Schinderhannes heeft vele jaren het repertoire gesierd van de Société Dramatique, die het werk ook buiten Roermond opvoerde, zoals in 1890 voor de Sociëteit Momus te Maastricht.
Na 1898 wordt het stil rond de oude Société. Er is ook een verklaring voor. In dat jaar namelijk richten een aantal leden van de Société Dramatique een nieuwe vereniging op ‘De 10 Schmookers’, die in feite het repertoire van de Société - overwegend kluchtige eenakters in Roermonds dialekt - overneemt. De traditie van de Schinderhannes-opvoeringen wordt dan ook in 1905 voortgezet door de in 1888 opgerichte Roermondse Zang- en Muziekvereniging met opvoeringen op 5 en 6 november in de zaal van de Harmonie aan de Hamstraat. Overigens herleeft de oude Société plotseling in 1909.
Een aankondiging in de Nieuwe Koerier van 10 april 1909 vermeldt uitdrukkelijk dat de Société Dramatique van Roermond - opgericht 1835 - op zondag 25 april 1909 een opvoering zal geven van ‘Schinderhannes’ - opera-bouffe in 2 akten van Emile Seipgens.
‘Roermond’, aldus de Nieuwe Koerier van 27 april 1909, ‘heeft weer zijn oude Schinderhannes kunnen zien. Men had nog de herinnering bewaard aan de dagen van weleer, toen deze opera-bouffe het successtuk was van het repertoire van de Dramatique. Als een stukje geschiedenis van het oude Roermond leefde dat alles voort en werd overgeleverd aan volgende geslachten.
Nu moest heel Roermond dan ook Zijn Schinderhannes zien.
De harmoniezaal, waar ieder zijn klein plaatsje toegemeten kreeg, was geheel bezet. Dagen te voren was reeds een tweede opvoering noodzakelijk gebleken om onze ingezetenen niet teleur te stellen.
De S.D. had een dankbaar publiek, dat haar een enorm succes bezorgde. Bij hun verschijnen reeds viel aan de oude acteurs een uitbundig applaus ten deel. Een bijzonder succes had Mej. M.R., die als Florenske optrad’.
De hoofdrollen werden - blijkens een voorbespreking - gespeeld door Felix Routs, Laurent Routs, Henri Timmermans, Oscar Claus en Mej. Mia Routs.
De recensie besluit alsvolgt: ‘We hopen dat de herleefde Dramatique thans niet opnieuw op hare lauweren gaat rusten, al heeft zij er nog zoveel behaald’.