| |
| |
| |
Inleiding
Het cultureel gezicht van de Nederlandse Antillen vertoont historische lijnen die terug gaan tot de zestiende en zeventiende eeuw, tot de tijd dus van de Europse kolonisatie van het Caribisch gebied.
Van belang is het dat men daarbij in het oog houdt dat deze kolonisatie, naast een politieke vooral een economische aangelegenheid is geweest. Dit geldt niet alleen voor de kolonisatie door de Engelsen, Fransen, Hollanders en Scandinaviërs, doch ook voor die van de Spanjaarden en Portugezen, aan wie men meestal geestelijke, in dit geval religieuze motieven meende te moeten toeschrijven.
Als de Spanjaarden bepaalde eilanden, zoals Curaçao, Aruba en Bonaire, tot nutteloze eilanden verklaren, dan ligt daar een economisch criterium aan ten grondslag nl. de afwezigheid van goud. Nog duidelijker kwam dit economisch motief tot uiting in het ‘encomienda-systeem’, dat zij invoerden, waarbij de Indianen als horigen werden toegewezen aan Spaanse meesters, die hen eerst in de goudmijnen en later op de plantages arbeid lieten verrichten.
Het is ook weer deze economische instelling geweest die, nadat de Indianen in de mijn- en landbouw massaal ten onder gegaan waren, de import van slaven uit Afrika heeft geïnspireerd.
De neger, als ‘zaak’, als louter produktiemiddel in de landbouw hier geintroduceerd, heeft echter zowel in sociaal als in cultureel opzicht een on-uitwisbare stempel op deze samenlevingen gedrukt. Het Caribisch gebied is hiermee geworden het woongebied van de neger buiten Afrika.
Heeft het economisch profijtbeginsel enerzijds geleid tot een goedkoop produktiesysteem op grond van onvrije arbeid, deze eenzijdige gerichtheid op de economie heeft ook anderszins het culturele leven beïnvloed. De Europese kolonisten, in dit geval wel met uitzondering van de Iberiërs, hebben zich nl. nooit bekommerd om het culturele leven. De Franse priester Labat, die in het begin van de achttiende eeuw een rondreis maakte langs de verschillende eilanden, merkte in zijn reisverslag op dat er van alles werd ingevoerd, behalve boeken. Het niveau van het onderwijs in de Engelse, Franse en Hollandse kolonies was tot ver in de 19de eeuw beneden alle peil.
Voor een juist begrip van het acculturatieproces, dat hieronder aan de orde zal worden gesteld, is het dan ook goed ons nu reeds te realiseren dat het vooral cultuuruitingen uit de ‘laagvlakte’ van de Europese cultuur waren die bij dit proces een rol hebben gespeeld.
| |
| |
De economische gerichtheid die de Europese kolonisatie kenmerkte concentreerde zich in de 17de eeuw geheel op de plantage-economie, wat resulteerde in de import van goedkope, onvrije arbeidskrachten, eerst van negerslaven uit Afrika, later van contractarbeiders uit Azië.
Voor de Nederlandse Antillen is echter alleen de Afrikaanse inbreng van belang, aangezien hier na de emancipatie (1863) geen import van contractarbeiders uit Azië heeft plaatsgevonden ter vervanging van de negers. Curaçao had, in tegenstelling tot de meeste Caribische kolonies, geen plantage-economie. Handel en scheepvaart waren hier de belangrijkste peilers van de economie. Het plantagewezen had voornamelijk betekenis voor de binnenlandse markt. Wat hier plantages werden genoemd waren in feite niet meer dan grote tuinen, die fruit, groenten en zuivelprodukten leverden. De produktie van veldgewassen beperkte zich voornamelijk tot sorghum (maishi chikitu) dat een belangrijk volksvoedsel was. Pogingen van gouvernements-wege om cultures als katoen, sisal en cochenille te bevorderen hadden geen succes opgeleverd.
Op St. Eustatius, en in geringere mate ook St. Maarten, waar eerst de suikerproduktie nog enige economische betekenis heeft gehad, was de agrarische bedrijvigheid aan het einde van de 18de eeuw op een dieptepunt gekomen. Bonaire leverde als van oudsher zout en verder nog houtskool en slachtvee, voornamelijk geiten. Op Aruba speelde de aloëproduktie een rol. Daarnaast leverde dit eiland, net als Bonaire, houtskool en slachtvee.
Op geen van de eilanden van de (toen nog) ‘Kolonie Curaçao en Onder-horigheden’ is er behoefte geweest aan de import van uitheemse arbeidskrachten, zoals dat in Suriname wel het geval was. Dit is daarom van belang voor de cultuur van deze eilanden omdat, met uitzondering van Aruba waar de negerbevolking bij de afschaffing van de slavernij slechts 12 % van de totale bevolking uitmaakte, het acculturatieproces dat zich hier heeft voorgedaan, hierdoor beperkt bleef tot een samenspel van West-Europse en West-Afrikaanse elementen.
Nu geldt dit ook voor andere samenlevingen als die van Barbados, Grenada of Haïti en St. Domingo. Ook daar was er sprake van een ontmoeting tussen de West-Europeanen en West-Afrikanen.
Wij zullen dus gedifferentieerder te werk moeten gaan en deze twee groepen nader moeten preciseren.
Wat betreft de West-Europeanen moet er dan op gewezen worden dat zij in de eerste plaats afkomstig waren uit Holland, aanvankelijk voornamelijk in dienst van de West-Indische Compagnie, later kwamen er ook particulieren. Er waren echter ook Westfalen, Denen en Zwitsers onder, getuige de geslachtsnamen van enkele oude families (Hoetink, 1958, p. 21).
| |
| |
Op Saba en St. Eustatius waren de Schotten en Engelsen goed vertegenwoordigd (Keur & Keur, 1960, p. 38 e.v.).
Deze Noordwest-Europeanen beleden een van de z.g. ‘protestantse godsdiensten’, hetzij de Gereformeerde, hetzij de Lutherse of de Anglikaanse. Op grond van lokaal gegroeide criteria voor sociale waardering was deze groep overigens te onderscheiden in hogere en lagere protestanten (Hoetink, 1958, p. 44).
Een tweede belangrijke en invloedrijke groep vormden de Sephardische Joden, die nadat in 1654 Pernambuco in Brazilië voorgoed voor de West-Indische Compagnie verloren was gegaan, zich in 1659 vestigden op Curaçao en ook op St. Eustatius. Zij waren afkomstig uit Zuid-Europa, uit Portugal en Spanje.
Vanaf het eerste begin hebben zowel Noord- als Zuid-Europese invloeden zich op deze eilanden doen gelden.
De tweede vraag waar wij ons mee bezig moeten houden is wie de West-Afrikanen waren die hier zijn aangevoerd en hebben bijgedragen tot het acculturatieproces.
Het is niet gemakkelijk vast te stellen waar de negers, die het Afrikaanse element in deze samenleving hebben aangedragen, vandaan kwamen. De aanduiding ‘West-Afrika’ is erg globaal en laat ons volledig in het duister omtrent hun oorsprong naar stam en landstreek.
Evenals dat het geval was met de eilanden in het Caribisch gebied, hebben de Europeanen nogal eens elkaar het bezit van de verschillende vestigingen langs de kust van West-Afrika betwist, zodat de slaven die naar het Caribisch gebied werden gebracht nu eens uit de ene, dan weer uit de andere streek afkomstig waren.
Ook de stabilisatie welke tegen het midden van de 17de eeuw in de situatie aan de westkust van Afrika optreedt, geeft geen zekerheid omtrent de oorsprong van de slaven, omdat meestal alleen de inscheephaven wordt vermeld.
Wat betreft de Nederlandse Antillen zijn de Guinea-staten, waar de West-Indische Compagnie vestigingen had, van belang. Vooral het fort St George d'Elmina, gelegen voor de kust van het huidige Ghana, heeft een belangrijke rol gespeeld in de levering van slaven aan de kolonies van de West-Indische Compagnie.
Deze onzekerheid omtrent de oorsprong van de negerbevolking behoeft echter voor zover het gaat om de cultuur van deze groepen geen onoverkomelijke problemen op te werpen. Door de autocratische, centralistische structuur van deze Guinea-staten ontwikkelden zich, ondanks de bestaande verschillen, gemeenschappelijke karakteristiekèn in de cultuur van deze
| |
| |
volkeren. Het is dan ook mogelijk te spreken van gemeenschappelijke culturele grondelementen in taal, godsdienst, verwantschapsrelaties, voeding, muziek en dans bij de aangevoerde negers; cultuurelementen die hebben bijgedragen tot het bontgeschakeerde mozaïek van de cultuur van de Nederlandse Antillen.
| |
1. De cultuur in wording: het acculturatieproces
Kan men voor iedere cultuur in het huidige tijdsbestek stellen dat deze door een samensmelting van culturen is ontstaan, bij de cultuur van de Nederlandse Antillen is dat nog duidelijk waarneembaar. West-Europese en West-Afrikaanse elementen hebben elkaar wederzijds beïnvloed, zijn in elkaar vervlochten geraakt, doch zijn soms ook duidelijk nog als zodanig te onderscheiden.
Dit brengt ons op de vraag wat zich hier op het gebied van de cultuur heeft afgespeeld in de ontmoeting tussen de bevolkingsgroepen die ik hierboven schematisch heb aangegeven. Beantwoording van deze vraag veronderstelt een nadere bespreking van het acculturatieproces dat zich in de oude slavenmaatschappij heeft voorgedaan.
In alle gevallen waarbij groeperingen, die verschillen in cultuur vertonen, langdurig contact met elkaar hebben, treedt er acculturatie op. Culturele gewoonten en gebruiken, opvattingen en ideeën worden over en weer overgenomen. Van groot belang bij dit proces is de vraag of er van een hiërarchische ordening sprake is tussen deze groeperingen. In het geval van de Nederlandse Antillen nam de blanke een dominante positie in en heeft hij getracht zijn cultuur als normatief voor de samenleving uit te dragen. Het acculturatieproces in de Nederlandse Antillen moeten wij dan ook zien als een ongewilde maar onafwendbare beïnvloeding van de cultuur van West-Europa door de cultuur van de West-Afrikanen.
Ik stelde hierboven dat de blanke trachtte zijn cultuur als normatief uit te dragen. Tot op zekere hoogte was de cultuur van de blanke, door zijn dominante positie, op zich reeds in grote mate normatief. De criteria voor hoog en laag in maatschappelijk opzicht, voor mooi en lelijk, voor beschaafd en onbeschaafd waren West-Europese criteria, niet alleen voor de blanke, maar ook voor de neger. De identificatie van een prestigieus leven met de cultuur van de blanke en het prestige verlenend aspect van een conformering aan Europese normen van sociaal gedrag vormden een krachtige impuls tot overneming van Europese cultuurelementen.
Het is duidelijk dat bij een dergelijk acculturatieproces niet alle leden van de ene groep in gelijke mate in de gelegenheid zijn om in contact te
| |
| |
komen met leden van de andere groep. Zo zullen de huis- en ambachtsslaven veel meer kans gehad hebben met Europeanen om te gaan dan de veldslaven. Door deze hogere interactiefrequentie met de blanken waren zij meer in de gelegenheid Europese cultuurelementen over te nemen dan de tuin- of veldslaven.
Bij deze interactiefrequentie, die een belangrijke rol speelt bij het hier beschreven proces, is ook de numerieke verhouding tussen negers en blanken van belang. Op Curaçao waren er in 1764 volgens de lijst van particuliere slavenhouders in totaal 534 slaveneigenaars met 5534 slaven, waarbij 66 % van de slavenbezitiers 5 of minder slaven had. Slechts 5 slavenbezitters hadden meer dan 100 slaven (Emanuel & Emanuel, 1970, p. 1037 e.v.). Ook in de Verenigde Staten schijnt dat het geval te zijn geweest. In North Carolina b.v. had 61 % van de blanke families, die slaven bezaten, minder dan 10 slaven (Herskovits, 1958, p. 116 e.v.). Deze situatie heeft op de eilanden van de Nederlandse Antillen evenals in de Verenigde Staten tot een hoge mate van acculturatie geleid. Dit verklaart ook waarom de Staatscommissie ter voorbereiding van de afschaffing van de slavernij, die in 1853 werd ingesteld, in zijn rapport meende te moeten constateren dat de Curaçaose slaaf (d.i. de slaaf op de eilanden van Kolonie Curaçao en Onder-horigheden) veel ‘beschaafder’ was dan de Surinaamse slaaf. Met ‘beschaafd’ werd in dit verband naar alle waarschijnlijkheid bedoeld dat zijn uiterlijk gedrag meer conform de Europese gedragsnormen was (Rapport Staatscommissie, deel II).
Toch zijn ook op de eilanden van de Nederlandse Antillen afrikanismen blijven voortbestaan. Factoren die tot het behoud van het Afrikaanse cultuurgoed hebben bijgedragen zijn:
a. | het contact met pas aangevoerde slaven, die het Afrikaanse cultuurgoed overbrachten; |
| |
b. | de gelegenheid tot eigen vormen van recreatie als b.v. feesten met dans en zang, de volksverhalen en spelen en |
| |
c. | de gelegenheid tot het beleven van de eigen religieuze tradities. |
Wat betreft de verschillende vormen van recreatie: van groot belang was hierbij in hoeverre deze de blanke meesters geen last bezorgden.
De volksverhalen hadden hierdoor de grootste kans tot overleving. Niet alleen schiepen zij bij de negerbevolking zelf een klimaat van rust, doch zij werden door de blanken dikwijls ook als onderhoudende kinderverhalen beschouwd. Zo zijn de Nanzi-verhalen op Curaçao tot in de twintigste eeuw
| |
| |
nog levend cultuurbezit gebleven van de Curaçaose bevolking. De luidruchtigheid die de dans en zang, met ritmische begeleiding van trommen en andere instrumenten, kenmerkte, maakte dat deze dikwijls verboden werden, wat geleidelijk aan tot een verwatering van een typische Afrikaanse dansvorm als de ‘tambú’ leidde. Het dansen, toentertijd aangeluid met ‘baljaren’, werd slechts op hoogtijdagen als zoethoudertje toegestaan, wat misschien een verklaring is voor het samenvallen van het tambú-seizoen met de Kerst- en Nieuwjaarsdagen in deze tijd.
Het acculturatieproces moet m.a.w. niet alleen gezien worden in termen van contactfrequentie tussen de minderheidsgroep en de dominante groep, maar ook in termen van mogelijkheden tot retentie van eigen cultuurgoederen in de verschillende sectoren van de cultuur door de minderheidsgroep i.c. door de neger.
Naast de dans, zang en orale literatuur, waren het verder allerlei overtuigingen en opvattingen op bet gebied van de magie en de religie die een kans hadden zich te handhaven. Tenslotte moet gewezen worden op de Afrikaanse kook- en voedingsgewoonten die, eerst beperkt tot de neger, langzaamaan ook toegang kregen tot de keuken van de blanken. Economische instituten, familie en verwantschapssystemen en politieke organisaties hadden geen kans tot overleving in de slavernij. Ook technieken van weven, smeden en houtsnijwerk gingen hier goeddeels verloren.
Ik stelde reeds hierboven dat bij acculturatie een proces optreedt van wederzijdse beïnvloeding van de daarbij betrokken culturen en dat op de Antilliaanse eilanden een ongewilde afrikanisering van de Europese cultuur zich heeft voorgedaan. Terloops noemde ik de beïnvloeding van de kooken voedingsgewoonten van de blanke, een proces waarbij het neger-keuken-personeel een rol heeft gespeeld.
Een belangrijke rol bij deze cultuuroverdracht van laag naar hoog heeft verder de ‘Jaja’, de neger-kinderverzorgster, gespeeld. Zij was het die de kinderen van de blanke, die aan haar waren toevertrouwd, spelenderwijs in contact bracht met de Afrikaanse cultuur. Zij vertelde de kinderen Nanzi-verhalen, maakte hen vertrouwd met de wereld van de magie en van de ‘bovennatuur’, waarin ‘zumbie’, ‘eszè’ en andere metafysische figuren een grote rol speelden.
De gunstige voorwaarden voor acculturatie op de eilanden van de Antillen met hun relatief (d.i. Caribisch verband gezien) weinig aantal slaven heeft tot een vergaande amalgamatie geleid van de culturen van de daar aanwezige bevolkingsgroepen.
Noordwest-Europese, Latijns-Joodse en Afrikaanse cultuur-elementen resulteerden na een eeuwlang samenspel in een creoolse cultuur, met een
| |
| |
geheel eigen karakter, doch tevens met perifere verschijnselen die naar Europa en naar West-Afrika verwijzen.
Deze creoolse cultuur had in de eerste helft van de 19de eeuw al vaste vorm aangenomen. De catechismus in het Papiamentu, uitgegeven in 1837 door Mgr. Nieuwindt, laat zien dat deze taal sedertdien structureel niet veranderd is. De muziek van de Benedenwindse eilanden, als b.v. de Antilliaanse wals en de tumba, had in het midden van de 19de eeuw al zijn huidige vorm aangenomen. De sociale betrekkingen tussen ‘hoog’ en ‘laag’ in de samenleving waren gestandaardiseerd tot het ‘herengedragspatroon’ en het complementaire ‘slavengedragspatroon’ (Hoetink, 1958, p. 125). Volksgebruiken als b.v. bij de eerste communie werden reeds in de jaren zestig van de vorige eeuw gesignaleerd (Brada, 1976). Het komt mij dan ook voor dat het grondpatroon van de cultuur van de eilanden van de Nederlandse Antillen bij de afschaffing van de slavernij in 1863 reeds uitgekristalliseerd was.
Men kan zich afvragen of het proces dat hierboven is beschreven de christelijke godsdiensten en het onderwijs niet van invloed zijn geweest.
Wat betreft het godsdienstige aspect moet er in de eerste plaats op gewezen worden, dat de vertegenwoordigers van de West-Indische Compagnie in de praktijk zich nooit bekommerd hebben om de kerstening van de slaven. De aanwijzingen van de Heren XIX (de Raad van Bestuur van de 1e W.I.C.) dat de slaven tot de kennis van het christelijk geloof moesten worden gebracht, zijn nooit uitgevoerd. De prediking van gelijkheid voor Christus zou wel eens de sociale ongelijkheid, die de slavernij per se inhield, ondergraven kunnen hebben. Het christendom werd op de Benedenwindse eilanden gepredikt door (on)regelmatig op het eiland vertoevende R.K. geestelijken, totdat met de komst van de Nederlandse priester (later Mgr.) M. Nieuwindt in 1824 het tijdperk van de geregelde missionering begon. Op de Bovenwindse eilanden zien wij, naast de katholieke kerk vooral de Methodisten zich het lot van de slaven aantrekken, daarmee ook op dit gebied het Britse patroon volgend.
Hoewel enige invloed van het christendom op de vorming van de creoolse cultuur niet is te ontkennen, is het niet van fundamentele invloed geweest. Deze cultuur ademt in zijn uitingsvormen geen specifiek christelijke sfeer. Tekenend hiervoor is b.v. dat de religieuze leiders van de verschillende kerkgenootschappen nu nog voor de grote meerderheid niet-Antillianen zijn.
Over de rol van het onderwijs kunnen wij vrij kort zijn: deze was geheel afwezig, totdat Niewindt met behulp van de Zusters van Roosendaal, die hem in 1842 kwamen bijstaan, daadwerkelijk met het volksonderwijs begon
| |
| |
en toen betrof het nog voornamelijk godsdienstig onderwijs. Maar hoe het ook zij, dan zitten wij al in de 19de eeuw.
Het ‘Papiamentu’ op de Benedenwindse eilanden en het ‘pidgin-english’ van de Bovenwindse eilanden hadden zich toen al gevormd; het Nederlands was toen al niet alleen voor de neger maar ook voor een groot deel van de blanke bevolking een vreemde taal. De volksverhalen hadden zich op een Afrikaans patroon reeds lokaal verder ontwikkeld etc. etc. Het onderwijs aan het begin van de 19de eeuw verkeerde in een deplorabele situatie. Gouverneur Kikkert rapporteerde over de toestand van het onderwijs als volgt in 1817: ‘Elk die maar iets te verdienen had riggte eene school op, ofschoon hij zelf niet in staat was goed te lezen en te schrijven en nauwelijks was er één die de naam van onderwijzer verdiende’ (Prins, 1974, p. 9). De toestand daarvoor, in de 17de en 18de eeuw, zal niet veel beter geweest zijn. Kikkert probeerde orde te brengen in de chaos en vaardigde in 1819 (P.B. 1819, No. 28) het Provisioneel Reglement op het Schoolwezen uit, welk reglement in januari 1820 van kracht werd. De cultuuroverdracht binnen het gezin en het netwerk van verwantschapsrelaties was toen echter al van geheel andere aard dan binnen het onderwijssysteem. Het Nederlands georiënteerde onderwijssysteem werd m.a.w. op een cultureel vreemde bodem geënt. Gijsbert Gerrit van Paddenburgh die in 1816 de eerste gouvernementsschool op Curaçao opzette, merkte toen nl. al op: ‘In verscheiden huisgezinnen is het Nederlands zoo bekend als het Arabisch’. De problemen die daaruit zouden voortspruiten vormen heden nog de kern van de onderwijsproblematiek in de Nederlandse Antillen nl. een volledig gescheiden lopen van de schoolse en de buitenschoolse socialisatie (Prins, 1974, p. 11).
Het onderwijs, het zij hier herhaald, heeft geen enkele rol gespeeld in het acculturatieproces, dat zich in de 17de en 18de en het begin van de 19de eeuw heeft ontwikkeld en de basis heeft gelegd voor de huidige cultuur van de eilanden. De vraag hoe deze creoolse cultuur zich verder heeft ontwikkeld en welke invloeden er op ingewerkt hebben, is niet los te behandelen van de verdere ontwikkeling van de samenleving.
| |
2. De periode na 1863
In 1863 werd in de Nederlandse kolonies in West-Indië de slavernij afgeschaft, een gebeurtenis die een nieuwe fase inluidde in de geschiedenis van de eilanden van de Nederlandse Antillen.
Volgens het rapport van gouverneur J.D. Crol van 10 mei 1864 kwamen hierbij op deze eilanden 11.211 slaven vrij, waarvan op Curaçao 6.684,
| |
| |
Bonaire 758, Aruba 480, St. Eustatius 1.120, Saba 704 en St. Maarten 1.465. De totale bevolking van deze eilanden bedroeg in die tijd ongeveer 30.000 zielen.
Wat betekende echter deze vrijheid?
In feite was er slechts in juridische zin sprake van een emancipatie; sociaal en economisch kwam er voor de neger geen wijziging in de situatie. De vrije neger erfde de sociale en economische positie van de slaaf. Hij bleef afhankelijk van zijn vroegere meester. Overigens was er hier sprake van een wederzijdse afhankelijkheid, omdat ook de gewezen meester afhankelijk was van zijn vroegere slaaf. In de ‘kunuku’ (de buitendistricten) op Curaçao manifesteerde deze afhankelijkheid zich in het ‘paga tera’-systeem, een vorm van ‘horigheid’ die reeds voor de afschaffing van de slavernij ten aanzien van de vrije neger werd toegepast. Het merendeel van de Curaçaose buitenbevolking bleef tot lang na de afschaffing van de slavernij in gehuchten op de grote plantages wonen, waar men als kleine landbouwers en als landarbeiders probeerde in zijn onderhoud te voorzien. Zij mochten daar enkele geiten, kippen en varkens houden en hadden ook het recht water te halen bij de putten, die op de plantagegronden waren. Verder was hun ook toegestaan brandhout te kappen, terwijl zij over stro en hout voor het bouwen van hun hutten mochten beschikken.
Anderzijds waren zij verplicht voor de planter te arbeiden, die voor de voorziening in arbeidskrachten geheel van hen afhankelijk was, vooral omdat hij voortdurend met liquiditeitsproblemen te kampen had. De meeste plantagehouders lieten de op hun plantages wonende negers ‘herendiensten’ verrichten door hen gedurende minstens 12 dagen in het jaar tegen een gering loon, te laten werken, als huur voor het gebruik van plantage-gronden. Het loon werd gedeeltelijk in natura (nl. een kan maïs per dag) en gedeeltelijk in contanten uitbetaald. Van de maïs, die de arbeider op de hem afgestane plantagegronden verbouwde, moest hij de maïsstokken voor het vee van de planter afstaan. Dit systeem, dat een volledige afhankelijkheid van de kleine landbouwer ten opzichte van de plantagehouder inhield, is nog lang blijven voortbestaan.
Van Kol, lid van de Tweede Kamer, die in 1903 de ‘Noodlijdende Kolonie’ Curaçao bezocht, maakte in zijn reisverslag melding van dit systeem (Kol, v., 1904, p. 303). Hij heeft daar nogal wat kritiek op geleverd, omdat hiermee de landbouwer, de kleine boer, met handen en voeten gebonden bleef aan de toch al economisch marginale plantagehouder (Kol, v., 1904), p. 308). Waarschijnlijk naar aanleiding van zijn kritiek en de suggesties die hij deed, ging het gouvernement omstreeks 1906 over tot uitbreiding van de domeingronden door aankoop van particuliere gronden, waarna ver- | |
| |
kaveling en verpachting aan de kleine landbouwer plaatsvond. Vooral Jhr. de Jong van Beek en Donk, die van 1901 tot 1909 gouverneur van de kolonie is geweest, heeft zich erg ingespannen om de kleine landbouw op gang te brengen. Gebrek aan continuïteit in het beleid bij de wisseling van de wacht maakte dat de door hem ingezette pogingen op den duur toch weinig resultaat hebben opgeleverd. Op de andere eilanden heeft dit verschijnsel zich niet voorgedaan. Op Aruba en Bonaire niet omdat daar geen particuliere plantages waren; op St. Eustatius hadden de plantages bij de afschaffing van de slavernij geen enkele betekenis meer en vestigden de ex-slaven zich in en rondom het stadje Oranjestad; op St. Maarten, waar de slaven reeds in 1848, toen de slavernij in de Franse kolonies werd afgeschaft, de facto hun vrijheid gekregen hadden, vonden zij slechts in de zoutwinning en de veehouderij een geregeld bestaan. Op Saba tenslotte hadden blank en zwart tijdens de slavernij in een feodale verhouding zich met de tuinbouw beziggehouden, een situatie waarin zich ook na 1863 geen verandering heeft voorgedaan.
Ook in de stad bleef de vrije neger op Curaçao afhankelijk van de vroegere meester. De kansen tot positieverbetering waren gering. Niet alleen waren er in de gestagneerde economie niet voldoende posities beschikbaar, maar ook blokkeerde de raciale factor de weg voor de gekleurde bevolking naar de spaarzame posities.
Er ontstond een kleine onbetekenende ‘middle class’ van kleine neringdoenden en zelfstandige ambachtslieden als edelsmeden, schoenmakers, schrijnwerkers en kleermakers. Anderen probeerden hun arbeid te verhuren als metselaar, timmerman, als sjouwer in de haven of matroos op de zeilvaart. Tenslotte moeten genoemd worden de kantoorbedienden bij de particuliere handelshuizen en het gouvernement.
Het onderwijs, een mobiliteitsfactor van de eerste orde in onze moderne maatschappij, speelde toen geen rol van enige betekenis. De oude elite, voor zover zij zich dat kon permitteren, stuurde haar kinderen naar Europa of de Verenigde Staten en de rest moest zich zien te behelpen met de dikwijls gebrekkige lokale schooltjes en opleidingen. De toestand op de andere Benedenwindse eilanden gaf geen gunstiger beeld te zien, integendeel, daar had men nog minder economische bedrijvigheid en was er sprake van een praktisch statische maatschappij, waarin geboorte, sterfte en migratie de enige veranderingen waren.
Op Aruba had de gouddelving gedurende enige tijd soelaas geboden. In 1824 werd daar bij toeval goud gevonden wat leidde tot een kleine ‘gold rush’ waaraan vele maatschappijen hun geluk beproefden. Rijkdom heeft dit edele metaal het eiland echter niet gebracht. Ook de fosfaatontginning
| |
[pagina t.o. 16]
[p. t.o. 16] | |
| |
[pagina t.o. 17]
[p. t.o. 17] | |
De buitenbevolking bleef in gehuchten op de grote plantages wonen.
Foto: Centraal Historisch Archief, Willemstad, N.A.
(Afbeeldingen bij Inleiding).
| |
| |
verdient vermelding, ofschoon de economische betekenis van deze nijverheid nogal twijfelachtig was. De bevolking sleet er in relatieve armoede zijn leven en probeerde zich te redden door te werken in de mijnen, op de aloëvelden, door visvangst, ‘divi-divi’-pluk en kleíne landbouw, waarbij een ander soort sorghum (maishi di rabu) dan op Curaçao werd verbouwd.
Aan het begin van de 20ste eeuw hadden noch de goud-, noch de fosfaat-mijnen nog enige economische betekenis. Op Bonaire vormde de zoutwinning de belangrijkste bron van inkomen naast de kleine landbouw en de veehouderij, vooral geiten, bestemd voor export naar Curaçao.
Volgens het Koloniaal Verslag van 1898 heerste er grote armoede onder de bevolking van Aruba, Curaçao en Bonaire. Doch de Bovenwindse eilanden stonden er niet beter voor al hadden zij minder van de droogte te lijden, wat de kleine landbouw ten goede kwam.
Geen wonder dat velen, bij gebrek aan alternatieven in het eigen land, een oplossing zochten in emigratie naar Sto. Domingo, Panama, Venezuela, St. Thomas en later naar Cuba. De samenlevingen van de eilanden van de Nederlandse Antillen waren in de tweede helft van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw feodale maatschappijen waar sedert de afschaffing van de slavernij zich geen structurele veranderingen hadden voorgedaan.
Kan dit nu ook ten aanzien van de cultuur gezegd worden? Het antwoord hierop kan ontkennend luiden. Zowel externe als interne factoren hebben in deze hun invloed doen gelden.
Hoewel relatief sterk geïsoleerd zijn de eilanden immer contacten blijven onderhouden met de omringende landen. De Bovenwindse eilanden raakten, toen eenmaal de belangstelling van Nederlandse zijde was afgenomen, steeds meer geïntegreerd in de hen omringende Britse kolonies. Contacten over en weer met St. Kitts, Nevis, Anguila en andere eilanden leidden tot een vergaande verengelsing van deze Nederlandse kolonies.
Aruba, Bonaire en Curaçao zien wij aan de andere kant door de frequente contacten met Latijns Amerikaanse landen als Columbia, Venezuela en Sto. Domingo een latiniseringsproces ondergaan.
Mede door de aanwezigheid van ballingen uit deze landen valt aan het einde van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw een krachtige latijnse invloed op het culturele leven op het eiland Curaçao waar te nemen. Een centrale rol heeft hierbij gespeeld de groep dichters en schrijvers rondom de uitgever-schrijver-musicus A. Bethencourt, zelf afkomstig van de Canarische eilanden.
In literaire periodieken als ‘Notas y Letras’ en ‘Poema’ verschenen hun meestal in het Spaans gescherven gedichten en prozastukken. Tot deze z.g.
| |
| |
‘Spaanse school’ in de Antilliaanse literatuur worden o.a. gerekend A.A. Wolfschoon, David Chumaceiro, Jozef Sickman Corsen, D.E. Jesurun en Dario Salas.
Naast scholen waar het Nederlands als voertaal werd gehanteerd, waren er ook (particuliere) scholen o.a. het Colegio Sto. Tomás van de fraters van Tilburg en het pensionaat Habaai van de zusters van Roosendaal waar in het Spaans onderwijs werd gegeven. De leerlingen van deze scholen waren voor een groot deel afkomstig uit de omringende republieken, waar in die tijd de ene revolutie op de andere pleegde te volgen. Het Spaans speelde in die tijd een grotere rol dan het Nederlands in de Curaçaose samenleving. Het behoeft geen betoog dat dit tot een latinisering van de cultuur heeft geleid, een latinisering waar zelfs de zich ‘Hollands’ voelende Curaçaose protestantse elite niet aan heeft weten te ontkomen. Een factor tenslotte die ook de latinisering in de hand werkte waren de veel voorkomende huwelijken met personen uit deze landen, meestal van jonge mannen die daar voor enige tijd naar geëmigreerd waren.
Wat betreft Aruba moet gewezen worden op de emigratie naar het nabijgelegen schiereiland Paraguaná van Arubaanse landarbeiders die als seizoenarbeiders daar voor enige tijd gingen werken.
Tot de vestiging van de Shell op Curaçao en de Lago op Aruba ademden de Benedenwindse eilanden zeer bepaald een ‘latijnse’ sfeer.
Toch moeten wij oppassen hier niet al te generaliserend te gaan spreken. Deze latinisering heeft zeker gegolden voor de ‘upper’ en ‘middle class’ stadsbewoners, doch veel minder voor de bewoners van de buitendistricten. Het culturele mozaïek van de Nederlandse Antillen is zich in deze periode steeds duidelijker gaan aftekenen waarbij de verschillen tussen de Bovenen Benedenwinden en tussen het handelscentrum Willemstad en de buitendistricten en de onderhorige eilanden meer vaste vorm aannamen.
| |
3. De cultuur in verandering: het moderniseringsproces
In 1915 werd, na intensief vooroverleg met het Koloniaal Bestuur en gedegen studie van de voor- en nadelen, door de Shell definitief besloten een raffinaderij op Curaçao te vestigen. In 1925 volgde een soortgelijke beslissing t.a.v. Aruba door de Standerd Oil of New Jersey. Beide raffinaderijen zouden ruwe olie uit het meer van Maracaibo (Venezuela) via schepen aangevoerd, gaan raffineren. Het zouden later blijken beslissingen van bijzonder grote historische betekenis te zijn geweest, niet alleen vanwege de veranderingen in de economie die daarvan het gevolg zijn geweest, doch ook vanwege de sociale en culturele consequenties die zij zouden hebben voor
| |
| |
de eilanden van de Nederlandse Antillen. De geïsoleerde, feodale, in feite nog 19de-eeuwse samenlevingen van deze eilanden werden hierdoor opengebroken en aan een versneld moderniseringsproces onderworpen (Schoorl, 1974, p. 15 e.v.). De technisch-economische ontwikkeling naar westers model, die door de vestiging van de Shell en de Lago op gang werd gebracht, bracht nl. ook verregaande veranderingen op sociaal, politiek en cultureel gebied. Ofschoon het hier om interdependente processen gaat, zal ik mij in het onderstaande eerst bezighouden met de consequenties die de vestiging van deze bedrijven voor de sociale structuur heeft gehad, vervolgens een korte schets geven van de politieke ontwikkeling, en dan tenslotte ingaan op de culturele gevolgen van het gesignaleerde moderniseringsproces.
Wat waren de gevolgen, in de eerste plaats natuurlijk voor de Curaçaose en Arubaanse samenlevingen, maar daarnaast ook voor de andere eilandelijke samenlevingen, die meer en meer op Curaçao en Aruba georiënteerd raakten?
De dominerende positie die deze mammoetbedrijven gingen innemen in de eilandelijke economie, heeft aan deze twee eilanden het karakter van industriële samenlevingen gegeven. Economisch marginaal functionerende sectoren als landbouw, veeteelt, visserij en huisambachten werden leeggezogen door de hogere lonen en de bestaanszekerheid die de olie-industrie bood. Er vonden grote verschuivingen plaats in de beroepsstructuur van Curaçao en Aruba in eerste instantie, maar later ook in die van de andere eilanden, van waaruit een intensieve migratie ontstond naar de twee eerst genoemde toe. Vissers, kleine landbouwers, matrozen op de zeilvaart en werkers in de zoutpannen uit Bonaire, St. Maarten, St. Eustatius en Saba trokken naar Curaçao en Aruba, die belangrijke concentratiegebieden werden, niet alleen voor de Nederlandse Antillen, maar ook voor het Caribisch gebied. Immers ook van de andere eilanden van het Caribisch gebied en uit Suriname, en zelfs uit Madeira, werden er arbeiders aangetrokken voor de oliebedrijven. Op Aruba, waar deze immigranten zich in de buurt van de raffinaderij vestigden in San Nicolas en omstreken, ontstond een ‘boom-town’ die op den duur meer inwoners ging tellen dan de hoofdplaats Oranjestad. Door de geografische scheiding die, hoewel ongewild, op deze wijze tot stand kwam tussen de Arubaanse kernbevolking (Vermeulen, 1961) en de ‘niet-Arubanen’ heeft echter ook de integratie van deze groepen in de Arubaanse samenleving belemmerd. Ook op Curaçao heeft de door de Shell gevolgde politiek om de aangetrokken West-Indische arbeiders en de Portugezen (uit Madeira) in apart opgezette wooncomplexen, dikwijls aangeduid met ‘kampen’, onder te brengen dezelfde werking gehad.
De reeds van oudsher gesegmenteerde Curaçaose samenleving kreeg een
| |
| |
nog gecompliceerder structuur met nieuwe enclaves, terwijl op Aruba het insularisme meer reliëf kreeg door de aanwezigheid van grote groepen niet-Arubanen.
Niet alleen echter de influx van arbeiders is van belang vanwege zijn structurele consequenties, doch evenzeer de import van uitheemse krachten op het niveau van het hoger- en middenkader.
Ter vervulling van vele nieuwe leidinggevende posities, in eerste instantie bij de olie, doch later met de groei van de economie ook bij de overheid en in de particuliere sector, ging men over tot het aantrekken van gekwalificeerde Europese resp. Amerikaanse krachten. De moderne eis van een efficiënte aanpak vroeg om professionele krachten die niet door de lokale samenleving geleverd konden worden. In feite betekende dit echter de import van een nieuwe, uitheemse blanke upper-class. Dit had uiteraard verregaande consequenties voor de oude, inheemse blanke upper-class van Curaçao, die globaal te verdelen was in (sefardische) Joden en protestanten. Hebben de Joden hun positie weten te handhaven door de toegenomen activiteiten in de economische sector, de oude protestantse elite werd grotendeels uit haar bevoorrechte positie gestoten.
Structureel raakten zij geheel opgenomen in het zich uitbreidende salariaat in dienst van de overheid, de olieraffinaderijen en particuliere ondernemingen.
Concreet gezegd heb ik hier posities op het oog als Shell- en Lago-employé, ambtenaar in overheidsdienst, onderwijzer, administratief personeel bij particuliere ondernemingen als b.v. handelsmaatschappijen, banken en verzekeringsbedrijven. Van deze ‘middle-class’ posities, die snel waren toegenomen, hebben verder vooral de oude ‘middle-class’ van (blanke) lagere protestanten en mulatten geprofiteerd.
Voor deze eilanden, en door hun oriëntatie op Curaçao en Aruba ook enigszins voor de andere eilanden, heeft de economische expansie ongetwijfeld vele nieuwe kansen voor opwaartse mobiliteit geschapen.
De groep, die het minst geprofiteerd heeft van deze ontwikkeling, is het neger-proletarìaat. Ofschoon voor de groep als geheel gesproken kan worden van een collectieve materiële positieverbetering, heeft dit niet een sociale positieverbetering betekend. De door het verbeterde onderwijs geboden kansen gingen aan hem voorbij. Het onderwijs dat in de twintigste eeuw steeds meer op Europa (i.c. op Nederland) georiënteerd raakte, verwijderde zich hierdoor ook steeds meer van de lokale culturele werkelijkheid, zeker van die van de ‘lower-class’. Het zijn vooral de meer Europees gerichte ‘upper’ en ‘middle-class’ die daarom in het begin (tot de jaren vijftig) geprofiteerd hebben van de mogelijkheden die het onderwijs bood.
| |
| |
Ik kom hier later nog op terug als ik de invloed van het onderwijs naar Nederlands model op de culturele veranderingen zal behandelen.
Wat betreft de sociale mobiliteit vanuit de ‘lower class’ negroïde bevolking dient opgemerkt te worden dat slechts een klein percentage de barrière die het onderwijs vormde heeft kunnen nemen.
Toch zou het niet juist zijn de geringe sociale mobiliteit van de negroïde bevolking alleen toe te schrijven aan het onderwijs. Ook socio-raciale selectiemechanismen hebben hier een rol gespeeld. De somatische afstand tot de (blanke) inheemse en uitheemse elite maakte dat iemand met negroïde kenmerken minder gauw in aanmerking kwam voor het type ‘sponsored mobility’, dat deze samenleving is blijven kenmerken.
Sprekende van structurele veranderingen tengevolge van de vestiging van raffinaderijen op Curaçao en Aruba moet, vooral wat Curaçao betreft, ook melding gemaakt worden van groepen, die hoewel in termen van culturele verandering van geringe betekens, in sociaal-economisch opzicht een belangrijke rol hebben gespeeld. Ik heb hier vooral de Syriërs en Libanezen (in de volksmond aangeduid met Arabieren), en de askenasische Joden, afkomstig uit Oost-Europa (bekend onder de verzamelnaam Polakken), op het oog.
Hoewel in economisch weinig florissante omstandigheden hier aangekomen, zijn zij langzamerhand een dominerende positie in de detailhandel gaan innemen, met slechts de laatste tijd enige concurrentie van Madeirezen, die in de levensmiddelensector zich steeds meer doen gelden.
Resumerend kan men stellen dat de vestiging van olieraffinaderijen op Curaçao en Aruba naast economische ook vergaande sociale consequenties heeft gehad. Landbouw, veeteelt en visserij, die altijd een kwijnend bestaan hadden geleid, werden praktisch doodgedrukt door de zich uitdijende industrie en handel. De economische expansie veroorzaakte vervolgens migratiestromen, zowel van de Nederlandse Antilliaanse eilanden als uit de regio, Europa en de Verenigde Staten naar Curaçao en Aruba, die verschuivingen en veranderingen in de sociale structuur van deze eilanden teweeg brachten.
De op gang gebrachte dynamiek werkte echter ook door in de politieke en tenslotte in de culturele sector.
In 1865, twee jaar na de afschaffing van de slavernij, werd een nieuw Regeringsreglement voor de Kolonie Curaçao van kracht (wet van 31 mei 1865).
Dit Regeringsreglement heeft, met enige kleine wijzigingen van ondergeschikte aard, gegolden tot de Staatsregeling van 1936 en is in de structuur van de huidige Staatsregeling (1955) nog terug te vinden.
| |
| |
Belangrijk voor de politieke ontwikkeling is dat dit reglement de kolonie Curaçao weliswaar een Koloniale Raad toekende, doch geen stemrecht, zoals dat in Suriname wel het geval was. De gouverneur, door de koning benoemd, bestuurde als vertegenwoordiger van de koning de kolonie en was bekleed met de uitvoerende macht. Voor wettelijke regelingen diende ‘de Raad van Bestuur’ gehoord te worden. Van deze Raad van Bestuur, die vijf leden telde, was de gouverneur voorzitter, en de Procureur-Generaal bij het Hof van Justitie ondervoorzitter. Ook van de Koloniale Raad was de eerste aanvankelijk (tot 1901) voorzitter, en de Procureur-Generaal ondervoorzitter.
De Koloniale Raad met zijn benoemde leden, was in feite niet meer dan een pseudo-volksvertegenwoordiging met zeer beperkte wetgevende macht. Een merkwaardige inconsistentie in dit reglement was dat de eilanden buiten Curaçao wel stemrecht kenden. Deze eilanden werden bestuurd door een Gezaghebber, benoemd door de koning, en twee Landsraden, die door de stemgerechtigde ingezetenen werden gekozen. De Gezaghebber vormde samen met de Landsraden de Raad van Politie. Veel heeft dit stemrecht in de praktijk echter niet betekend; het aantal stemgerechtigden was zeer beperkt en de belangstelling voor de verkiezingen miniem. Politiek bewustzijn bij de bevolking heeft dit systeem met gekweekt, doch wel ontevredenheid bij die ingezetenen van Curaçao die zich wel in de Koloniale Raad vertegenwoordigd voelden en langs die weg herhaaldelijk met de Gouverneur in de clinch lagen. Vooral artikel 48 dat bepaalde dat iedere koloniale verordening bij Wet of Koninklijk Besluit kon worden vervallen verklaard, werd op den duur de Koloniale Raad een doorn in het oog, vooral omdat het dikwijls als stok achter de deur werd gehanteerd om beslissingen door te drukken. De kolonie Curaçao werd in feite vanuit Plein en Binnenhof bestuurd (De Gaay Fortman, 1947, p. 27).
De gewijzigde economische omstandigheden, maar vooral ook de gewijzig de opvattingen in Europa over de inrichting van het koloniaal bestuur, die zich o.a. ook in kolonies van Engeland manifesteerden, leidden in de jaren dertig tot een belangrijke wijziging van de staatsinrichting van de kolonie. In 1936 kwam nl. de Wet op de Staatsinrichting van Curaçao tot stand, doorgaans aangeduid met de Staatsregeling 1936. Het in deze Staatsregeling verankerde, zij het zeer beperkte, kiesrecht betekende een eerste aanzet tot participatie van de ingezetenen in het bestuur van de kolonie, eufemistisch toen aangeduid met Gebiedsdeel. Er kwam nl. een volksvertegenwoordiging, de Staten van Curaçao, bestaande uit 15 leden, 5 door de Gouverneur aan te wijzen en 10 door stemgerechtigde ingezetenen te kie- | |
| |
zen. Dit stemrecht was echter geen algemeen kiesrecht, doch een beperkt census en capaciteitenkiesrecht, waarbij de vrouwen merkwaardigerwijs wel passief, maar geen actief kiesrecht kregen.
Hoe beperkt dit kiesrecht ook mag zijn geweest, het heeft de weg gebaand voor het onstaan van politieke partijen en de basis gelegd voor de ontwikkeling van het politiek bewustzijn. Met de eerste verkiezingen in 1937 (de regeling trad op 1 april 1937 in werking) deed het partijwezen zijn intrede in de geschiedenis van de Nederlandse Antillen. Van de vele partijen die werden opgericht, bleek alleen de Curaçaose Rooms Katholieke Partij, die haar voorbeeld zocht in de Katholieke Staatspartij in Nederland, toen levensvatbaar te zijn.
Aan deze eerste verkiezingen bleken, na samenstelling van de kiezerslijsten, slechts 2.754 personen in het hele Gebiedsdeel te kunnen deel-nemen, d.w.z. 6 % van de mannelijke bevolking (Kasteel, 1956, p. 46). De politieke strijd is dan ook niet bepaald hevig geweest en de belangstelling gering.
Alvorens deze opmerkingen over de politieke ontwikkeling, in het bijzonder die van het politiek bewustzijn, zoals dat zich manifesteerde in het partijwezen, te continueren, moet hier gewezen worden op een element, dat op basis van deze Staatsregeling werd geïntroduceerd en dat van bijzonder grote invloed zou blijken te zijn op de verdere staatkundige ontwikkeling van de Nederlandse Antillen nl. de eilandelijke vertegenwoordiging in het Statencollege. Het kiesreglement dat krachtens de Staatsregeling van 1936 tot stand kwam, kende van de 10 te kiezen statenleden er 6 toe aan het eiland Curaçao, 2 aan Aruba, 1 aan Bonaire en 1 aan de Bovenwindse eilanden. In de eilandelijke structuur van de Nederlandse Antillen is dit punt immer een factor van grote politieke importantie gebleven.
De oorlog 40-45 in Europa bracht aanvankelijk een complete stilstand in het politieke leven. De belangstelling was hiervoor te veel gevestigd op de wereldsituatie, terwijl anderzijds door de Gouverneur driftig gebruik gemaakt werd van de bevoegdheid die artikel 32 van de Staatsregeling hem toekende om in ‘dringende omstandigheden’ zelf wettelijke regelingen te treffen, die dan later door de Staten moesten worden bekrachtigd. De frustratie-gevoelens welke deze houding opriep in de Staten, gevoegd bij het gegroeide zelfbewustzijn op grond van een beleefde zelfstandigheid van het Gebiedsdeel gedurende de oorlogsjaren, deden tegen het einde van de oorlog een krachtige beweging ontstaan naar meer zelfstandigheid in de zin van meer autonomie voor de eilanden van de Nederlandse Antillen. Doch
| |
| |
ook de tweederangs positie, waar de Antilliaan in de ambtelijke hiërarchie en bij de Shell genoegen moest nemen, deed zijn invloed hier gelden. Het ging dus ook om de erkenning van de ‘yu di tera’ (het landskind).
Naast deze interne, waren er tenslotte ook externe factoren werkzaam t.w. de radiorede van Koningin Wilhelmina van 6 december 1942 waarin een herziening van de betrekkingen tussen de kolonies en het moederland in het vooruitzicht was gesteld en de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. Parallel aan en soms dwars door de autonomie-beweging heen, speelde echter ook het probleem van de bestuursdecentralisatie, in het bijzonder ten aanzien van het eiland Aruba. Het politiek toneel zou tot 1954 met de tostandkoming van het Statuut door deze twee krachten beheerst worden. Zij vormde in de periode tussen 1945 en 1955 de kern van de politieke rethoriek waar de inmiddels opgerichte volkspartijen zich van bedienden om de volksmassa politiek te mobiliseren.
De autonomiegedachte werd het eerst politiek verwoord door de in december 1944 opgerichte Democratische Partij. Een van de doelstellingen van de partij, zoals die geformuleerd waren in het partijprogramma, was het streven naar meer invloed van de bevolking op het bestuur, dat verantwoordelijk zou moeten zijn aan een in haar totaliteit gekozen Staten. In het partijblad ‘Democraat’ werd fel stelling genomen tegen het koloniaal bestuur, waarbij dikwijls ressentimenten tegen de Europese Nederlander (de makamba), die tot dan toe kennelijk latent waren gebleven, tot uiting kwamen. Toen deze agressieve benadering aansloeg en de Democratische Partij in de verkiezingen van november 1945 een stembusoverwinning bezorgde, spitste de strijd tussen de gematigden en de meer progressieven in de Katholieke Partij zich toe. Dit zou tenslotte resuleren in een splitsing in de Katholieke Partij en de oprichting in 1948 van de Nationale Volkspartij onder leiding van Dr. M.F. da Costa Gomez. Daarvoor al had hij in de Staten het voorstel van de Democratische Partij gesteund om niet af te wachten wat voor stappen Nederland zou nemen, doch om zelf het initiatief te nemen en een delegatie naar Nederland te sturen om de staatkundige verlangens van de eilanden daar uit te dragen. Deze commissie, die in 1946 naar Nederland reisde en de geschiedenis is ingegaan als de ‘Autonomie-commissie’, had in haar aan de Nederlandse regering aangeboden Petitie met bijbehorend Memorandum als belangrijkste desiderata: een volledig gekozen volksvertegenwoordiging; een College van Algemeen bestuur, belast met de uitvoerende macht; beknotting van de uitvoerende macht van de Gouverneur en decentralisatie van het bestuur.
Zoals reeds gezegd hebben deze twee thema's (autonomie en decentrali- | |
| |
satie) tot het begin van de jaren 50 het politieke leven beheerst. Op Curaçao werd vooral het thema van autonomie voor de Nederlandse Antillen door de partijen bespeeld, op Aruba meer de decentralisatie-gedachte.
De in 1951 afgekondigde Eilandenregeling bracht tenslotte enige rust op het decentralisatiefront. Het streven naar autonomie voor de Nederlandse Antillen mondde uit in het Statuut van het Koninkrijk van 1954 en de Staatsregeling van 1955.
Ook deze regelingen zouden echter later blijken slechts van tijdelijke aard te zijn geweest.
De technisch-economische ontwikkeling na de vestiging van de olieraffinaderijen bracht, zagen wij, structurele veranderingen teweeg zowel op sociaal als op politiek gebied. De vraag, die nu aan de orde moet worden gesteld, is welke invloed er van deze ontwikkeling is uitgegaan op de cultuur. Het acculturatieproces dat in de 18de en 19de eeuw had geleid tot het ontstaan van een eigen creoolse cultuur, heb ik, wat de Benedenwindse eilanden betreft, in het voorgaande geanalyseerd in drie elkaar aanvullende, maar soms ook tegenwerkende processen nl. een ‘verhollandsing’, een ‘afrikanisering’ en een ‘latinisering’. Op de Bovenwinden had zich vooral de Anglo-saksische invloed van de omgeving doen gelden. Wat betreft de latinisering is expliciet gewezen op de belangrijke rol die ballingen uit Zuid-Amerika hebben gespeeld in de ontwikkeling van het Spaans tot de taal die het culturele leven beheerste.
Curaçao, Aruba en Bonaire lagen, ver van de Nederlandse invloedssfeer, ingebed in een latijns, de Bovenwindse eilanden in een Anglo-saksisch cultuurgebied.
De industrialisatie zou echter snel tot een toeneming van de belangstelling voor de eilanden vanuit het moederland leiden. Zij waren nu immers economisch, dus ook bestuurlijk interessant geworden. Het Nederlandse bedrijfsleven gaf o.a. blijk van deze belangstelling door de vestiging van dochterondernemingen, eerst op Curaçao, later ook op Aruba; het koloniaal bestuur zag zich verplicht allerlei voorzieningen te treffen om de stoot van veranderingen op te vangen. Gezondheidszorg, arbeidswetgeving, volkshuisvesting, water- en electriciteitsvoorziening vroegen nl. in toenemende mate de aandacht.
Doch een van de belangrijkste stappen, die in dit verband werden ondernomen, was toch wel de uitbouw van het onderwijs in de dertiger jaren. Het toegenomen takenpakket van de overheid, alsmede de expansie op de arbeidsmarkt, beide een uitvloeisel van een ongekend snelle economische groei, vroegen om gekwalificeerde krachten, die slechts door goed opgezet
| |
| |
onderwijs konden worden geleverd. Het zal weinig verwondering wekken, dat in de koloniale context ‘goed opgezet’ synoniem was met: naar Nederlands model.
Het mulo-onderwijs en later het voortgezet-onderwijs werden fantasieloze kopieën van het Nederlandse voorbeeld. Begrijpelijk in dit verband is dat, hoewel niet als zodanig bedoeld, dit onderwijs hierdoor een belangrijk instrument van Nederlandse cultuurpolitiek is geworden, dat het proces van ‘verhonandsing’ weer op gang heeft gezet. In de eerste plaats moet dan gewezen worden op de inhoud van het onderwijsprogramma, dat tot in de jaren '60 praktisch identiek was aan dat van gelijksoortige scholen in Nederland. De divergentie tussen de cultuur-overdracht binnen en buiten de school, die reeds in het begin van de 19de eeuw werd gesignaleerd, had zich niet alleen voortgezet doch was nu zelfs groter geworden.
Vervolgens bracht de gelijkstelling met zich mee dat het onderwijzend personeel moest voldoen aan de in Nederland gestelde eisen, waardoor slechts weinig inheemse onderwijskrachten voor benoeming in aanmerking kwamen. De mulo en later de middelbare scholen moesten daardoor bevolkt worden met uit Nederland aangetrokken leerkrachten. Is wat betreft de mavo thans een verschuiving ten gunste van het Antilliaanse personeel te constateren, de scholen voor voortgezet onderwijs zijn nog steeds voor 70 % op uit Nederland aan te trekken krachten aangewezen.
De laatste decennia werden Antilliaanse kinderen ingeleid in een Europees-Nederlandse wereld met als gevolg een geleidelijke vervreemding van de eigen cultuur. De latijnse oriëntatie van de Benedenwindse eilanden werd omgebogen naar een eurocentrisch denken naar Nederlands patroon. Het Spaans werd als cultuurtaal verdrongen door het Nederlands. In de literatuur komt de z.g. ‘Nederlandse school’ op: Antilliaanse schrijvers en dichters die zich bedienen van het Nederlands, omdat zij zich in tegenstelling tot de generatie daarvóór, het best in deze taal weten uit te drukken.
Illustratief in dit verband zijn ook de cijfers van de uitleen van de openbare bibliotheken op Aruba en Curaçao. Op Aruba werden in 1974 in Oranjestad aan volwassenen 37.534 romans in het Nederlands uitgeleend en slechts 6.620 in het Spaans, op Curaçao bedroegen de aantallen resp. 40.759 en 2.193. Was de Librería Bethencourt op Curaçao aan het begin van de 20ste eeuw een bekende Zuid-Amerikaanse uitgever, thans is deze boekhandel-uitgeverij verdwenen en zijn in de lokale boekhandels zelfs de werken van Zuid-Amerikaanse schrijvers van wereldniveau niet te krijgen.
Een andere factor die de verhollandsing ook heeft beïnvloed, is de levensstijl van de uit Nederland aangetrokken upper- en middle-class. Zij hebben vooral model gestaan voor de opkomende inheemse middle-class.
| |
| |
Tenslotte moet gewezen worden op de grote stroom van Antilliaanse jongeren die, dank zij een royaal beurzenbeleid van eilands-, lands- en rijksregering, een opleiding in Nederland hebben kunnen volgen. Dikwijls gehuwd met een Nederlandse partner hebben zij na terugkeer in eigen land de tendens om Nederland als referentiekader te nemen versterkt.
Maar niet alleen een ‘verhollandsing’ manifesteerde zich, doch ook een ‘amerikanisering’, in de eerste plaats op Aruba waar van de Lago een grote invloed is uitgegaan. Ook de andere eilanden zijn daar echter onder invloed van radio, televisie, film en pers aan onderhevig geweest.
De Europees gerichte levenswijze van de nieuwe middle-class kreeg hierdoor een opvallend Amerikaans accent dat duidelijk waarneembaar is in het uiterlijk gedrag. De verbeterde economische positie van de lagere strata bracht allerlei statussymbolen ook binnen hun bereik. De werking hiervan gaat echter verder dan men zo oppervlakkig zou denken. Auto's, t.v.-toestellen, ijskasten, kleding en wooncultuur mogen misschien uiterlijke tekens zijn van een bepaald bestedingspatroon, zij impliceren ook een veranderende waarde-oriëntering. Overspoeld door een overvloed aan nieuwe cultuurgoederen ontwikkelde de opgroeiende generatie zich tot het consumptieve type, dat kritiekloos aanvaardde wat hem werd aangeboden en het eigene ging onderwaarderen.
Met een aan vandalisme grenzende nonchalance werden architectonische monumenten uit de 18de en 19de eeuw afgebroken en vervangen door z.g. moderne gebouwen in een imitatie-Amerikaanse stijl.
Antieke meubels, die stuk voor stuk getuigden van het vakmanschap van de inmiddels verdwenen ambachtslieden, werden als oude rommel op zij gezet en door Europese import vervangen. Men ging steeds meer refereren aan vreemde normen, daartoe driftig aangespoord door de commerciële radio, televisie en pers. Het resultaat was een identiteitsverkruimeling die een compensatie zoekt in een nog grotere consumptie, wat de kwaal slechts verergert. Tegen deze achtergrond is het streven naar een eigen culturele identiteit, die zich o.a. uit een toegenomen belangstelling voor de eigen taal, muziek, dans en volksgebruiken, goed te begrijpen en ook zinvol. In het geval van de Benedenwindse eilanden speelt de eigen taal, het Papiamentu, een belangrijke rol in dit proces. In de vergaderingen van de Staten en de verschillende Eilandsraden wordt thans bijna uitsluitend de landstaal gesproken, terwijl in de literatuur het Papiamentu de belangrijkste plaats inneemt. In de muziek beleeft de ‘tumba’ een ware renaissance en worden er pogingen aangewend om de vroeger zo verguisde ‘tambú’ weer ingang te doen vinden.
| |
| |
De hierboven gegeven schets van het proces van culturele verandering zou niet volledig zijn indien niet op ook andere aspecten werd gewezen. Zo is uit het onderzoek van Marks (1973) gebleken dat het hebben van een eigen woning, het volgen van onderwijs en het aangaan van een monogaam huwelijk thans ook bij de lagere strata een grote rol spelen. Veel meer dan in de rest van het Caribisch gebied is op Aruba en Curaçao het huwelijk als norm voor de voortplanting gaan gelden. Van deze veranderende instelling ten aanzien van de voortplanting getuigt ook de drastische daling van het geboortecijfer die zich de laatste jaren heeft gemanifesteerd. Sedert 1965, het jaar waarin de Stichting voor Verantwoord Ouderschap zijn activiteiten begon, is het geboortecijfer gedaald van 30 naar 18 per duizend in 1975.
De door de stichting gevoerde propaganda voor gezinsplanning had echter nooit dit succes kunnen hebben indien zij niet aansloot bij een reeds aanwezige oriëntatie op moderne westerse opvattingen over huwelijk en voortplanting.
Een enkel woord over de rol van de Sticusa in de hierboven geschetste ontwikkeling is zeker op zijn plaats.
Het samenspel tussen de Sticusa en de culturele centra (eerst op Aruba en Curaçao, later ook op Bonaire en de Bovenwindse eilanden) heeft in de jaren 50 en 60 sterk onder invloed gestaan van het euro-centrisme van de culturele elite in de Nederlandse Antillen. Het behoeft geen betoog dat in deze samenwerking hierdoor een stuk Nederlandse cultuurexport schuil ging. Het verwijt dat weleens wordt gehoord, dat de Sticusa in die jaren voornamelijk een exponent van Nederlandse cultuur was, is ongetwijfeld juist, doch dit kan niet alleen op rekening van de Sticusa geschoven worden. De veranderende houding ten opzichte van de eigen culturele uitingsvormen schept thans de mogelijkheid voor een samenwerking waarin de Sticusa een zinvolle rol kan spelen door bij te dragen tot een grotere culturele bewustwording van de Nederlandse Antillen.
Doch hiermee loop ik vooruit op wat nog aan de orde moet worden gesteld nl. het toekomstperspectief.
In deze paragraaf is getracht een beeld te geven van de werking die is uitgegaan van de vestiging van olieraffinaderijen op Aruba en Curaçao op de samenlevingen van de Antilliaanse eilanden. Er trad een moderniserings-proces op dat leidde tot veranderingen op economisch, sociaal, politiek en cultureel gebied. De industriële ontwikkeling had een afbrokkeling van de agrarische sector tot gevolg terwijl de toegenomen specialisatie import van uitheemse gekwalificeerde krachten met zich meebracht, wat weer leidde tot verschuivingen in de sociale structuur.
| |
| |
Gezondheidszorg, arbeidswetgeving en onderwijs werden o.a. uitgebouwd om aan de eisen van de ontwikkeling tegemoet te komen. De hernieuwde belangstelling uit Nederland leidde echter ook tot een ‘verhollandsing’ en later de invloed van de Verenigde Staten tot een ‘amerikanisering’ van samenleving en cultuur. Gewezen werd vooral op de rol van het onderwijs bij de ‘verhollandsing’.
De jongste ontwikkelingen geven een toegenomen belangstelling te zien voor het cultuur-eigen. Op de drempel van onafhankelijkheid zullen de Nederlandse Antillen thans hun eigen toekomst moeten formuleren: politiek, economisch, sociaal en cultureel.
| |
4. Het recente verleden en het toekomstperspectief
Aan het einde van de vijftiger jaren kwam er een kentering in de economische bloei die de Nederlandse Antillen sedert 1920 hadden doorgemaakt. Onder druk van de internationale concurrentie moesten de olieraffinaderijen overgaan tot modernisering van de produktiemethoden wat o.a. de invoering van automatisering met zich meebracht.
Het gevolg hiervan was een drastische inkrimping van het personeelsbestand, een proces dat eufemistisch werd aangeduid met ‘streamlining’.
Hadden de beide oliebedrijven gezamenlijk in 1952 nog ruim 20.000 man personeel, in 1960 was dat al gedaald tot 12.000, terwijl thans nog geen 5.000 man in deze sector werkzaam is. Hoewel bij de afvloeiing van personeel zoveel mogelijk eerst de geïmporteerde arbeidskrachten ontslagen werden, bleven de gevolgen na enige tijd ook voor het inheemse personeel niet uit.
Bijzonder zwaar deed zich het feit gevoelen, dat het accrès van de beroepsbevolking niet meer door deze en andere bedrijven kon worden geabsorbeerd. Aan de andere kant was het aanbod juist relatief groot door het hoge geboortecijfer (± 34) dat sedert de jaren dertig ongewijzigd was gebleven. De Nederlandse Antillen zagen zich voor het voldongen feit geplaatst van een groeiende werkloosheid, die sindsdien is blijven schommelen tussen de 15 à 20 % van de beroepsbevolking. Om aan de economische recessie het hoofd te bieden werden met financiële hulp van Nederland en de E.E.G. ontwikkelingsprojecten uitgevoerd.
Aangezien deze echter voornamelijk van infra-structurele aard waren en geen blijvende werkgelegenheid schiepen, brachten zij weinig veranderingen die van structurele betekenis waren. Slechts het toerisme, dat mede door financiële hulp in de hotelbouw op gang kwam, vormde een uitzondering. Op Aruba, St. Maarten en aanvankelijk ook op Curaçao maakte deze sector
| |
| |
een grote bloei mee. Het aandeel van het toerisme in het bruto nationaal produkt steeg van 4 % in 1957 tot ongeveer 20 % in 1973.
De vestiging van nieuwe industrieën, waar men ook zijn hoop op had gevestigd, verliep traag, ondanks allerlei ‘incentives’, die overigens ook door de andere eilanden in het Caribisch gebied worden aangeboden.
In deze tijd begint ook het vakbondswezen op te komen. Reeds in de dertiger jaren waren tot de vorming daarvan pogingen ondernomen door de R.K. Missie. Veel succes had men daarbij niet geboekt. De tijd was er noch in economische, noch in psychologische zin rijp voor. De arbeider had het enerzijds, in vergelijking tot vroeger, materieel redelijk goed, terwijl hij zich anderzijds nog niet had weten los te weken uit de negentiende-eeuwse paternalistische banden met de werkgever. In het midden van de jaren 50 zien we echter bij de beide oliebedrijven de door de directie gepatroneerde werknemersraden vervangen worden door vrije vakverenigingen t.w. de Petroleum Workers Federation of Curaçao (P.W.F.C.) en de Independent Oil Workers Union of Aruba (I.O.W.U.A.). Later werden er ook in de andere sectoren van het bedrijfsleven vakbonden opgericht, waarvan vooral genoemd moeten worden de algemene vakbonden de Curaçaose Federatie van Werknemers (C.F.W.) en de Federashon di Trahadonan di Aruba (F.T.A.), die op het ogenblik het grootste aantal leden tellen. Ook op Bonaire en St. Maarten deed tenslotte het vakbondswezen in de jaren zestig zijn intrede. Vakbonden, met vertegenwoordiging in de SER en vele overheidscommissies, nemen thans een belangrijke plaats in in het sociaal-economisch bestel van de Nederlandse Antillen.
Het laat zich begrijpen dat tegen de achtergrond van een economisch onbekommerd recent verleden en een opgeschroefd aspiratie-niveau de werkloosheid tot grote spanningen leidde: spanningen die tot een gewelddadige uitbarsting kwamen in de onlusten van 30 mei 1969 op het eiland Curaçao. Aanleiding hiertoe waren de vastgelopen C.A.O.-onderhandelingen tussen de C.F.W. en het bedrijf Wescar (Werkspoor Carribean). De C.F.W. vroeg en verkreeg de steun, van alle vakbonden op Curaçao in zijn strijd om betere arbeidsvoorwaarden.
Een massale demonstratie van 4.000 stakende arbeiders liep echter volledig uit de hand en ontaardde in brandstichting en plundering in het handelscentrum van Willemstad (Rapport 30 mei, 1970). Toch waren deze onlusten niet alleen economisch geïndiceerd. Ook de drang naar erkenning en naar een ware emancipatie bij de negroïde bevolkine welke categorie om historische redenen in de Nederlandse Antillen (evenals in alle Cari- | |
| |
bische samenlevingen) samenvalt met de economisch kwetsbare en sociaal laagst geklasseerde groep, kwam daar duidelijk in tot uiting (Römer, 1974, p. 13).
Ik heb er reeds eerder op gewezen dat hoewel in de daarvoor liggende decennia verschuivingen waren opgetreden in de sociale stratificatie en van enige opwaartse mobiliteit van de gekleurde bevolking sprake was geweest, de sociale positie van deze groep niet was gewijzigd. In de moderne Antilliaanse samenleving vormen zij nog steeds de achterhoede van de slavenmaatschappij. Door gebrek aan ‘social skills’ mede tengevolge van een vreemd onderwijssysteem, hebben zij slechts weinig kunnen profiteren van de ‘boom’-periode.
De economische problematiek blijkt hiermee een sociale dimensie van fundamentele aard te hebben; het gaat immers niet alleen om de werkgelegenheid doch ook om het scheppen van sociale mobiliteitskansen en het afrekenen met raciale en culturele barrières, die deze in de weg staan. Beide aspecten zijn reeds zijdelings ter sprake gebracht.
Ten aanzien van de raciale problematiek kan men in de Nederlandse Antillen spreken van een haast volmaakte inhibitie. Men waande zich in een ‘Racial Democracy’ (Knight, 1974, p. 84) zoals weleens (overigens ook ten onrechte), van Brazilië wordt beweerd. In werkelijkheid is er altijd sprake geweest van een subtiel racisme, dat selectief werkt bij de sociale mobiliteit.
Wat de culturele barrières betreft moet wederom gewezen worden op het onderwijs, dat structureel en inhoudelijk vanaf het kleuteronderwijs tot en met het hogere beroepsonderwijs gebaseerd is op een Nederlandse onderwijsfilosofie. Onderwijsdoelstellingen, leerstofprogrammering, niveau-bepaling en het gebruik van het Nederlands als voertaal geven nog duidelijk aan dat het onderwijs in de Nederlandse Antillen de denkbeelden van het Nederlands onderwijssysteem in zich meedraagt. Het gevolg hiervan laat zich aflezen in de resultaten van dit onderwijssysteem.
Het feit dat slechts 25 % van de leerlingen de 6de klas zonder doubleren bereikt spreekt voor zichzelf (Prins-Winkel, 1973, p. 71). Eveneens is het duidelijk dat dit de doorstroming naar het voortgezet onderwijs stagneert en daarmee de kansen op sociale mobiliteit en een herstructurering van de samenleving. In het streven naar een eigen cultureel gezicht zal dan ook het streven naar een eigen vormgeving van het onderwijs een grote rol moeten spelen.
Aan dit hele proces zal een radicale culturele heroriëntering ten grondslag moeten liggen nl. een in mindere mate gericht zijn op Europa en een grotere integratie in de eigen regio.
| |
| |
Met het bovenstaande is getracht enige knelpunten op economisch, sociaal en cultureel gebied te signaleren die de straks onafhankelijke Nederlandse Antillen zullen moeten oplossen.
Een punt moet nog aan de orde worden gesteld nl. de wenselijk gebleken herstructurering van de staatkundige verhoudingen: in de eerste plaats met Nederland en in de tweede plaats intern. Ik merkte reeds eerder op dat ten aanzien van het politieke leven twee stromingen te onderscheiden waren: de ene gericht op de verhouding met Nederland, die uitmondde in de aan de Nederlandse Antillen toegekende autonomie in het Statuut (1954); de andere gericht op de decentralisatie van het bestuur binnen de Nederlandse Antillen, die resulteerde in de Eilandenregeling (1951). Ik merkte daarbij op dat beide regelingen slechts een tijdelijke oplossing zouden blijken te geven.
Als nasleep van de interventie van Nederlandse mariniers in de onlusten van 30 mei 1969 ging men zich in Nederland afvragen of het Statuut toch niet bepaalde superviserende functies aan de Koninkrijksregering, doch in feite aan Nederland, toekende die blijk geven van een koloniale trek, die niet meer past in het huidig tijdsbestek.
In de Nederlandse Antillen, met name op Curaçao, waren sommigen, waaronder vertegenwoordigers van de uit de beweging van 30 mei 1969 gegroeide politieke partij Frente Obrero i Liberashon 30 di Mei, geschokt door de mogelijkheid die Nederland bezit om in te grijpen in binnenlandse aangelegenheden.
Dit wederzijds ongenoegen met de situatie lokte van beide zijden uit spraken uit over de wenselijkheid van veranderingen in de staatkundige verhoudingen met de onafhankelijkheid van de Nederlandse Antillen als uiteindelijk doel.
Na aanvankelijk in een tripartite commissie zich beziggehouden te hebben met de daarmee samenhangende problematiek, zullen Nederland en de Nederlandse Antillen, nu Suriname onafhankelijk is geworden, dit overleg op bipartite basis moeten voortzetten.
Met de onafhankelijkheid in het verschiet werd echter het probleem van de decentralisatie van het bestuur binnen de Nederlandse Antillen weer accuut. De eilandelijke samenlevingen hebben nl. nimmer een natie weten te vormen; de Nederlandse Antillen werden (en worden) bewoond door Arubanen, Curaçaoenaars, Sabanen etc. en een nationale identiteit heeft men niet weten op te bouwen. In feite heeft men hier te maken met een plurale samenleving waarin zich, ondanks de onderlinge afhankelijkheid, duidelijk zes eilandelijke samenlevingen als aparte entiteiten onder-scheiden. Het behoeft geen betoog dat in een dergelijke situatie iedere wijzi- | |
[pagina t.o. 32]
[p. t.o. 32] | |
Boven: ...zelfstandige ambachtslieden als schoenmakers...
Onder: De haedenindustrie was van grote economische betekenis.
Foto's: Centraal Historisch Archief, Willemstad, N.A.
(Afbeeldingen bij Inleiding)
| |
[pagina t.o. 33]
[p. t.o. 33] | |
Boven: Handel en scheepvaart vormden de belangrijkste middelen van bestaan.
De Handelskade omstreeks 1880. - Onder: Het begin van de Shell, 1916.
Foto's: Centraal Historisch Archief, Willemstad, N.A.
(Afbeeldingen bij Inleiding)
| |
| |
ging van de ‘status quo’ mogelijkheden tot conflicten in zich bergt, vooral wanneer daarbij een bestaand machtsevenwicht dreigt verloren te gaan. Het zal tenslotte weinig verwondering wekken dat het in deze vooral om Aruba op Curaçao gaat. Het beeld van een federale staat, waarin op basis van een ‘one man, one vote’ principe de machtsverhoudingen zouden moeten worden geregeld, vond weinig sympathie op Aruba. Het gevolg was dat van die kant door de jonge politieke partij ‘Movimento Electoral Popular’ (M.E.P.) met Betico Croes als leider, de ‘status aparte’ gedachte werd gelanceerd. Ging het daarbij aanvankelijk om aparte staatsrechtelijke banden met Nederland, later werd volledige onafhankelijkheid van Aruba als doel gesteld. De constante ondertoon van dit thema met variaties is echter het streven om zo los mogelijk van Curaçao te komen te staan. De planmatige voorbereiding van een leefbare onafhankelijke Nederlandse Antillen is daar niet eenvoudiger door geworden. Het gaat om een uitdaging waar geen inspanning te groot voor kan zijn.
Dat het complexe karakter van de problematiek door de regering niet wordt onderschat blijkt uit de in januari 1976 ingestelde commissie, die tot opdracht heeft gekregen advies uit te brengen voor een integrale aanpak van de planning voor de straks onafhankelijke Nederlandse Antillen. Een integraal plan waarin behalve met de economische ook met de staatkundige, sociale en culturele aspecten rekening moet worden gehouden. Voorwaar de commissie heeft een gigantische taak.
R.A. Römer
| |
| |
| |
Literatuur
Brada, W. |
: |
Amigoe di Curaçao, januari, 1976. |
Emmanuel, I.S. & Emmanuel, S.A. |
: |
History of the Jews of the Netherlands Antilles, Cincinatti, 1970. |
Gaay Fortman, B. de |
: |
Schets van de Politieke Geschiedenis der Nederlandse Antillen in de Twintigste Eeuw, Den Haag, 1947. |
Herskovits M.J. |
: |
The Myth of the Negra Past, Boston (2nd ed.), 1958. |
Hoetink, H. |
: |
Het Patroon van de Oude Curaçaose Samenleving, Assen, 1958. |
Kasteel, A. |
: |
De Staatkundige Ontwikkeling van de Nederlandse Antillen, Den Haag, 1956. |
Keur, J.Y. & Keur, D.L. |
: |
Windward Children, Assen, 1960. |
Knight, F.W. |
: |
The African Dimension in Latin-America, New York - Londen, 1974. |
Kol, H. van |
: |
Naar de Antillen en Venezuela, Leiden, 1904. |
Marks, A.F. |
: |
De Afro-Amerikaanse Familie in de Samenleving van Curaçao, Leiden (diss.), 1973. |
Prins, F.W. |
: |
Latent Taaitalent, Zeist, 1974. |
Prins-Winkel, A.C. |
: |
Kabes Duru, Assen, 1973. |
Rapport der Staatscommissie, benoemd bij Koninklijk Besluit van 29 november 1853, No. 66, tot het Voorstellen van Maatregelen ten aanzien van de Slaven in de Nederlandse Koloniën, Den Haag, 1856, deel II. |
Rapport van de Commissie tot Onderzoek van de Achtergronden en Oorzaken van de Onlusten welke op 30 mei 1969 op Curaçao hebben plaatsgehad, Willemstad, 1970. |
Römer, R.A. |
: |
Naar de Voltooiing van de Emancipatie, Curaçao, 1974. |
Schoorl, J.W. |
: |
Sociologie der Modernisering, Deventer, 1974. |
Vermeulen, L.P. |
: |
De Bevolkingsstructuur der Nederlandse Antillen, Tijdschrift K.N.A.G., deel XXIX, 1961. |
|
|