Religie - communisme - Sowjet-Rusland
Ds. M.C. Van Wijhe
Als de Religie voor den mensch is, wat zij zijn moet, n.l. de in laatste instantie het geheele leven richtende Macht, dan heeft zij haar overwegend woord mee te spreken in het oordeel over het Communisme en over den vorm waarin Sowjet-Rusland tracht iets van het Communisme te verwezenlijken.
Dat in de doelstelling van het Communisme veel is, dat aan de meest wezenlijke eischen van de Christelijke Religie beantwoordt, is onaanvechtbaar.
Volgens tal van mededeelingen maakt de leiding van de communistische beweging in Sowjet-Rusland zich schuldig aan praktijken, die met deze eischen evenzeer in strijd zijn als vele handelingen van kapitalistische regeeringen (denk o.a. aan de koloniale politiek der West-Europeesche volkeren).
Juist daarom is het van het grootste belang dat er een zoo volledig en openhartig mogelijke uitwisseling van gedachten komt tusschen die Russische religieuze communisten, die desondanks meenen, dat door de daden van Sowjet-Rusland aan de verwerkelijking van religieuze woorden wordt gearbeid en de personen en groepen in West-Europa, die eveneens streven naar beïnvloeding der cultuur hunner landen door wat voor hen als religieuze waarheid geldt.
Thans zijn de in de pers geuite oordeelvellingen over de verhouding tusschen Religie en Russisch Communisme voor het overgroote deel absoluut onbetrouwbaar, zoowel door een te betreuren tekort aan gegevens als door een niet naar verdienste te brandmerken vooroordeel der schrijvers, die hun verantwoordelijkheid ten opzichte dezer uiterst belangrijke vragen niet schijnen te beseffen.
19-1-'28.