Lachgas
(1968)–Ton van Reen– Auteursrechtelijk beschermdTon van Reen, Lachgas. Meulenhoff, Amsterdam 1968
DBNL-TEI 1
Wijze van coderen: standaard
-
-
gebruikt exemplaar
eigen exemplaar dbnl
algemene opmerkingen
Dit bestand biedt, behoudens een aantal hierna te noemen ingrepen, een diplomatische weergave van Lachgas van Ton van Reen uit 1968.
redactionele ingrepen
Bij de omzetting van de gebruikte bron naar deze publicatie in de dbnl is een aantal delen van de tekst niet overgenomen. Hieronder volgen de tekstgedeelten die wel in het origineel voorkomen maar hier uit de lopende tekst zijn weggelaten. Ook de blanco pagina's (binnenkant voorplat, 88, 126, binnenkant achterplat) en pagina's met advertenties (128) zijn niet opgenomen in de lopende tekst.
[ voorplat]
Ton van Reen Lachgas
[pagina 1]
LACHGAS
[pagina 2]
meulenhoff editie
Copyright © 1968 by Meulenhoff Nederland N.V.
Omslagontwerp: Philip Mechanicus
Typografie omslag: Joost van de Woestijne
Typografie en druk: Bosch - Utrecht
[pagina 3]
Ton van Reen
LACHGAS
roman
MEULENHOFF AMSTERDAM
[pagina 127]
Van TON VAN REEN verscheen eerder in de Meulenhoff Editie:
negentienhonderdzesenveertig/1967
'Wie denkt dat de mensen iets van de oorlog hebben geleerd vergist zich. De banden die ontstonden door gemeenschappelijke strijd, verzet, vaderlandstrots en koningsliefde maakten snel weer plaats voor onverdraagzaamheid. Kafkaanse wetten en gewoonten, opgedrongen door kerk en staat, scheppen opnieuw vakjes en hokjes. Discriminatie viert hoogtij. Er bestaan weer meerderen en minderen, burgers, boeren, a-socialen, adel, schooiers, militairen, gezagsdragers, ordehandhavers, gepeupel'.
[ achterplat]
Schrijver-schilder TON VAN REEN (geboren in 1943) debuteerde in 1966 met een verzenbundel en de roman Geen oorlog. In 1967 verscheen van hem Negentienhonderdzesenveertig/1967 (Meulenhoff Editie E 135), een boek dat een prijzende pers ten deel viel en onder meer het Eindhovens Dagblad deed schrijven:... Ton van Reen, die niet alleen de agressie zelf, ook haar na-oorlogse nalatenschap aan een kritisch onderzoek onderwerpt, koos er een vorm voor die imponeert en tevens boeit en overtuigt door een poëtisch-sprookjes-achtige lading die met de afgebeelde rauwe werkelijkheid gelijke tred houdt...
In Van Reen's nieuwe roman Lachgas projecteert een jongen zijn twijfels omtrent zijn sexuele geaardheid op de afwijkende figuren in zijn onmiddellijke omgeving.
Jan Shalme, een jongen met wie hij bevriend was voordat deze totaal verlamd werd door een hersenbloeding en die hij dood in zijn stoel aantreft; makelaar Prokopieff, een pederast; zijn vader die hij voornamelijk kent van foto's; het meisje Annabel en de vreemde vogel Onassis.
Vluchten wordt de enige mogelijkheid om te breken met de door hemzelf gecreëerde absurde wereld waarin hij steeds meer verstrengeld raakt.
MEULENHOFF * EDITIE
750/125