innerde me dat tijdens een bezoek van Madame Sukarno aan Willem in Amsterdam waar ze, na 'n ruzie, Willems voordeur intrapte met haar Chanel stiletto's. Ik moest er altijd tussen komen om die twee te bedaren. Maar dat was toen en alles was vergeten en vergeven. Willem stak altijd twee kaarsen aan in de Madeleine. Een voor zijn moeder, en een voor mij. Als ik weer in Parijs ben, zal ik me aan het ritueel houden. Alleen nu is het anders. Een kaars voor Willem.
In 1977 vertrokken wij naar Amerika waar we in Hollywood te gast waren van de filmproducent Bill Bast. Hollywood was natuurlijk een heel andere ervaring dan Parijs.
Willem had een levenslange love-hate relatie met de USA, en na 09-11 schreef hij het boekje Cry for War, waarin hij de Amerikaanse politici heftig beschuldigde als zijnde ‘the no. 1 war criminals.’ Hij noemde Bush, Rumsfeld. Cheney en Powell The Gang of Four en vond hun activiteiten madness.
Willem werd vaak ‘gek’ genoemd, maar met het verloop van de tijd vraag je je af, wie was er echt gek? Met de invasie van Afghanistan en Irak zei hij: ‘America get out! Die mannen willen baas in eigen huis zijn.’ Daarom toonde hij enige sympathie voor Osama bin Laden, niet als terrorist, maar als freedom-fighter.
In Los Angeles genoten we van de waanzinnige decadentie en oppervlakkigheid van the Hollywood set. Willem hield veel van film, maar had geen tijd voor acteurs en hun eeuwige gedoe. Samen met vrienden bracht ik 'n nacht door in het kasteel van de legendarische acteur Rudolph Valentino. De volgende dag noteerde Willem in zijn dagboek dat dit het kasteel van Errol Flynn was geweest. It brought a smile to my face! To Willem it did not matter whether it was Clarke Gable's mansion or James Dean's house!
Wat hij wel interessant vond was dat onze gastheer Bill Bast een van James Deans beste vrienden was.
Willem schreef herhaaldelijk over zijn desillusie met de televisie, en de nare gevolgen die dit op de jeugd heeft. Hij herinnerde zich dan zijn gesprekken met Jose M.R. Delgado, een trouwe vriend en achtenswaardige neurofysioloog, die van mening was dat de waardesystemen van kinderen veel meer beïnvloed worden door de tv, dan door hun ouders. Richard Palmer, president van de American Medical Association zei: ‘Few parents can cope with television's tyrannical allure.’
Willem rebelleerde altijd tegen elke vorm van prille hersenspoeling die de jongeren werd opgedrongen.