Februari.
(Den 4. gaf de Paus toestemming tot het aannemen der bons, mits zij gebruikt werden tot behoud der kerkelijke goederen, Hesse Jaarb. 85).
8. zijn de canonieke Regulieren van St. Elisabeth (Nunhem) gesupprimeerd en uit het klooster gezet. Den 19. Maart zijn alle geïncorporeerd, eenige te Straelen, Gaesdonk en Udem; den 10. de religieuzen van Keizerbosch (Neer).
11. kwam bij mij juffrouw Felicitas Warrimont, zuster van den heer Warrimont, kapelaan van Venlo, die den 25. Maart naar hare vriendin vertrokken is.
Dien dag werden alle kanonnen naar Düsseldorf weggevoerd, met veel wagens, bommen, poeder (buskruit) enz.
20. 's avonds arriveerde de commissaris die order had om de religieuzen uit het klooster te zetten.
21. is hij gekomen bij de Kruisheeren met den vroeger gemaakten inventaris, en alles alzoo bevonden hebbende, heeft hij hun aangezegd, dat zij den 22. 's avonds om 7 uur daaruit moesten zijn. Men vroeg hun of zij met militaire geweld wilden uitgaan of stil, waarop een proces-verbaal gemaakt is en geprotesteerd werd, dat zij voor 't geweld moesten wijken, en zijn den 22. omtrent 5 uur namiddag stil vertrokken. Dan is tot huisbewaarder aangesteld Jan Peeters (K. noteert Jacob Peeters.).
23. 's morgens is dezelfde commissaris bij de Minderbroeders gekomen, en alles volgens genomen inventaris gevonden hebbende, is hun gezegd om na middag het convent te verlaten; wilden zij niet stil, dan zou hij geweld gebruiken. Het antwoord, van wie weet ik niet, was ‘niet anders dan met geweld’. Na middag zijn een deel chasseurs gekomen met geweld; het procesverbaal werd gemaakt, men protesteerde enz., alsdan waren alle religieuzen bijeen. De Gardiaan (Matthaeus Lemmers, geboortig van Megen, zie zijn levensbericht in de Maasg. 1902, blz. 57) gaf de benedictie aan paters, studenten en broeders, onder het storten van vele tranen, en dan werd de Gardiaan met alie religieuzen ‘armata manu’ (gewapendèrhand) op straat gezet,