Oltmans, persvrijheid en het aanraken van de geschiedenis
Willem Oltmans krijgt doorgaans genoeg publiciteit, want omroepprogramma's hebben altijd behoefte aan welbespraakte gasten die geen blad voor de mond nemen. En door zijn contacten met journalisten vindt Oltmans ook makkelijk toegang tot de geschreven media. Maar al die aandacht van de media voor de persoon Willem Oltmans heeft velen op het verkeerde been gezet toen Oltmans' zaak tegen de staat nog speelde. Alle publiciteit destijds maskeerde eigenlijk dat de overheid er jarenlang alles aan heeft gedaan om Willem Oltmans monddood te maken. Om hem een publiek te ontnemen. Om hem af te snijden van alle publiciteit.
Het begon allemaal eind jaren vijftig toen Oltmans in Indonesië verbleef en in zijn artikelen pleitte voor een overdracht van Nieuw-Guinea, dat toen nog bij Nederland hoorde, aan Indonesië. Eerder dan de Nederlandse regering, eerder dan minister van Buitenlandse Zaken Joseph Luns, zag Oltmans in dat Nederland onmogelijk kon blijven vasthouden aan dit laatste restje kolonie in Azië.
Oltmans kreeg grandioos gelijk. In oktober 1962 werd Nederland gedwongen Nieuw-Guinea over te dragen aan de Verenigde Naties, die het een jaar later in handen gaven van Indonesië. Een enorme afgang voor het in zichzelf gekeerde Nederland en een van de grootste blunders van het Nederlandse buitenlands beleid na de oorlog.
Dat Oltmans voor dit debacle had gewaarschuwd, werd hem niet in dank afgenomen. Minister Luns en zijn ambtenaren hebben er nadien alles aan gedaan om Oltmans, destijds nog maar net begonnen als journalist, het werken onmogelijk te maken. Geen middel werd daarbij geschuwd, zoals blijkt uit de geheime documenten die de journalist in 1991 door toedoen van Ben Bot, destijds als secretaris-generaal de hoogste ambtenaar van Buitenlandse Zaken, eindelijk tot zijn beschikking kreeg.
Vanaf 1957 heeft Luns de media, die toen slaafser waren dan tegenwoordig, gewaarschuwd geen stukken van Oltmans af te drukken. Zelfs in de Verenigde Staten, waar Oltmans begin jaren zestig