zodat dit spel, samen met de drie muziekdrama's (nog steeds zonder muziek uitgegeven) uit Utrecht en Haarlem, met het Delfts fragmenten enkele losstaande gegevens, in niet geringe mate bevestigt, dat ook in Nederland het muziekdrama heeft gebloeid.
Toegegeven moet worden, dat de titel ‘Muziek en Drama’ te wijds is. Een beschrijving van het drama in de middeleeuwen wordt hier niet gegeven, evenmin een verhandeling over dramatische muziek in het algemeen. De vooropgezette beknopte omvang heeft mij de beperking opgelegd de muziek bij het drama (in ruime zin) te beschrijven. Wellicht zou een of ander lezer een titel als ‘Het Muziekdrama in de Middeleeuwen’ juister toeschijnen, maar ‘muziekdrama’ heeft nu eenmaal in de muziekwereld een betekenis, welke met de inhoud van deze bijdrage niet overeenstemt.
Erkentelijk ben ik de bibliothecaris onzer Nationale Bibliotheek, Dr. L. Brummel, voor zijn hulpvaardigheid en zijn toestemming tot het afdrukken van het Maastrichtse Paasspel. Voorts dank ik de conservatoren der handschriften van de Staatliche Bibliothek te Bamberg, van de Bibliothèque Nationale te Parijs, van het British Museum te Londen, en de Stiftsbibliothek te St. Gallen voor de welwillend gegeven toestemming tot het fotograferen en het publiceren van miniaturen, die merendeels hier voor het eerst worden afgedrukt.
De Schrijver