[linkerbladzijde]
't Geen in deeze maand october te Amsterdam vrij veel opziens baarden, was het verplaatsen der militaire hoofdwagt van het Leydsche plan na den Dam, alwaar 4 stukken geschut geplaast werden.
Veele vlugtelingen uit Gelderland, als uit Nijmegen, Tiel, Bommel &c., kwaamen naar deze provincie en stad, zijnde de Fransche reeds daar omstreeks doorgedrongen.
Het Engelsche leger onder de hertog van Jork over Den Bosch en 's Grave in Gelderland getrokken, liet op alle plaatsen een sterke klagt na over de losbandigheid van deze troupes, 't geen ten gevolgen had dat er vanweegens de hertog een publicatie in de couranten verscheen waarbij dezelve een strenger krijgstugt beval.
Dit bewerkte toch niet dat Hollands en andere ingeezetenen een gunstiger denkbeeld van dit krijgsvolk verkreeg, waarom het gemompel teegen derzelver inrukking bleef voortduuren.
Den 10 october is Den Bosch bij capitulatie aan de Franschen overgaan.
In de Leijdsche Courant van 15 october noodigde de heer erfprins alle op- en ingezeetenen ter waapenen om den vijand dus met alle man te keeren en het verder indringen te beletten.
Daags tevooren (14 october) werd er te Amsterdam verbod gedaan tegen het teekenen en prezenteeren van requesten & addres &c. over zaaken het bestier van stad of land betreffende. Deze publicatie werd juist afgekondigt als een zodanig addres, door... persoonen geteekend, aan de raad van Amsterdam werd voorgesteld.
Den 20 october werd in deeze stad een publicatie afgekondigt van Staaten van Holland, waarbij alle gezelschappen die eenigzints gesloten gehouden werden om over tot het politiek bestuur te handelen, werden verbooden, alsmede het teekenen en prezenteeren van requsten & addres ten zelven einde.
Dit placaat verwekten veel gesprek, daar sints eenige tijd alhier, evenals op verscheide andere plaatsen, eenige gezel-