ten vasthouden aan achterhaalde machtsposities. Zij willen heersen, geld bij de burgers weghalen en het zelf besteden. Grote Werken, in Nederland vrijwel exclusief het terrein van de overheid, bieden daarvoor een goede gelegenheid. Infrastructuur is levensverlenging voor ‘dirigisten’ van diverse pluimage. Hun bouwplannen houden de illusie in stand dat politici een sturende economische rol vervullen, doorgronden hoe de economie zich ontwikkelt en ‘winnaars’ kunnen aanwijzen. Ze verbeelden zich de toekomst vorm te geven, de samenleving te maken, maar tekenen een blauwdruk voor het verleden. Héél onwelwillend gezegd: alsof de Muur nooit is gevallen.
Heeft de overheid dan geen rol te spelen? Ja, maar werkgelegenheid en welvaart bevorder je met andere zaken: excellent onderwijs, goede politiezorg, comfortabel personenvervoer, hoge woonkwaliteit, culturele voorzieningen van formaat, integer bestuur, een rem op zinloze immigratie, rechtszekerheid, een soepele arbeidsmarkt. Als ‘helden van de terugtocht’ dienen politici het bestaande te onderhouden, onze tuin te verzorgen, wet en regel te handhaven. Allemaal niet sexy, wel essentieel voor ‘de kwaliteit van het bestaan’. Te veel vaderlandse autoriteiten vinden dit onvoldoende opwindende bezigheden. Zij willen groots en meeslepend besturen en hangen de verstikkende ‘mainport’-ideologie aan onder het mom dat Nederland, zoals het heet, niet het Jutland van Europa mag worden. Die ‘Jutten’ echter komen in hun land niets tekort, zij hebben de ruimte en zijn politiek mondiger, beter opgeleid en welvarender dan de poetsende Hollanders.
Misschien keert het tij, al heeft de politiek het tot nu toe laten afweten. Het was de bestuursrechter die een stokje stak voor de Gelderse en Zeeuwse plannen en het was het Centraal Plan Bureau, eerder sceptisch over een tweede Maasvlakte, dat onlangs negatief oordeelde over een nieuwe sluis bij IJmuiden. Bemoedigend is vooral dat het geld voorlopig op is. Laten democratische politici van die nood een deugd maken.
02-08-2003