vriend Henk Hofland. Schrijvend over de president van de Sovjet Unie Andrei Gromyko duikt plotseling Hoflands vrouw Mimi op, die vertelt dat Henk niet voor zijn krant nrc Handelsblad naar een vergadering van de Verenigde Naties zou gaan. In een voetnoot: ‘Andere details waren te persoonlijk om hier weer te geven.’ Te persoonlijk? Of hadden ze een conflict? Dit hele deel is doortrokken van opmerkingen vol teleurstelling over zijn oude vriend Hofland, nu zijn nieuwe vijand.
Om de Memoires van Willem Oltmans te kunnen waarderen moet je bereid zijn een paar dingen voor lief te nemen. Zijn quasi-terloopse vermelding van internationaal vermaarde kopstukken waar hij mee omging, zijn kinderlijke belangstelling voor psychologie en zijn neiging om grootspraak te presenteren als edelmoedigheid. Die laatste eigenschap is irritant maar tegelijkertijd ook een reden om deze Memoires met veel plezier te lezen. Tegen de Amerikaanse diplomaat Bernie Kalb beweerde Oltmans ijskoud dat hij een oorlog in Indonesië had voorkomen door de Nederlandse regering internationaal de voet dwars te zetten. Voor wie geïnteresseerd is in media en journalistiek zitten er ook aardige onthullingen in dit deel, bijvoorbeeld dat Adriaan van Dis gevraagd was om hoofdredacteur van de Haagse Post te worden, om er een soort van The New Yorker van te maken. ‘Maar waarom zou ik me die sores op de hals halen.’
Tussen het beredderen van de wereldpolitiek door heeft Oltmans ook nog een beetje tijd voor zichzelf. ‘Na een kamer genomen te hebben in het Hyatt, had ik een vervelende ervaring. In de lobby raakte ik in gesprek met een neger uit Columbia met een cowboyhoed. Hij kwam naar mijn kamer. [...] Ik ben uiteindelijk naar St. Marks gegaan voor een volledige pijpbeurt.’ Oltmans was nu eenmaal de chroniqueur van zijn héle leven.
In 1985 was Oltmans zeer druk met het organiseren van een conferentie die als doel had de Koude Oorlog wat te temperen. Probleem was wel dat dit internationale evenement in Zwolle moest plaatsvinden. André Spoor van nrc Handelsblad en Carel Enkelaar van de nos hielpen mee met de voorbereidingen, dat betekende veel dure reisjes naar Washington maken. Als de heren horen dat er geen journalist van The New York Times aanwezig zal zijn in Zwolle, noteert Oltmans: ‘Het is duidelijk dat er een “bevel” in Washington is gegeven zich niet met de denktank in Zwolle in te laten.’ Oltmans heeft altijd een verklaring bij de hand om iemands afwezigheid te duiden. Zo poneerde hij in een van de vorige delen dat Max van der Stoel, minister van Buitenlandse Zaken, niet op de presentatie van Oltmans boek Europa aanwezig was om hem te saboteren.