Verantwoording
De tekst is in facsimile weergegeven naar het exemplaar onder signatuur 1082 J 35 in de Amsterdamse Universiteitsbibliotheek. Een versnummering is toegevoegd.
Suyp-stad is gedrukt in een lettertype dat de moderne lezer weinig moeilijkheden zal hoeven bezorgen. De voornaamste afwijking van het huidige gebruik is de aanwezigheid van twee soorten s: de ‘normale’ s aan het eind van een woord en als hoofdletter, en de ‘lange s’ (ſ) in andere posities. De hiermee niet vertrouwde lezer verwarre deze lange s niet met de f, waarbij het dwarsstreepje rechts van de verticale balk doorloopt (zie bijv. flesjen in vs. 19 en braefste in vs. 202). Zowel f als lange s zijn soms met de volgende letters verbonden tot een zgn. ligatuur: st, fl, etc.
Andere afwijkingen van het huidige gebruik zijn: V voor U (vgl. SVYP-STAD in de titel), VV voor W in het cursieve lettertype (bijv. in vs. 613), I voor J (Ia in vs. 391) en & en &c. voor en resp. etc.
Verder komen nu en dan afkortingen voor. Een streepje boven een klinker geeft de weglating aan van een volgende n: sagmẽ (zag men, vs. 55), eẽ (een, vs. 60), Engels-mã (Engelsman, vs. 115), diẽst (dienst, vs. 551), enz. In de marginale aantekening bij vs. 186 wordt dit weglatingsteken voor m gebruikt: Tẽpel (tempel).