[Voorwoord]
Dit boekje bevat de geschiedenis van 3 eeuwen strijd van het Surinaamse volk tegen de onderdrukking van buitenlandse overheersing:
- vanaf de moedige strijd van de Indianen met hun primitieve wapenen tegen de invallende Spanjaarden
- tot de hedendaagse massale stakingen tegen de uitbuiting van de buitenlandse monopolies.
De strip eindigt enkele maanden vóór 25 nov. 1975, de datum, waarop de staatkundige onafhankelijkheid van Suriname is vastgesteld.
Hoewel er in deze strip naar gestreefd is, een volledig overzicht van de Surinaamse geschiedenis te geven, was het uiteraard niet mogelijk alle details te beschrijven en uit te beelden; steeds is de hoofdlijn aangehouden. Met name van de jongste geschiedenis zijn niet alle politieke ontwikkelingen en stromingen in detail weergegeven. Pas na verloop van jaren zal blijken, welke gebeurtenissen van blijvende en ingrijpende invloed zullen zijn bij de uiteindelijke bevrijding van Suriname van iedere vorm van uitbuiting en onderdrukking.
Het is nu reeds duidelijk, dat de grote stakingen van '69, '71 en '73 van historische betekenis zijn.
Wie zich diepgaand op de hoogte wil stellen van de geschiedenis van Suriname, leze het onvergetelijke boek ‘WIJ SLAVEN VAN SURINAME’ van de grote Surinaamse schrijver Anton de Kom, die de noden van zijn volk zo goed kende en zich tot de dood heeft ingezet voor zijn volk.
Achterin het boek is een literatuurlijst opgenomen.
Deze strip is eerder verschenen in het Suriname-bulletin. De tekeningen zijn deels geïnspireerd op historische afbeeldingen.