“hitch” die maakt dat de façade niet zo fraai is als men op het eerste gezicht en ook op het tweede gezicht soms denkt,’ aldus de Haagse Post.
Vuijsje vond dat Luns maar een tam speechje afstak in Groningen.
‘De disaffectie van een deel van de jeugd in een aantal landen van de navo heeft inderdaad een vrij bedenkelijke omvang aangenomen,’ is alles wat Luns in De Doelen voor het front van 110 noordelijke jovd-ers over deze problematiek kwijt wilde.
Dat was een iets andere toon dan het incident op Schiphol waarbij hij demonstrerende jongeren tegen Luns' dubbelhartige politiek jegens Portugal en Griekenland voor ‘langharig tuig’ uitmaakte.
Er was die dagen namelijk weer een nieuw schandaal aan Luns' waslijst van onhebbelijkheden en flap-uits toegevoegd. In een gesprek met Edo Brandt en Henk E. Janszen van De Telegraaf, op 4 mei 1973 over de gehele voorpagina gebracht als dankbare ‘rechtse’ aanval op de nieuwe ‘linkse’ premier, was de kop voortgekomen luns dodelijk bezorgd over toekomst van de kvp.
‘Hij hield gistermiddag op het Buitenhof zijn veerkrachtige tred in, om ons, zeer openhartig zijn mening te zeggen over de ontwikkelingen aan het vaderlandse politieke front,’ aldus Brandt en Janszen.
‘Zijn gezicht, dat zich altijd makkelijk in een lach plooit, stond nu strak, bijna verbeten. “Het gekke is, dat toen ik in 1971 naar de navo ging, ik heb gedacht: ik ben er uit, uit die Nederlandse politiek.
Nu heb ik gemerkt dat dit niet zo is. Het laat je niet los. Vooral tijdens deze kabinetscrisis is er zoveel gebeurd, dat je je wel moet ergeren, dat je je wel zorgen moet maken. Ik zie het allemaal erg somber in.”
Juist omdat mr. Luns heeft geprobeerd zich te distantiëren van het nationale politieke gedoe, zijn de woorden die hij nu uitspreekt, des te opmerkelijker. Uit alles blijkt dat de hele boel hem “tot hier” zit, dat hij zijn opgekropte ergernis niet langer voor zich wenst te houden.
“Wat in die kvp gebeurt is allemaal erg triest. En het enge daarbij is dat de heren niet beseffen dat ze bezig zijn de kvp te laten verdwijnen. Een pact met de extreme Partij van de Arbeid van nu betekent onherroepelijk de ondergang voor de kvp. Bij de volgende verkiezingen, wanneer die ook mogen zijn, halen ze hoogstens 18 of 20 zetels.”
De funeste ontwikkeling had volgens hem alleen voorkomen kunnen worden als er vaart was gezet achter de christendemocratische samenwerking. “Maar die lijkt nu ook wel van de baan.”
Groot is zijn ergernis over allerlei “Nieuw-Linkse infiltraties” in de kvp. Hieraan wijt hij voor een belangrijk deel de verderfelijke koers die de kvp heeft ingeslagen. “Fractieleider Andriessen is echt wel een capabele man. Maar hij durft niet tegen zijn partijbestuur met die Nieuw-Linkser van een De Zeeuw aan het hoofd op te treden. En verder durft hij niet in te gaan tegen de vakbeweging.
Ook is het natuurlijk triest voor de kvp dat ze geen eigen pers meer heeft. De dagen dat men werd gesteund door Volkskrant, De Tijd/Maasbode, De Gelderlander, zijn voorbij.”
Zwaar tilt hij eveneens aan het gebrek aan politieke ruggegraat van confessionele politici. Hij acht het “onvoorstelbaar” dat men akkoord