perceelsnamen en de kadastrale ligging, voorzien van de daarbij behorende toelichtende tekst uit het Monumentenregister.
Er is tijdens de bewerking van deze Geïllustreerde Beschrijving in en rond gebouwen van na het jaar 1000 geen speciaal bodemonderzoek verricht. Daartoe deed zich ten gevolge van het geringe aantal uitgevoerde restauraties ook weinig gelegenheid voor. Er is een spectaculaire uitzondering, de opgraving van het voormalige Huis te Heumen in de eerste maanden van 1980, waarvan de onderzoeksresultaten op de valreep nog konden worden toegevoegd. Een vroeger onderzocht kerkgebouw wordt nader onder de loupe genomen, de voormalige r.k. kerk van St.-Antonius Abt in Malden, in 1961 bloot gelegd, waarvan de resultaten hier voor het eerst uitvoerig worden gepubliceerd.
Van oudsher is in de Geïllustreerde Beschrijving een grote plaats ingeruimd voor het roerend kunstbezit aanwezig in openbare gebouwen, kastelen en kerken. Met name het kerkelijk kunstbezit neemt daarbij een voorname plaats in. Vooral in het behandelde studiegebied zijn de mobilia soms het enig tastbare houvast, dat uit een bepaalde periode is overgebleven. Van meet af aan heeft de bewerker zich ingespannen om een representatief overzicht te kunnen samenstellen in woord en beeld van hetgeen er aan mobilia en voortbrengselen van toegepaste kunst in de streek aanwezig is. Bij de Rijksdienst van de Monumentenzorg berusten verschillende oude inventarislijsten, die een indicatie geven van de belangrijkste objecten. Onafhankelijk van de later vanwege het bisdom Den Bosch uitgevoerde nieuwe inventarisatie werden de parochies bezocht en werden ten behoeve van de beschrijving foto-opnamen gemaakt. Als norm voor vermelding gelden globaal genomen de volgende criteria: ouderdom, kwaliteit, zeldzaamheid, stijlzuiverheid en signatuur. In 1976-1978 is van de zijde van het bisdom Den Bosch het gebied volledig geïnventariseerd door drs. G.P.P. Vrins, pastoor-deken te Geldrop, geassisteerd door de heren B. Grote, A. Jansen en A. van Leeuwen. De door drs. Vrins gemaakte object-beschrijvingen zijn zeer nauwgezet en uitvoerig; behalve aan het materiële aspect is ook ruime aandacht geschonken aan vorm en iconografie. De kwaliteit en de opbouw van deze beschrijvingen achtte de samensteller van een zodanige waarde dat hij toestemming vroeg en verkreeg om de objecten te presenteren in de vorm van de door de hoogeerwaarde heer Vrins geredigeerde teksten. Van de zijde van de kerkbesturen werd in deze alle medewerking verleend.
De in het boek opgenomen tekeningen zijn vervaardigd door de heren T. Brouwer, H.W. van der Voet en A.A.M. Warffemius naar eigen opmetingen en deels gebaseerd op bestaand materiaal, dat zo mogelijk werd aangevuld met eigen waarnemingen. De heer Brouwer droeg zorg voor al het getekende kaartmateriaal, bestaande uit kadastrale minuutplannen, recente plattegronden en kleine situaties, kerkhofplattegronden en enige bouwkundige tekeningen. De opmetingstekeningen van gebouwen zijn van de hand van de heer H.W. van der Voet, die na zijn pensionering werd opgevolgd door de heer A.A.M. Warffemius. Deze controleerde met grote nauwgezetheid het bestaande tekeningenbestand, voegde er diverse nieuwe bladen aan toe en maakte het geheel persklaar. Het kaartmateriaal is afgebeeld op de navolgende verkleiningen: de kadastrale minuutplannen en de recente dorpsplattegronden zijn driemaal verkleind tot schaal 1:7500; de kleine situaties zijn niet verkleind en afgedrukt op schaal 1:2500. Ten aanzien van de minuutkaarten zij opgemerkt, dat de landmeetkundige kaartelementen nauwkeurig van de originele bladen zijn overgenomen; sectie-aanduidingen en perceelnummers zijn weggelaten; de op de originele bladen voorkomende benamingen zijn voorzover reproduceerbaar zo veel mogelijk in het oude lettertype aangebracht ter onderscheiding van de recente kaarten.
De opmetingstekeningen van gebouwen zijn alle afgedrukt op schaal 1:300, meest naar opmetingen die zijn vervaardigd op schaal 1:50 voor de nieuw opgemeten objecten en deels naar tekeningen op schaal 1:100 in geval gebruik is gemaakt van reeds bestaand materiaal. Ten einde de uniforme schaal consequent te kunnen blijven toepassen is van enige door de Stichting Historisch Boerderij Onderzoek welwillend ter beschikking gestelde tekeningen de oorspronkelijke compositie van enige bladen enigszins gewijzigd.
Er is naar gestreefd het gebied op onbekrompen wijze in beeld te brengen. Waar het beschikbare materiaal dit toeliet is getracht tekeningen en foto's als een strip te presenteren. De samensteller had keuze uit overvloedig voor dit doel vervaardigd recent fotomateriaal dat in de periode 1974-1981 op zeer kundige wijze is opgenomen door de heer A.J. van der Wal. Hij heeft met grote inzet de door de auteur opgegeven gebouwen, dorpsgezichten, losse objecten en inventarisstukken vastgelegd. Het resultaat van zijn visie, waarin de