belangrijke kunstenaars en kunstwerken. Ook hier geldt echter dat enige soepelheid is betracht, of dat juist streng geselecteerd moest worden, zoals in het geval van de kernfiguren: het lemma over Faust bijvoorbeeld is het langste van dit boek, maar had met gemak nog eens zo lang kunnen zijn. Verwijzingen naar andere lemmata in dit boek zijn met het teken » aangegeven. Via de secundaire literatuur onder ieder lemma ligt uitgebreide en aanvullende informatie binnen ieders handbereik.
De vermelding van auteurs en kunstenaars is beperkt tot de achternamen: in alle gevallen is de volledige naam terug te vinden via het register op auteurs en kunstenaars. Uitzonderingen op deze regel van verkorte vermelding zijn de gevallen waarin verwarring zou kunnen ontstaan (zoals bij Corneille, Müller, David), of wanneer het personen betreft die traditioneel zowel voor- als achternaam worden aangeduid (zoals de schilderes Angelica Kauffmann of de popmuzikant Bryan Adams).
In een tweede register zijn verhaalfiguren en historische personages terug te vinden met een verwijzing naar het lemma waarin ze optreden of naar de naamsvariant waaronder ze moeten worden gezocht.
De bibliografie is gesplitst in twee gedeelten. In het algemene deel staan de naslagwerken en monografieën genoemd die voor meerdere lemmata van belang zijn geweest, variërend van een niet onaanzienlijke groep werken die voor de Shakespeare-figuren van belang waren, tot werken die voor vrijwel alle lemmata werden gebruikt, zoals Frenzel en Heinzel. In het tweede deel staan de monografieën en artikelen die voor de afzonderlijke lemmata van essentieel belang zijn.
Een boek als het onderhavige kan niet worden geschreven zonder de directe en indirecte medewerking van velen. In de eerste plaats moet onze dank uitgaan naar Wilfried Uitterhoeve, die zich bereid toonde de lemmata Belisarius, Don Juan, Dracula, Mazeppa en Wilhelm Tell te schrijven, en naar W. Bronzwaer, die de auteur is van het Hamlet-lemma. De overige lemmata komen voor rekening van telkens één der drie ondergetekenden. Uit het feit dat gekozen is voor het onvermeld laten van de auteursnaam onder ieder lemma mag worden afgeleid dat gestreefd is naar eenheid, zowel in strategisch als in stilistische opzicht.
Binnen de uitgeverij zijn enkele mensen onmisbaar geweest bij het tot stand brengen van dit boek. Opnieuw moet hier Wilfried Uitterhoeve worden genoemd, ditmaal als redacteur van deze reeks, die ons op innemende wijze heeft weten te sturen en te motiveren,