Want ook innerlijk is alles onoverzichtelijk geworden. De mannen zijn, volgens de laatste gegevens, meegaander geworden en vaker bereid borden af te drogen en luiers vast te spelden. De vrouwen daarentegen neigen ertoe wiskunde te begrijpen, het hoogste woord te voeren en buiten hun huis goed betaalde betrekkingen te hebben. Dat komt allemaal, zeggen de onderzoekers, door het onderwijs. Het onderwijs is voor jongens en meisjes hetzelfde. Nu echter gebleken is dat meisjes dezelfde vakken kunnen en willen leren als jongens, en nu ze bovendien zover gaan die vakken ook nog aan de universiteiten te studeren, is het moment gekomen ons onderwijssysteem te saneren.
De grote fout die wij gemaakt hebben, zegt de moderne geleerde, is dat we vroeger deden alsof de vrouwelijke deugden een beetje minderwaardig waren. Maar dat zijn ze helemaal niet! Vrouwen zijn beschermend, verzorgend, koesterend in het leven gesteld, ze zouden iedereen gelukkig maken als ze daarmee doorgingen. Dat is net zoveel waard als onze mannelijke deugden, heus waar. Meisjes moeten niet van hun aanleg vervreemd worden, ze moeten weer onderwijs krijgen in koken, naaien, pianospelen en in litteratuur en kunst en kinderpsychologie. We moeten ze duidelijk maken dat dat even belangrijk is als geldverdienen en atomen splitsen. Want dat is het ook, nietwaar?
Mannen zijn nog steeds een machtige pressure-group, wij mogen daarom niet achteloos aan hun uitingen van onlustgevoelens voorbijgaan. Zij zouden als zij zich organiseren nog heel gevaarlijk kunnen worden, want de mannelijkheid zit ze verschrikkelijk dwars. Ik heb ook helemaal geen bezwaar tegen het gebruik van termen als ‘mannelijk’ en ‘vrouwelijk’, maar ik vind dat iedereen het recht moet hebben zelf uit te maken wat ze betekenen. Je moet zelf mogen kiezen wat je vrouwelijk vindt, wiskunde of koken of allebei, net zoals het je uitkomt, en niemand moet zich ermee bemoeien en anderen de wet voorschrijven. En op school moet iedereen precies dezelfde kansen krijgen om zich te vervelen ten einde uit te vinden bij welk vak hij zich eventueel het minst verveelt. Dat staat allemaal in de Rechten Van De Mens.
Maar zoals de vader van Jan Wolkers zei toen hij politieagent