circa 1860.