dat ik met dat interview opnieuw zelf een reis naar Paramaribo kon betalen.
‘Wanneer,’ vroeg hij.
‘Het liefste aanstaande zondag.’ Ik voegde eraan toe: ‘Dan komt hij morgen en gaat maandag met mij weer mee terug.’
‘Oké,’ was het verlossende antwoord. Ik beken, mijn eerste gedachte was: godzijdank, het afgesproken honorarium van 10.000 gulden is binnen.’
Oltmans profileerde zich daarnaast onbekommerd als freelance journalist. Hij stuurde kranten regelmatig ingezonden brieven, waarin hij zijn mening ten beste gaf over de Nederlandse neokoloniale houding ten aanzien van Suriname. In Haagse Post publiceerde hij herhaalde malen zijn dagboekaantekeningen.
Werd Oltmans regelmatig door collega's over de hekel gehaald, omgekeerd zag hij er geen been in om hen te verlinken. Toen Nederlandse journalisten - ontsnapt aan het oog van de Surinaamse autoriteiten - in december 1986 stiekem waren afgereisd naar het oorlogsgebied om uit de mond van een van de lokale autoriteiten op te tekenen dat die zijn ‘gat afveegde’ aan de beeltenis van Bouterse, verklikte Oltmans dat zijn medebroeders al onderweg waren naar de luchthaven Zanderij. Voor vertrek naar Nederland werden de journalisten tot op de bilnaad gefouilleerd. Filmmateriaal werd in beslag genomen.
De journalistieke praktijk laat zien dat media nogal eens partij kiezen in een conflict. In zoverre was Oltmans geen uitzondering. Wel uitzonderlijk was de combinatie van rollen die bij Oltmans moeiteloos in elkaar overvloeiden en zijn geslotenheid daarover. Oltmans was niet de investigative journalist waarvoor hij zichzelf hield. Hij keek vooral één kant op. Dat het leger van Bouterse op 29 november 1986 het dorpje Moiwana binnenviel en daar circa 40 burgers onder wie kinderen doodde, onttrok zich aan zijn blikveld. Oltmans rept er nauwelijks over en kon zich zelfs niet voorstellen waarom duizenden binnenlandbewoners hierna hun toevlucht zochten in buurland Guyana. Ook plannen van de Nederlandse regering om samen met de vs eind 1986 Suriname binnen te vallen - zoals de Volkskrant in 2010 in een reconstructie boven tafel haalde - miste Oltmans.
De eventuele doden die het regime maakte, nam hij voor lief.
Dit alles staat los van de waarde van Oltmans ontboezemingen. Oltmans was niet alleen onorthodox in de keuze van zijn hoofdpersonen, ook zijn opvattingen in kwesties waren tegendraads. En