Het Marx-Engels instituut te Moscou
Nico Rost
Het Marx-Engels-instituut te Moscou is zonder twijfel een der belangrijkste scheppingen op cultureel gebied, die de Sowjet-regeering tot stand bracht, hetgeen door talrijke bekende sociologen der Tweede Internationale volmondig erkend wordt. Deze mogen nu zeggen dat het Marx-Engels-instituut, zooals dit door een der oudste bolchewiki prof. Rjasanof bestuurd wordt, een nieuwe Tempel is geworden ter vervanging der oude, ik kan hierop enkel antwoorden, dat ik een diepen eerbied heb voor de priesters die deze leer aanhangen en in deze tempel de eeredienst verrichten. Men is inderdaad, wanneer men dit instituut bezoekt, te midden van het allerheiligste van het communisme.
In het vroeger paleis van vorst Dolgoruki aan de Moskwa is alles samengebracht wat van en over Marx en Engels geschreven werd, door hun bestudeerd, beïnvloed of geciteerd, alles in de meest uitgebreiden zin des woords. Hier, aan de oevers der Moskwa werd een bilbliotheek gesticht, voor het meerendeel bestaande uit werken, die jarenlang enkel in het verborgen konden worden bestudeerd, wier auteurs tot de politieke paria's van Europa behoorden, die aan vervolging en miskenning blootstonden en hier eerst in hun ware grootheid erkend worden, een plaats vonden waar ze eindelijk ‘thuis’ waren. In nog geen vijf jaren tijds zijn al deze werken met ontzaglijke moeite en kosten bijeengebracht: boeken, brochures, couranten, proclamaties en affiches, een verzameling van reeds meer dan 100.000 nummers, die zich nog dagelijks uitbreidt. Men meene dus niet dat het Marx-Engels-instituut zich een kleine begrensde taak voor oogen heeft gesteld, dat hier alleen maar wat brieven van Marx en Engels - een buste - misschien een schrijftafel of stoel en enkele portretten aanwezig zijn. Men doet goed de gedachte aan een dergelijk museum - zooals wij dit van beroemdheden op allerlei gebied dikwijls in Europa aantreffen, terstond te laten varen.
Het Marx-Engels-instituut heeft een geheel ander doel, dat ik het best met de woorden van Rjasanof zelf kan omschrijven: ‘das Marx-Engels-lnstitut will ein Institut sein, wo der Forscher unter den denkbar günstigsten Bedingungen die Genesis, Entwicklung und Ausbreitung der Theorie und Praxis des wissenschaftlichen Sozialismus, des revolutionären Kommunismus studieren kann, so wie ihn Marx und Engels geschaffen und formuliert haben.’