Toelichting op de teksten
De teksten in dit deel zijn, ongeacht de herkomst, geplaatst in chronologische volgorde, met dien verstande, dat vervolgartikelen uit De Reformatie zijn geplaatst aan de hand van de verschijningsdatum van het eerste artikel van een reeks. Indien een tekst meermalen is gepubliceerd, is gekozen voor de vroegste versie; eventuele veranderingen van betekenis in latere versies zijn in de noten vermeld.
Schilders spelling en interpunctie is gevolgd, behoudens verschrijvingen. Gespatieerde, kapitaal en vet gezette tekstgedeelten zijn echter vervangen door gecursiveerde. De tussen vierkante haken geplaatste letters, woorden en zinsdelen zijn ter verduidelijking toegevoegd door de bewerker. De stenografisch opgenomen voordrachten, waarvan de teksten later niet door Schilder zijn gepubliceerd, zijn overgezet in de moderne spelling.
De noten van Schilders hand zijn per tekst met letters aangegeven; die van de bewerker zijn per tekst met cijfers aangegeven. De annotatie van de bewerker is sober en betreft niet de noten van Schilders hand. De noten van de bewerker verwijzen alleen bij personen uit Schilders omgeving en bij niet algemeen bekende personen naar verdere literatuur.
In dit deel is niet de in 1945 gepubliceerde toespraak van Schilder over Fichte, gehouden op 17 juni 1941 bij de sluiting van het cursusjaar aan de Theologische Hogeschool te Kampen, opgenomen; die vond een plaats in Verzamelde werken 1940-1941 (pag. 488-497).
De Schriftoverdenkingen uit deze periode zijn niet opgenomen. Ze werden gepubliceerd in de eerste reeks van de Verzamelde werken, III (Goes, 1958). Relevante passages uit Schilders brochure Een sterk bewijs uit 1944 zijn opgenomen in tekst 8, noot 12.
Ook van de ‘Persschouw’ in De Reformatie, die grotendeels bijdragen van anderen bevatte, werd niet alles opgenomen. Wanneer het commentaar van Schilder daartoe aanleiding gaf, is dit wel gebeurd, hetzij als afzonderlijke tekst, hetzij als toelichting bij een andere tekst; hetzelfde geldt mutatis mutandis van redactionele bij- en naschriften.
Bij de biografische gegevens van predikanten zijn niet alle kerken vermeld, waaraan zij verbonden zijn geweest, maar alleen die welke zij omstreeks 1944-1945, of anders als eerste of laatste hebben gediend.
Drs. W.H. de Gelder vervaardigde de chronologische lijst van vrijgemaakte kerken in de periode 1944-1945, die achter in dit deel is opgenomen.