moordenaar een agent is van een Oosteuropese regering, die gestuurd werd om hem, en niet Shade, te vermoorden. Het boek toont om en om de gebeurtenissen en de gedachten van deze man, Kinbote, en die van de door Kinbote ontworpen moordenaar op zijn reis door Europa en Amerika naar de plaats van de moord.
In ‘Vier dagen in november’ wordt dezelfde techniek toegepast. Om en om zien wij waar Kennedy, niets vermoedend, zich mee bezighoudt: toespraken, diners, in en uit vliegtuigen stappen, en wat Lee Oswald omstreeks dezelfde tijd gedaan moet hebben: naar zijn werk gaan, geweer inpakken, langs iemands tuin lopen, geweer in schuur leggen en dergelijke triviale en sinistere bezigheden. En, net als in de roman, ziet de angstige toeschouwer hoe de twee aanvankelijk zo ver van elkaar verwijderde lijnen zich naar hun onvermijdelijke kruispunt haasten.
Voorboden van het noodlot deden zich in de werkelijkheid veel minder verhuld voor dan in de roman. Achterafkijkend staat je hart stil wanneer je een kinderkoor, de avond voor de moord, ter ere van Kennedy het lied: ‘The eyes of Texas are upon you’ hoort zingen. Wanneer dan even later, tijdens het diner in Fort Worth, aan Kennedy een paar laarzen aangeboden worden, met de woorden: ‘Opdat zij u tegen binnenlandse vijanden zullen beschermen, zoals u ons beschermt tegen buitenlandse,’ denk je: nee, nu legt Hij (de grote Romanschrijver) het er toch te dik op. Ook de vrolijkheid van de beide Kennedy's, hun appreciatie van het mooie weer en de gunst van het volk, doen, met de afloop voor ogen, kunstmatig schrijnend aan. Pas wanneer de film een nogal stupide selectie toont van het leven zoals het zich op het moment van de moord elders afrolt, doet zich weer een subtiel Nabokoviaans bijzinnetje voor. Wij zien sportwedstrijden, en daaronder in een flits een mannetje dat een bal tegen kegels aanrolt, een sprong in de lucht doet van vermoede triomf, terwijl de bal doorrolt en de laatste kegel mist.
De begrafenis en haar voorbereidingen ten slotte, horen in een grovere satire thuis. Soldaten repeteren dertig maal het opvouwen van de vlag die op een kopie ligt van de doodkist waarin straks K. begraven zal worden. Gezichten strak, salueren, vlag doorgeven aan de man aan het voeteneind, die hem weer door-