Ter introductie
‘De krekel op de harp’ vraagt aandacht voor het werk en voor de persoon van de priester-dichter Jacques Schreurs.
Schreurs is één van de ongeveer honderdtwintig Nederlandstalige priesters van de twintigste eeuw met literaire nalatenschap.
Verreweg de meesten van hen zijn Vlaming. Zo'n dertig Nederlander. Nagenoeg allen onbereikbaar en vergeten. Wie kent ze nog: Mertz, Binnewiertz, Van Delft, Smulders, Molenaar, Van Heeswijk, Smoor, De Veer, Keulers, Klinkenbergh, Molkenboer om enkelen te noemen.
Deze bundel (een voorschot op het verslag van mijn onderzoek naar Nederlandse priester-dichters in de twintigste eeuw) is ontstaan op verzoek van het Comité Herdenking Jacques Schreurs 1893-1966, als bijdrage aan de viering van Schreurs' honderdste geboortedag.
Jacques Schreurs was de grootste, veelzijdigste en produktiefste onder zijn collegae. Hij schreef eenendertig toneelstukken, waaronder leken-, massa-, passie-, hoor- en wagenspelen, teksten voor oratoria en filmscenario's, twaalf dichtbundels (na zijn dood verschenen er nòg drie met nagelaten en in tijdschriften gepubliceerde gedichten) zes romans (waaronder een trilogie), twee verhalenbundels, vier biografieën, twee reisboeken en een paar honderd bijdragen (van gelegenheidsgedichten tot Kerstverhalen, van verslagen tot herdenkingsartikelen) in gerenommeerde èn ‘obscure’ media.
‘Een uitgever die alle gedichten, ooit door de maandag overleden pater Schreurs gepubliceerd, bijeen zou brengen, verraste waarschijnlijk de letterlievende Nederlander meer dan hij zijn kooplust prikkelen zou’. Zo opende Anton van Duinkerken zijn In Memoriam in De Tijd van 1 februari 1966, waarin hij Schreurs, anders dan het begin wellicht zou doen vermoeden, overigens alle eer doet.
Maar koopgedrag wordt niet alleen door de kwaliteit van het werk bepaald, ook door de geest en de smaak van de tijd.
Er is een tijd geweest dat poëzie goed was, omdat ze van een priester of dominee was. Schreurs heeft de ommekeer meegemaakt: een dichtende priester was bij voorbaat verdacht. Bij herhaling vroeg zijn uitgever Het Spectrum hem of dat ‘pater’ vóór zijn naam en dat ‘msc’ erachter niet kon worden weggelaten. Dan verkocht hij beter. Nóg beter, moet je achteraf zeggen. Want sommige van