Inleiding
De mateloze Oltmans
Willem Oltmans was bovenal een provocateur. Een ruzieschopper. Daar genoot hij intens van. Mensen ontregelen, mensen beledigen, mensen het bloed onder de nagels halen. Dat was een levenshouding. Goed opgevoed, maar qua karakter zeer losbandig. Ik ben benieuwd hoe hij zich op social media zou hebben gemanifesteerd. Hij zou zeker op Twitter zitten en een eigen Facebookpagina hebben met foto's van zijn ontmoetingen met bekende wereldleiders. En over zijn jeugd en zijn haat-liefdeverhouding met het koninklijk huis.
Willem was ook een charmeur. Mijn God wat kon hij pleasen en je laten blozen. Liefst in gezelschap. In alles was hij extreem en mateloos. Een doorsnee mens schrijft geen memoires, een bekende Nederlander doet dat misschien. Maar Oltmans weet weer eens geen maat te houden en schrijft zijn memoires in maar liefst 76 delen. Vermakelijke lectuur, zeker, maar krankzinnig gedetailleerd. Daardoor geen focus en dus beperkte invloed. Zonde, want zijn bronnen waren vaak top, letterlijk uit de hoogste (hof)kringen. De teller staat pas op 57 delen. Achttien jaar na zijn dood. Oltmans stierf in hetzelfde jaar als mijn vader en Prins Bernhard, 2004.
Ik had een haat-liefdeverhouding met Oltmans. Ik leerde hem begin jaren negentig kennen. We zaten naast elkaar tijdens een lezing in Leiden over macht en media. We raakten aan de praat en ik was er snel van overtuigd dat de Nederlandse overheid Oltmans onrecht had aangedaan. Vrij snel daarna bestookte hij mij met briefjes, kattenbelletjes en krantenknipsels. Soms heel lief, maar heel vaak ook lelijk, heel lelijk. En altijd met de nodige spelfouten. Het werden er vele honderden. Mijn archief-Oltmans is zeker een meter breed en ligt keurig in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Te wachten op de biograaf.
Over de methode-Oltmans zijn goede boeken geschreven. Zijn trouwe advocate Ellen Pasman schreef in het zeer persoonlijke Oud zeer (2002) al het leed van haar af. Vijf jaar hield zij het als zijn advocate vol, met een lach en een traan. Uiteindelijk moest zij ook haar verlies nemen en de oude man aan zijn lot overlaten. De journalist/psycholoog Edwin Oden schreef in 2010 een indringende zedenschets van het fenomeen-Oltmans De man van 8 mil-