Die cierheit der gheestelijker brulocht
(1932)–Jan van Ruusbroec– Auteursrecht onbekendJan van Ruusbroec, ‘Die cierheit der gheestelijker brulocht’. In: Instituut voor Nederlandse Lexicologie (samenstelling en redactie), Cd-rom Middelnederlands. Sdu Uitgevers/Standaard Uitgeverij, Den Haag/Antwerpen 1998
-
-
bestand verbeterd volgens richtlijnen februari 2009
gebruikt exemplaar
Voor de digitale editie van Die cierheit der gheestelijker brulocht van Jan van Ruusbroec is door de dbnl gebruik gemaakt van de Cd-rom Middelnederlands die in 1998 werd uitgebracht door het Instituut voor Nederlandse Lexicologie.
algemene opmerkingen
Dit bestand biedt, behoudens een aantal hierna te noemen ingrepen, een diplomatische weergave van Die cierheit der gheestelijker brulocht van Jan van Ruusbroec van de Cd-rom Middelnederlands. Deze tekst berust op de gedigitaliseerde versie van de editie van J.B. Poukens en L. Reypens zoals te vinden in deel I van Jan van Ruusbroec, Werken. Dit digitaal bestand werd vervaardigd door E.H.M. Huot de Longchamp.
Op de Cd-rom Middelnederlands wordt de volgende beschrijving gegeven van de oorspronkelijke bron:
TEKST Gheestelike brulocht, Cierheit der gheesteliker brulocht
Auteur: Jan van Ruusbroec
Aard: Proza
BRON Brussel, Koninklijke Bibliotheek, 1165-67
Datum: 1500-1520
Omvang: 42570 woorden
Opm.: Handschrift van 235 bladen, 2 kolommen per bladzijde, 35 of 36 regels per kolom. Het handschrift is een afschrift van het eerste deel van de verzamelcodex met Ruusbroecs 11 traktaten, die kort vóór of na diens overlijden in Groenendaal moet zijn aangelegd. Deze oorspronkelijke verzamelcodex werd in de loop van de vijftiende eeuw in twee delen gesplitst; het eerste deel, dat thans verloren is, bevatte 8 traktaten: het Rijcke der ghelieven (hier fol. 9ra-41va), de Gheestelike brulocht (hier fol. 41vb-95rb), Vanden blinckenden steen (hier fol. 95rb-109va), Vanden vier becoringhen (hier fol. 109vb-115ra), Vanden kerstenen ghelove (hier fol. 115rb-121vb), Vanden seven sloten (hier fol. 121vb-139ra), het Boecksken der verclaringhe (hier fol. 139ra-147va) en Vanden twaelf beghinen (hier fol. 147vb-235vb); in het tweede, nog bewaard gebleven deel (Brussel, Koninklijke Bibliotheek, 19295-97), bevinden zich de nog 3 resterende traktaten: Vanden gheesteliken tabernakel (fol. 3ra-125va), de Spieghel der eeuwigher salicheit (fol. 126ra-154rb) en Van seven trappen (fol. 154va-170va).
EDITIE Jan van Ruusbroec. Werken. Naar het standaardhandschrift van Groenendaal uitgegeven door het Ruusbroec-Genootschap te Antwerpen. 4 dln. Tielt, 1944-1948. Deel 1: II. De gheestelike brulocht. Bewerkt door J.B. Poukens en L. Reypens.
Status: Kritisch
MNW-nr: 1125.5.a (ander handschrift).
Opm.: Voor de tekst werd de gedigitaliseerde versie gebruikt van de Ruusbroeceditie 1944-1948, vervaardigd door E.H.M. Huot de Longchamp (Ardentes, Fr.). Dit digitale bestand wijkt enigszins af van de gedrukte versie: de tussentitels die niet in het handschrift voorkomen (en daarom in de editie tussen twee asterisken werden geplaatst), werden niet gedigitaliseerd; de kritische tekens, waarmee aangegeven wordt welke woorden of woordgedeelten door de editeur naar andere handschriften werden aangevuld of gecorrigeerd werden achterwege gelaten; gespatieerde tekst werd steeds in gewoon lettertype weergegeven, hetzelfde geldt ook (maar lang niet altijd) voor de in kapitalen afgedrukte woorden; de fleurons, in de editie veelvuldig gebruikt als tekststruktureringsmiddel, kwamen in het digitale bestand niet meer voor; marginalia (foliëring, verwijzingen naar de Latijnse vertaling van Surius en naar andere handschriften) werden niet overgenomen; bij een aantal traktaten worden in de digitale versie, in tegenstelling met de gedrukte tekst, voor de aanvangsletter van woorden die naar God of ëën der goddelijke personen verwijzen, steeds hoofdletters gebruikt. De regelnummering werd door ons niet gehandhaafd; bij de paginanummers verwijst het eerste cijfer na de accolade naar het deelnummer van de Ruusbroeceditie.
BRONNEN Brussel, Koninklijke Bibliotheek, 1165-67
redactionele ingrepen
geen