Dat kan o.a., omdat deze tussenhandelaar geen percentage van de verkoopprijs krijgt en het hele bedrag dus aan de kunstenaar ten goede komt. Fijn voor ons, maar ook fijn, zou je zeggen, voor de kunstenaars, die nu de kans krijgen de huiskamers te infiltreren, het publiek gelukkig te maken of het op te voeden. Want wat, volgens mij, voornamelijk bijdraagt tot de indruk van vreemdheid, grilligheid, betekenisloosheid en monotonie die de moderne kunst maakt op iemand die er niet zelf mee bezig is, is dat ze zich bijna uitsluitend bezichtigen laat in massale hoeveelheden, op tentoonstellingen. Eén ding apart is eigenlijk heel mooi, maar 6000 m2 van dynamische kleurkreten, dat stompt af en stemt moedeloos.
Friso ten Holt zegt het zo: ‘Wat de mensen werkelijk nodig hebben, wordt niet gekocht. In de zeventiende eeuw wel, maar nu niet meer.’ Hij bedoelt natuurlijk: kunst. Nu is het begrijpelijk dat de mensen, vóór de uitvinding van het kiektoestel de kunst meer nodig hadden dan nu, nu ze ‘Jantje bij Opa op schoot’ zonder tussenkomst van enige kunstenaar zo op de schoorsteenmantel kunnen zetten, maar het is even begrijpelijk dat de kunstenaars ze dat kwalijk nemen. Je zou dus verwachten dat ten Holt het plan-Gans toejuicht. Maar wat zegt hij nu? ‘Ik weet niet wat ik ervan vind of ervan vinden moet, maar het is in ieder geval een rotschandaal, vooral omdat ik ze [de schilderijen in kwestie] nog mooi vind ook, anders kon het mij niet schelen. Als een bakker een brood een halve cent te goedkoop zou verkopen, dan stond de hele bond op zijn kop. Ik heb ook mensen gehoord uit mijn kringen die het een schandaal vinden.’ Ja, en als hij een cent teveel vraagt krijgt hij de politie aan de deur. Ik vind deze redenering eigenaardig, daarnet was ten Holt er nog zo verontwaardigd over dat de mensen ‘eerst een auto voor meneer, een auto voor mevrouw en een antieke tuinbank uit Italië’ kopen, waarom mikt hij dan nu ineens op dat zelfde soort publiek en misgunt hij de mensen die niet eens één auto hebben en hun antiek op het Waterlooplein kopen, hun schilderijtje? Het gaat tenslotte om de schilderijtjes (grote krijg je zelfs bij de Bols-taveerne niet voor f 350) van jonge kunstenaars.
Ten Holt rekent uit dat iemand die schilderijtjes voor f 350 maakt, er na aftrek van alle onkosten, waaronder atelierhuur,