Op dit Huys vluchtte Velsen ook, naa 't vermoorden van genoemde Graaf; waar op het wierde belegerd, ingenoomen en ter nedergeworpen. Doch het is, binnen weinigen tyd, weder opgemaakt.
A. 1340, circum circa, kreeg dit slot een nieuwen Heer; ridder Willem, uit het Huys van Henegou. Immers was syn grootvader, gr. Willem de Goede; syn grootmoeder, Johanne de Valois, de suster van kon. Philip de Schoone.
A. 1345, wierd deese, nevens syn oom, gr. Willem, van de Friesen doodgeslagen.
A. 1374, is Kroonenburg, door den biskop, Jan van Hoorn, ingenoomen, uitgeplonderd en verwoest: met steene kogels beschoten, uit het geschut als toen in het gebruik gebracht.
A. 1436, kocht Heer Amelius van Mynden en Ruwiel, Wouthers soon, aan Juff. N. van Kroonenburg getroud, dit gemelde slot, nevens haaren aanhang, van syn schoonbroeder.
A. 1483, brocht Maximiliaan syne krygsknechten op de sloten; Kroonenburg, Abkoude en Vredeland.
Van gelyken deese Heer Dirk van Swieten te Loenersloot; met sulke middelen de gevangene biskop David in syn Stichtsse setel herstellende.
A. 1624, quaam gr. Henrik van den Berg over den Yssel, en viel in de Veluwe, juist by een prangend winterweer. Toen wierd te Loenen de brugh afgebrooken en de Vecht met byten opengehouden. En toen syn de byters, door Heer Antoni van Lynden, Heer van Kroonenburg, met de warme ketel gespyst. Maar, het toeschieten van het Staatsse volk deê den vyand, meer bevroosen als bebloed, van onsen bodem wyken.
A. 1629, leed de Veluwe, door de Spanjaarden, nevens hunne Kroaten, een tweede plondering. Men sond wel volk naar Amisfort, uit Loenen en de omliggende dorpen; doch te vergeefs. Dus die kon, vluchte naar de Loensse syde. Men maakte beschanssingen langs de wegh. Die van Loenen hakten, in de Bloklaan, de swaarste boomen om verr. Brachten deese boven op den dyk. Met die borstweeringe hielt men de Kroaten tegen, die in het Gooy lelyk huys hielden. Maar, met Wesels overgang, wierd dit haatelyk gespuys eindlyk te rugh gedreven.
A. 1672, de Franssen het Sticht van Uitrecht ontrustende, wierd dit Huys, door den Staat beset. Maar, de gemelde rust-