historisch geworden Paulien, die de regering van de keuken had op zich genomen. Te Deerlijk was het uitgestorven. Reeds in 1886 had moeder, die nooit ziek of moe was, gezegd: ‘'k Zal vandage sterven, ik ben zoo moe - 't is ook wel’ en zij was zonder doodsstrijd uit het leven gegaan, in het huis waar, sedert 1871, de kinderen kwamen voor het jaargetij van vader. In 1894 was Charles gestorven. Het werd eenzamer rondom de ouder wordende pastoor.
Maar de mensen waren hem vriendelijk en de natuur bloeide heerlijk open voor hem.
Ingooigem heeft, als schone streek, een beroemdheid gekregen. Tiegem ligt er vast bij met zijn bekorende glooiing. Verriest heeft die landouw beschreven in zijn beste proza. Streuvels heeft er de machtigste bladzijden uitgehaald die in onze literatuur aan de aarde zijn ontweld.
Hugo Verriest genoot ervan, van de streek en van het volk, en hij was er gauw 't verdriet van zijn wegzetting uit Wakken te boven gekomen. Hij was trouwens licht over alle verdriet heen: de wereld was schoon, de mensen waren goed en Hugo Verriest zegende het leven.
‘Als ik 's morgens uit mijn pastorije naar de kerk ga en in den Oosten kijke, schreef hij in zijn notaboek onder de titel “Oud”, Ik groete U, o dageraad, want ik wete wat er worden zal. - Beziet, het is nog maar een onzichtbaar klaren, een levende purperheid, maar zij groeit. - De zonne komt; de hemel straalt, de velden juichen in 't groene kleed.
Ik groete U dageraad.
Geheel de natuur... Ginds de Tieghemberg... daaronder de helle bosch,... dervooren de velden en hagen - en rond mij en voor mijn voeten.
Ik groete U dageraad.
Geheel mijn wezen wordt een morgenstond, een dageraad! mijn hoofd... mijn hert... mijn lichaam.