door bruggen en wegen te bouwen. De Tachtigers, de uitvinders van de ‘moderne natuur’, zijn nog weer langer dood en een tuin - donker en licht, verstild en zinderend - als het ouderlijk huis kende in Van Eedens Van de koele meren des doods bestaat allicht niet meer, nergens. De tijden, de voortbrenging, de transportmiddelen, de mensen en hun wensen, alles is veranderd, onherroepelijk en onverbiddelijk. Natuur is een romantische fictie, verdrongen door de hygiëne van het milieu.
Dit is allemaal waar en wie treurt over wat verloren ging, is niet van deze tijd. We zijn met steeds meer en we zijn zeer expansief. Welvaartsverbetering vertaalt zich subiet in verhoogde mobiliteit, in meer auto's en in een groter ruimtebeslag. We zijn steeds nadrukkelijker aanwezig, laten stevig van ons horen. We rijden af en aan, vliegen eruit en koloniseren vanuit onze woonstee de buitengebieden en ommelanden met trapveldjes, golfbanen, tweedehuisjescomplexen, joggingparcoursen, jachthavens, tennisparken, motorcrossbanen en klimoefenbergen. Misschien is Nederland al met al niet zo'n heel dynamische samenleving, maar bewegen doen we.
De zomer is het onbetwiste hoogtepunt voor het nationale bewegingstheater. Miljoenen trekken weliswaar naar het buitenland en wegen en treinen raken prettig leeg, maar thuisblijvers en toeristen vullen het dreigende vacuüm. Nederland is een klein land en als het ergens aan lijdt, is het wel de ‘tirannie der nabijheid’. Alles is nabij, ligt om de hoek: afstand is nooit een beletsel. De paradox is dat juist nabijheid, in combinatie met welvaart, ruimte vreet. We gaan ‘even’ naar het strand, ‘even’ zeilen, ‘even’ de stad in, ‘even’ wandelen op de Veluwe, ‘even’ fietsen in Limburg.
Zo wordt de mooie zomer een pandemonium, de heldere zomeravond een permanente ordeverstoring die op een zachte bries onze huizen binnenwaait. Waar op het Franse platteland altijd een hond blaft, knorren hier andere beesten: ‘even’ gas geven. Misschien is Nederland niet vol - het mag in elk geval niet zo heten -, het is wel vol lawaai. Lawaai lokt lawaai uit. Lawaai is bovendien van een bijproduct van vervoer en nijverheid, een ex-