Besprekingen betreffende subsidiëring met de gemeente Valkenburg aan de Geul en met de provinciale overheden verlopen met wisselend succes. Valkenburg aan de Geul staat positief tegenover de plannen om het centrum in kasteel Oost onder te brengen en juicht dit onder meer toe, omdat daarmee een zinvolle en waardige bestemming voor het aloude ‘Oost op Geul’ zou zijn gevonden.
Op 28 september 1981 neemt de gemeenteraad het besluit het hoofdgebouw van Oost te verhuren aan de stichting Letterkundig Centrum Limburg. Om de stichting tegemoet te komen verhuurt de gemeente Valkenburg aan de Geul het kasteel tegen een huurprijs, die trapsgewijs zal stijgen van nihil in het eerste jaar tot het volle bedrag in het jaar 1986.
De stichting kiest de naam ‘De Candelaer’, hierop gewezen door een van de befaamde bomen uit het park bij het gele kasteelcomplex. In het door haar gekozen briefhoofd prijkt een afbeelding van Kasteel Oost. ‘Wij stellen ons voor van kasteel Oost een soort Open Huis voor de Letteren en de Kuituur in Limburg te maken’, schrijft de stichting Letterkundig Centrum Limburg aan haar sympathisanten. Zij noemt in haar brief een aantal aspekten waaraan het L.C.L. haar krachten zal wijden: een museaal aspekt, een trefpunt worden voor auteurs en hun publiek, komen tot een videotheek van films over auteurs, schrijvers helpen en stimuleren bij de uitgave van een nieuw boek, trachten het opvoeren van toneelstukken van Limburgse auteurs te stimuleren. Het is een programma, dat gericht is op het propageren en stimuleren van de letteren in Limburg in zo breed mogelijke betekenis.
En zo heeft kasteel Oost bij de opening van het Letterkundig Centrum Limburg in oktober 1982 weer een bestemming en een toekomst, die voor een kasteel wel een zeer uitgelezene is: een centrum voor letteren en kuituur voor de hele provincie, zoals het eens het centrum voor toerisme voor de hele provincie was.
Voortaan gaan naar Oost niet slechts zij, die rust en verpozing in de natuur zoeken. De wandeling langs de Geul leidt voortaan niet slechts naar een fraai kasteel te midden van een unieke bomenschat en goed verzorgde tuinen opzij en achter het gebouw. Neen, ook diegenen in Limburg, die zich geroepen voelen door de schoonheid van de Limburgse letteren zullen in de toekomst de weg naar ‘Oost op Geul’ zoeken. Het aloude kasteel mag tevreden zijn met zulk een toekomst, de gemeente Valkenburg aan de Geul met zulk een gast in een van haar kastelen, het Letterkundig Centrum Limburg met zulk een fraai en voornaam kasteel als woning.
‘De marmeren hal van kasteel Oost op Geul mag weer blinken, de parketvloeren glanzen, een tuinman tekent een guirlande van gele viooltjes in het gazon achter de geschoren taxishaag rond het bordes. Het blauwgrijze water van de snelle Geul geeft een statige witte zwaan de kans rukkend tegen de stroom in te roeien. De knoppen van de kastanjelaars breken open.
“Sileo sine sole”, zegt de zonnewijzer op de hardstenen renaissance sokkel. “Ik zwijg zonder zon”.’ (Paul Haimon)