van even wezenlijk belang blijven als altijd,’ aldus Luns. Hij verklaarde voorts, dat de defensieve betrekkingen tussen Amerika en Europa van een totaal andere orde zijn dan de financiële en economische relaties. ‘Voor West-Europa is in deze situatie geen alternatief. Onze defensie is het Atlantisch bondgenootschap en het Atlantisch partnerschap. Zonder dat is er geen defensie.’ Mr. Luns waarschuwde de Europeanen niet te vergeten, dat welvaart geen vervangingsmiddel is voor veiligheid.
Terwijl in Amsterdam de Atlantici uit de necolim landen bijeen waren om de banden aan te sjorren in een zich meer en meer van het Westen losmakende wereld, werd in Amerika bekendgemaakt dat een speciale mammoet-delegatie van 54 personen onder leiding van William J. Bird, vice-president van Kaiser Industries Corporation naar Zuid-Vietnam, Laos, Thailand, Indonesië, de Filippijnen, Cambodja, Maleisië en Singapore was vertrokken om met fondsen ter waarde van 4,5 miljard dollars op zak mammoet-contracten op allerlei gebied te gaan afsluiten.
Intussen werd uit Indonesië bericht, dat de sociale verschraling onverminderd voortduurde. Er dreigden thans voedseltekorten zoals het land sedert de onafhankelijkheidsverklaring in 1945 nog niet had gekend. Duizenden mensen, zowel op het dichtbevolkte Java als op afgelegen eilanden als Lombok waren reeds de hongerdood gestorven. Het dagblad Zaanstreek Typhoon meldde bijvoorbeeld, dat alhoewel Suharto ter gelegenheid van 17 augustus 1972 had verklaard, dat er maatregelen dienden te worden genomen om te voorkomen dat een te grote rijstproduktie de prijzen ten nadele van de boeren zou drukken, al spoedig vier weken later in september 1972 bleek, dat de generaal zijn verhaal in de verste verten niet waar kon maken.
‘Het is dan ook niet verwonderlijk dat hier en daar op Midden-, Oosten ook West-Java van tijd tot tijd geheime besprekingen van jonge intellectuelen en officieren werden gehouden. Op een van die besprekingen werd de vraag gesteld of de bimas-projecten, waarmee de regering de rijstproduktie heeft trachten te vergroten door gebruikmaking van de variëteit rijst en driemaal zoveel kunstmest dan normaal, wel voordelig voor het land en de boeren geweest zijn.
Men kwam tot de conclusie dat die politiek eigenlijk alleen voor de buitenlandse leveranciers van de kunsmest voordelig was,’ aldus de Typhoon.