| |
| |
| |
Twaalfde hoofdstuk.
Overal ellende
Wat schrok de nar, toen hij vlak tegenover Herman stond en diens gestalte en gelaat aanschouwde. Was dat dezelfde jonge, krachtige boer van enige maanden geleden?
‘Herman!’ riep Marco zachtjes.
De man liet zijn zeis rusten en keek op. Een vreugdeschittering deed even de doffe ogen in het bleke gelaat glanzen, hij herkende Marco onmiddellijk.
‘Marco! Trouwe zanger’, fluisterde de jonge boer. ‘Jij hier? Hoe durf je? Toe verlaat zo spoedig mogelijk dit land weer, 't is hier een hel geworden, sinds je bent weggegaan’.
‘Stil Herman! Praat zo niet. Ik ben hier en blijf hier! Ik kom je vertellen, dat het einde nadert. Maar werk door! Ik kom naast je werken en dan wil ik luisteren, wat ze jou aangedaan hebben’.
‘Wat ze mij aangedaan hebben? Ze hebben mijn jonge, prachtige leven gebroken, mijn toekomst vernietigd.... Het geeft alles niets meer Marco! Niets meer’.
Somber sprak de jonge boer deze woorden.
‘Jawel Herman, alles komt weer goed. Daarvoor ben ik gekomen. Vertel me alles!’
‘Luister dan Marco. Ik werkte als de anderen. Ja misschien wel het hardst van allemaal. Maar natuurlijk was dat nog niet genoeg. Om keizer te worden, had de wreedaard meer geld nodig. Ik kon het niet langer uithouden. Ik maakte een plan, om naar het hof van de keizer te vluchten. Ik besprak het met de anderen, maar er was niemand, die het met me aandorst! Ik kan het begrijpen. Het was gevaarlijk. Toen besloot ik alleen te gaan. Ik moest en zou onze
| |
| |
goede keizer op de hoogte stellen van de treurige toestand in ons land. Ik geloofde nooit, dat hij er iets van afwist’.
‘Dat wist hij ook niet’, verklaarde Marco. ‘Geen enkel bericht heeft ooit het hof bereikt. Daarvoor zorgden de handlangers van de graaf wel. Maar.... ga verder Herman’.
‘Ik besloot dus alleen de tocht te wagen. Het was stikdonker, toen ik het huis verliet. Mijn moeder wilde me niet laten heengaan. Maar mijn vader zei, dat toch iemand de poging moest wagen. Ik ging! Nauwelijks had ik een vijftig stappen gedaan of naast me doken twee soldaten te voorschijn. Ik rende de duistere weg af. Zij volgden me. Zij floten en riepen. Bij de draai van de weg vloog ik in de armen van twee andere soldaten. Of iemand mij verraden had of dat het slechts een ongelukkig toeval was, ik weet het niet. Maar de soldaten sleurden me, ondanks mijn tegenstand, naar het kasteel. De volgende dag lieten de valsaards me zien, hoe ook mijn vader en moeder over het slotplein naar de gevangenis gevoerd werden. De lafaards hadden mij voor alle zekerheid gebonden. Anders.... Nu kon ik niets doen, dan roepen en schreeuwen. Dat vonden ze ook al erg genoeg: want ze grepen me vast en.... sloegen me. Met touwen en stokken hebben ze me geslagen, zoals je het geen dolle hond zou doen Marco! Hoelang dit vreselijke geduurd heeft, weet ik niet. Toen ik later bijkwam, was ik gebroken. Ik voelde, dat de kracht uit mijn lichaam verdreven was. De graaf kwam zelf bij mij kijken, natuurlijk om me te bespotten. Ja, ja.... lachte hij vals, wees ook tevreden. Waarom ben je ook zo dom, om weg te willen lopen. Deze keizer kan je toch niet helpen. Wacht maar, tot de nieuwe keizer gekomen is. Dan wordt alles veel beter. Voor jou en voor allemaal. En dat duurt heus niet lang meer! O Marco, ik had die spotter wel aan kunnen vliegen. Maar ik was machteloos. Natuurlijk hoefde ik niet in het kasteel te blijven. Jij werkt nog veel te goed, spotten ze. Jou kunnen we in de gevangenis niet gebruiken. En zo kon ik weer
| |
| |
“Gegroet vrienden” (Blz. 114)
| |
| |
heengaan, om op het land te gaan werken. Iedere avond komen ze kijken of ik wel genoeg uitgevoerd heb’.
‘Dat zullen ze vanavond dan voor het laatst doen, Herman!’ sprak Marco beslist. ‘Verzamel je laatste beetje moed.... alles komt weldra in orde. Graaf Otto's dagen zijn geteld. Daarvoor ben ik hier gekomen en daarvoor kom ik jouw hulp inroepen. Zou je nog willen helpen?’
‘Natuurlijk!’ antwoordde Herman dadelijk, ‘al zou het mij mijn leven kosten!’
‘Je leven loopt geen gevaar meer Herman, daar sta ik je borg voor! Werk vandaag rustig voort, vanavond kom ik je halen, om je in veiligheid te brengen. Wacht hier maar op me’.
Marco drukte de jonge boer de hand en keerde naar zijn wagentje terug. De zanger was onder de indruk van wat hij zo juist vernomen had. Hij was wel op tijd gekomen. De nood was hoog!
Enkele minuten later reed Marco's wagentje alweer over de straatweg. En het was weer hetzelfde vrolijke boertje, dat op de bok zat. Voor hij er eigenlijk erg in had, naderden er over de weg twee soldaten te paard. ‘Nou wordt het oppassen’, dacht Marco. Hij zag hoe de soldaten hem en zijn zonderling voertuigje bekeken. Meteen hief hij zijn zweepje in de hoogte en riep op vrolijke toon:
‘Gegroet vrienden. Onder mijn zeiltje liggen prachtige potten en pannen verborgen. Zou dat niets zijn voor de keizerlijke keukens van Uw meester?’
Dat ‘keizerlijke keukens’ deed de soldaten onmiddellijk lachen en ze riepen terug:
‘Dat moet je hem zelf maar vragen, boertje!’
‘Wie weet’, lachte Marco terug.
‘Zo, zo’, genoot Marco, ‘daar kom ik gemakkelijk vanaf. Nu moet ik aan gindse herberg een bezoek brengen. Ik heb er menig lied gezongen, da's waar. Er zal nu wel niet veel te doen zijn’.
Werkelijk! De herberg leek helemaal verlaten. Marco
| |
| |
bond zijn paardje vast aan een paal en begaf zich naar binnen. De gelagkamer was natuurlijk leeg. Een paar malen stampte Marco op de houten vloer. Na enkele minuten van wachten ging er heel zachtjes een deur open.... op een kier maar. En door de kier gluurden twee ogen naar binnen. Zo gauw die ogen echter zagen, dat geen soldaat, maar een eenvoudig boertje de stilte kwam storen, ging de deur verder open en kwam een meisje van ongeveer twaalf jaar de gelagkamer binnen. Marco wist dadelijk, wie het was. Vriendelijk sprak hij:
‘Wees maar niet bang, Hanna! Ken je Marco de zanger niet meer?’
‘Bent U Marco de zanger’, herhaalde het meisje verheugd. ‘Komt U dan maar onze kamer binnen. U zult me geen kwaad doen’.
Marco betrad nu het armoedige huiskamertje, waar ook niemand anders te bespeuren viel. Dat verwonderde Marco.
‘Is hier niemand meer in huis, Hanna?’ vroeg hij. ‘Toch niet dood?’
‘Neen Marco, maar vader zit op het kasteel gevangen en.... moeder moet op het land werken’.
‘Ook hier al ellende en droefheid’, zuchtte Marco.
‘Ik moet de hele dag alleen op het huis passen!’ ging het meisje verder. ‘Als de soldaten komen, moet ik ze van alles geven.... en ik kan haast niets meer geven.... want alles is op.... de kelders zijn leeg.... O Marco.... het is zo verschrikkelijk allemaal’.
‘Stil maar Hanna! Ik weet het. Graaf Otto is een heel lelijke man. Maar er komt verandering! Dat zul je zien en beleven meisje. Daarvoor ben ik hier bij jullie gekomen!’
‘U?’ riep Hanna uit, terwijl ze de nar een beetje ongelovig aankeek.
‘Ja, ik kom de mensen bevrijden.... ik wil een eind maken aan al die ellende. En misschien, dat jij wel een handje helpen mag!’
| |
| |
‘Ik, maar hoe kan dat nou, Marco?’
‘Dat zul je wel horen. Vertel me eerst maar eens: wanneer komen de soldaten hier in de herberg?’
‘'s Avonds komen er meestal wel een paar, maar Zondags komen ze allemaal’.
‘Goed zo, ik kom dan ook eens een kijkje nemen. Ik wil de soldaten wel eens graag zien en horen. Maar.... nergens over praten hoor Hanna. Als het goed gaat, mag jij misschien met me mee naar de keizer, om hem te vertellen, wat de graaf jullie allemaal gedaan heeft’.
‘O, dat durf ik vast niet’, lachte het meisje.
‘Haha’, lachte Marco mee. ‘Dat zullen we nog eens zien. Nog iets Hanna! Als ik vandaag of morgen iemand hier heen stuur, kun jij wel een schuilplaatsje voor hem vinden he?’
‘Reken maar’, zei Hanna dadelijk. ‘We hebben een luik, dat niemand vinden kan!’
‘Mooi zo, dat is ook al weer in orde. Als je nu nog een klein hapje eten voor me hebt, zal ik me weer sterk genoeg voelen, om mijn tocht voort te zetten’.
Het was wel niet veel en best, wat Hanna te bieden had, maar de nar was er toch dankbaar voor. Na een half uurtje verliet hij de herberg, waar alweer iemand, al was het dan maar een meisje, in hoopvolle stemming achterbleef.
‘Het gaat goed zo’, genoot Marco.
‘Mijn korte speurtocht is al niet vergeefs geweest. Zulke wreedheden zal zelfs ridder Alex niet vermoed hebben. En dan als graaf Otto's gevangenis open gaat.... Neen.... daar kunnen zelfs de ontrouwe edelen niet mee accoord gaan. Dat weten zij ook niet!’
Ondertussen draafde Marco's paardje met het kleine karretje alweer over de zijwegen. Dwars over 'n klein stukje heide wilde de nar in de nabijheid van de achterkant van graaf Otto's kasteel zien te komen. Natuurlijk liefst zo ongemerkt mogelijk. Voor hij echter zover was, ontdekte hij, op de rand van hei en bos een klein vervallen hutje.
| |
| |
Zouden hier nog mensen wonen? dacht Marco. Toch eens even kijken. Marco sprong van zijn karretje en liep op het hutje toe. Plotseling bleef hij stilstaan. Opzij van de hut, op een kleine, houten bank, ontdekte hij een ineengedoken gedaante.
Naderbij gekomen zag hij, dat het een oude vrouw was, die daar half slapend neerzat. Bij de nadering van de nar hief zij verschrikt het hoofd op, zodat Marco in twee roodgeweende ogen staarde; ogen waarin angst en verdriet te lezen stonden.
‘Maar vrouwtje, wat scheelt er aan?’ vroeg Marco vriendelijk. Een hevig snikken was het antwoord.
‘Niet huilen, vrouwtje’, trachtte Marco te troosten. ‘Vertel me liever wat er gebeurd is. Mij kun je alles zeggen. Misschien kan ik je zelfs wel helpen. Ik ben Marco de zanger!’
‘Marco’, stamelde het vrouwtje. Er kwam een hoopvolle schittering in haar ogen. ‘Marco?’ herhaalde ze. En als tot zich zelf vervolgde ze: ‘Voordat mijn man werd weggesleept, zei hij: de enige, die ons kan redden, is Marco.... En ben jij nu heus gekomen Marco?’
‘Ja hoor! Ik ben er’, lachte Marco. Het deed hem goed te horen, dat men op hem rekende, van hem hulp verwachtte.
‘Kom’, sprak hij tot het vrouwtje, ‘laten we even naar binnen gaan, dan kun je me alles vertellen’.
Weldra zaten ze in het armoedig kamertje.
‘Waarom hebben ze Uw man gevangen genomen?’ begon Marco meteen.
‘Och.... waarom?’ zuchtte het vrouwtje.
‘We hadden heus geen kwaad gedaan. Mijn man en ik hadden heel ons leven hard gewerkt. En het was ons gelukt, iets over te houden voor de oude dag. We hadden een eigen, lief huisje, met een mooi tuintje erbij. Vijftig goudstukken hadden wij. Voor ons een hele schat. In een holte onder de vloer hadden we ze verborgen. Niemand wist er iets van.
| |
| |
Het werken begon mijn man moeilijk te vallen. Hij wilde gaan rusten. Dat was toch niet zo erg voor een man van zeventig jaar. Maar jawel! Zo gauw de graaf dat hoorde, was het mis. Hij stuurde zijn soldaten met de boodschap, dat we zeker goud genoeg hadden, dat we van rusten durfden spreken. Zeg maar eens gauw, waar jullie schat is, bulderden de soldaten. Wat moest ik doen? De schat aanwijzen? Dat nooit! Zoek zelf maar, riep ik. Ik zeg niets. Het hele huis hebben ze doorzocht. Alles ondersteboven gehaald. Tenslotte braken ze de vloer open en vonden onze schat. O.... wat waren die dieven blij. Maar mijn man sleurden ze mee naar het kasteel en mij stuurden ze het huis uit. Ik had er toch niet alleen willen komen. Ik heb dit hutje opgezocht. Dit is dichter bij het kasteel.... hier wou ik op mijn man wachten.... hier dacht ik te zullen sterven. Maar.... nu ben jij gekomen Marco. Mijn man heeft het gezegd. Jij zou ons redden!’
De altijd lachende nar had nu de tranen in de ogen en zacht zei hij:
‘Uw man heeft gelijk gehad. Marco zal jullie aller redden.... Maar U moet hier niet blijven.... U moet met mij meegaan en U zult zien, hoe alles in orde komt....’
Het oude vrouwtje was onmiddellijk bereid, zich aan Marco's zorgen toe te vertrouwen. Rustig liet ze zich in het wagentje neerzetten. Ze was maar klein en mager. Mocht er enig onraad van spiedende soldaten opdagen, dan kon zij onder het zeil kruipen. Zonder enige stoornis bereikte Marco echter de herberg van Hanna.
‘Zie je wel, dat je al helpen moet!’ riep Marco haar toe. ‘Ik breng een gast voor je mee. Kun je een poosje voor deze arme vrouw zorgen? Ik heb nog een paar boodschappen te doen. Mochten de soldaten komen, dan verstop je haar maar!’
‘De soldaten zullen niet komen’, zei het vrouwtje beslist. ‘Die vieren iedere avond feest: hun graaf gaat keizer
| |
| |
worden, zeggen ze. Maar nu Marco hier is, weet ik, dat dat niet gebeuren zal’.
Marco lachte om het grote vertrouwen van de vrouw. Wat de soldaten betrof, kreeg ze gelijk. Er was die avond geen soldaat te zien. Zonder enige hindernis kon Marco, toen de duisternis gevallen was, het grondgebied van de graaf verlaten. Was in de morgen van deze dag een zonderling stelletje uitgetrokken, een nog vreemder gezelschap bereikte laat in de avond de herberg, waar Marco zijn intrek genomen had. De waard wist niet wat hij zag, toen hij in het duister drie mensengedaanten van het wagentje zag komen en achter elkaar Marco, een jonge boer en een oude vrouw zijn herberg betraden.
‘Alsjeblieft’, lachte Marco. ‘Gaan de zaken goed of niet? Je hebt zeker wel plaats voor deze mensen hé?’
‘Zoveel plaats, maar meneer....’
‘Niks te maren!’ lachte Marco. ‘Je houdt toch immers van die blinkende schijven?’
De waard begon te lachen en knikte, dat het goed was. Hij riep zijn vrouw en binnen enkele minuten stond er voor de drie gasten een eenvoudig maal gereed en bleken ook de slaapplaatsen in orde te zijn.
Het was de waard, die die nacht slecht sliep. De gouden schijvendans hield hem wakker!
De volgende morgen moest de waard er weer aan geloven.
‘Je kunt je potten en pannen vandaag houden!’ zei Marco. ‘Wat ik nu nodig heb, is wijn. Flessen wijn!’
‘Wijn’, herhaalde de waard, ‘ik heb geen....’
Marco liet hem echter niet uitspreken.
‘Twintig flessen wijn, moet ik hebben’.
‘Twintig flessen’, deed de waard nog verschrikt.
‘Heb je zeker niet hé’, lachte Marco. ‘Wil ik je even helpen zoeken?’
‘Neen, niet nodig! Als U de flessen maar niet breekt!’
‘Wat, breekt? Dacht je dan, dat ik ze weer terugbracht?
| |
| |
Gauw, kom voor de dag met je wijn, dan zal ik wel weer voortgaan met je goudpotje te vullen!’
Dat was tot geen dovemansoren gezegd. De waard haastte zich aan het verlangen van Marco te voldoen. Maar terwijl hij de flessen aansjouwde, peinsde hij:
‘Die man sprak van mijn goudpotje. Zou hij het gezien hebben? Ik moet het beslist op een andere plaats verstoppen’.
‘Hé!’ waarschuwde Marco plots. ‘Droom je? Je zorgt wel goed voor de twee gasten, die vandaag hier blijven. Laat ze maar rustig een poosje slapen. Groet ze straks van me en zeg, dat ik ze vanavond nog hoop te spreken....’
‘Het komt in orde, mijnheer!’ boog de waard, terwijl in zijn gebalde vuisten de gouden schijven geborgen zaten.
Maar Marco lachte inwendig nog meer. Een nieuw avontuur ging een aanvang nemen, een onderneming die hem weer dichter bij het zo begeerde doel moest brengen.
|
|