De Bilt, Buitenplaats Oostbroek, interieur landhuis
als het huis - uit 1779 dateert. Het pand heeft een voornaam, hoog dwars huis, dat voorzien is van een kelder met opkamer. Het wordt gedekt door een zadeldak.
Oostbroek (Bunnikseweg 39) is een landhuis in eenvoudige neorenaissancestijl, gebouwd in 1887-'88, maar in 1924 verbouwd en vergroot. Het fraaie park in late landschapsstijl is een ontwerp van I.H.J. van Lunteren. Bij de oprijlaan staan een oranjerie annex tuinmanswoning en een koetshuis met woning, beide in de stijl van het hoofdgebouw en versierd met omlopende cordonbanden. Het landhuis staat op de plaats van het middeleeuwse klooster Oostbroek.
Beerschoten (De Holle Bilt 2) is een symmetrisch landhuis dat in 1889-'90 in rijke eclectische vormen werd opgetrokken, nadat brand het vorige huis volledig had verwoest. Van het oude huis nam men de hoofdvorm over, te weten een vierkant middendeel en twee lagere, vrijwel vierkante zijdelen. Aan de buitenzijde sieren mozaïektableaus in de friezen het huis. In het interieur zijn er onder meer decoratief gestucte plafonds en een Italiaans aandoende, neorenaissancistische schouw. Het park stamt 1810-'20 en werd in 1853 door J.D. Zocher jr. opnieuw ingericht. In het bosgedeelte is het oudere 18de-eeuwse formele lanenstelsel met beukenlanen nog herkenbaar. Op het landgoed bevinden zich onder andere een wit gepleisterd, in 1979 gerestaureerd koetshuis (De Holle Bilt 6), een tuinmanswoning (Holle Bilt 8, 1855), een voormalige portierswoning (Holle Bilt 10, 1893) en een ijskelder met bakstenen koepelgewelf en portaal (1853). Bij de weg markeren twee hardstenen grenspalen uit omstreeks 1850 de grens tussen de jachtgebieden van de landgoederen Houdringe en Beerschoten.
Het Klooster (Wilhelminalaan 10). Van deze buitenplaats gaat de kern van het huis terug op een bij de sloop van het
De Bilt, Sanatorium en medisch centrum Bergh en Bosch
Vrouwenklooster gespaard gebleven, 15de-eeuws gebouw. Het huidige gebouw is echter vooral het resultaat van een uitbreiding omstreeks 1826 en een ingrijpende verbouwing in 1893-'96. In 1893 werd het pand de vestigingsplaats van het KNMI, waarna een ingrijpende verbouwing volgde naar plannen van Rijksbouwmeester D.E.C. Knuttel. Toen kwam ook de eerste observatietoren, ‘de sterrentoren’, tot stand, die in 1915 plaats maakte voor een betonnen vervanger. In de jaren vijftig verrees de huidige toren, naar ontwerp van rijksbouwmeester G. Friedhoff. Op het terrein zijn diverse uitbreidingen verwezenlijkt, waaronder ook dienstwoningen en een directeurswoningen uit 1908. Bijzonder zijn de twee magnetische paviljoens uit 1898 en 1913, geheel in hout uitgevoerd. De bakstenen
duiventoren bij Kerklaan 40 is gebouwd in 1832, in opdracht van jhr. D.W.J. Strick van Linschoten. Hij hoorde bij het verdwenen landhuis Arenberg. Op een vierkante, met zes spitsbogen en een rondboog geopende, onderbouw staat een achtkantige bovenbouw met tentdak en lantaarn. De toren is in 1975 gerestaureerd.
Woonhuizen. De karakteristieke dubbele villa's Looydijk 137-39, 164-166 en 168-170 zijn gebouwd in de stijl van het zakelijk expressionisme, naar ontwerp van de gebroeders Van Ven.
Het sanatorium en medisch centrum Bergh en Bosch