Nederlandsche verzet tegen den Duitschen nationaal-socialistischen tyran wil schrijven, zal uit de nieuwe geuzenliederen veel kunnen leeren.
Maar ook ons geheele volk kan er nu na de bevrijding nog profijt van trekken; de liederen kunnen een dagelijksche vermaning vormen, herinnerend aan de hooge normen tijdens het verzet gesteld, herinnerend aan den drang naar samenwerking, welke ons toen bezielde, aan de begeerte pal te staan voor de hooge menschelijke en goddelijke waarden, aan het vaste voornemen te hebben afgerekend met kleinzieligheid en benepenheid, met vitterij en vliegen-af-vangerij.
Daarom verschijnt er nu na de vrijwording van ons land een ‘Geuzenliedboek 1940-'45’ als een geschenk van allen, die tijdens de bezetting met de dichter-pen gestreden hebben, aan allen, die door het lied tot den strijd zijn aangevuurd. Zooals de K.P.-er zijn onverschrokkenheid gaf in den strijd, zooals de retoucheur en photograaf hun kundigheid ter beschikking stelden van de PBC, zooals de technici meehielpen aan de organisatie van een geheimen berichtendienst, zoo hebben de dichters zonder aarzeling het beste wat zij konden geven, ten strijd gewijd. Zoomin als het KP-er, retoucheur of technicus ging om persoonlijke eer, zoomin is het den dichters daarom gegaan en zoo verschijnt ook thans dit liedboek anoniem: niet de dichters en verzamelaars, niet de drukkers en uitgevers zijn belangrijk, belangrijk is alleen, dat Nederlanders zich ook op deze wijze te weer hebben gesteld. Mocht de afgedrukte tekst niet meer geheel kloppen met de woorden, die de dichter schreef, dan is dat alleen het bewijs, dat zijn lied onder ons volk geleefd heeft en dat het is doorgegeven.
Met deze uitgave is geen enkel zakelijk belang gemoeid; de opbrengst komt - zooals dat met die der illegale uitgaven het geval was - geheel ten goede aan de slachtoffers van het Nederlandsche verzet; zij zal