Nasser, en in zekere mate met Nkroemah en Nehroe, zette hij steeds zijn hele diplomatieke apparaat achter het organiseren van een serie top conferenties. Ook nu, in september 1961, kwam het Afro-Aziatische blok, met enkele waarnemers uit Latijns Amerika, ditmaal als gasten van Tito in de Joegoslavische hoofdstad bijeen. President Soekarno, met Soebandrio en Chaeroel Saleh vlak achter hem gezeten aan de ronde conferentietafel, werd uitgenodigd de openingstoespraak te houden.
Hij deed dit in zijn bekende sneeuwwitte galauniform, bijgestaan door kolonel Saboer, die blad na blad, wanneer eenmaal voorgelezen, van het staatshoofd overnam. Dit was zo Soekarno's gewoonte, ook bij het uitspreken van zijn jaarlijkse troonrede op de trappen van het Merdeka paleis, de 17e augustus. In New York zou er echter kritiek op worden geleverd, toen de Indonesische president de Algemene Vergadering van de U.N.O. toesprak en dezelfde kolonel Saboer, zoals sommige kranten het noemde, ‘slaafs’ vel na vel van Soekarno in ontvangst stond te nemen. Eén New Yorkse krant had het lef te schrijven, dat Soekarno zich als een typische koloniale potentaat uit de dagen van het imperialisme gedroeg.
Alhoewel zij aan de conferentietafel in Belgrado naast elkaar zaten, Nehroe met zijn onafscheidelijke rode roos in het knoopsgat van zijn tuniek, ergerden Soekarno en Nehroe elkaar. Van tijd tot tijd rookten zij samen een sigaret, die Soekarno dan uit een gouden koker, die voor hem op tafel lag, offreerde, en waarbij Chaeroel of Bandrio zich zouden haasten een lighter bij te houden, maar in de grond van de zaak waren Soekarno en Nehroe te tegengestelde naturen om tot een werkelijke ontmoeting te kunnen komen. Zij babbelden wat. Er werd een grap verteld. Maar daar bleef het bij. Het is nooit koek en ei geweest tussen deze twee Aziatische leiders. Soekarno vond Nehroe te Engels, te weinig revolutionair, te slap. Hoe Nehroe over Soekarno dacht, schijnt hij voor zich gehouden te hebben. Ik heb er althans geen bronnen over kunnen vinden.
Over het slotcommuniqué van Belgrado ontstond een ernstig verschil van mening. Het ging er om of de kwestie Nieuw Guinea er in zou moeten worden opgenomen. De Indonesiers zetten alles op alles dit te bewerkstelligen. Juist Nehroe hield het tegen. Dit, terwijl hij zelf enige maanden later Portugees Goa zou binnen stappen.