| |
| |
| |
‘Oost op Geul’, de geschiedenis van een kasteel
Het Land van Valkenburg is een land van historie en daardoor een land van kastelen. De gemeente Valkenburg aan de Geul, tot stand gekomen op 1 januari 1982, telt er liefst zes.
Het oudste is kasteel Genhoes, dat in Oud-Valkenburg ligt. De historie van dit robuuste bouwwerk gaat verder terug dan die van het kasteel van Valkenburg (de ruïne) zelf. Genhoes is de bakermat van de Valkenburgse dynastieën. De oudst bekende heer van Valkenburg, Thibald genaamd, was oorspronkelijk afkomstig van kasteel Genhoes. Enkele delen van het stoere bouwsel in Oud-Valkenburg, waaronder de brug en de toren, zijn met zekerheid van vóór het jaar 1000.
Het kasteel van Valkenburg zelf, de enige echte hoogteburcht die Nederland kent, is volgens sommige historici in het jaar 1087, volgens anderen iets later gebouwd, maar dateert in elk geval van vóór 1115. Het is op dat kasteel, nu ruïne en toeristische attraktie, dat de destijds invloedrijke heren van het Land van Valkenburg gedurende enkele eeuwen (van rond 1087 tot 1352) hebben geresideerd en hun macht tot ver in de omgeving deden gelden. De oudste nu zichtbare delen stammen uit de dertiende eeuw. Het kasteel werd in 1672 volledig vernield door de Staatse troepen.
Eveneens in het centrum van de stad aan de Geul ligt kasteel Den Halder. De naam betekent: de houder. Het maakte in oorsprong deel uit van de verdedigingswallen rond het middeleeuwse vestingstadje en het had toen de vorm van een toren. Als bouwjaar van het huidige Den Halder wordt het jaartal 1635 aangenomen. Ten oosten van Valkenburg, langs de weg naar Oud-Valkenburg en Schin op Geul, ligt het meest fraai uitziende van allemaal: Schaloen. Met zijn prachtige oprijlaan van eeuwenoude bomen, zijn fraaie ligging tussen twee Geularmen als op een klein eiland en zijn ranke torens is het een uniek voorbeeld van middeleeuwse schoonheid. Het wordt voor het eerst in het jaar 1387 in oude stukken vermeld. Aanmerkelijk jonger is het er vlakbij gelegen kasteel Oost aan de Oosterweg, dat voor het eerst, maar dan als landhuis, in de akten verschijnt in 1563. En tenslotte heeft Houthem zijn eigen kasteel Sint Gerlach, vlak bij de gelijknamige kerk gelegen. Het was in oorsprong het woonverblijf van de proost van het eeuwenoude adellijke vrouwenstift in Houthem en werd gebouwd in 1708. In een van zijn meest verrukkelijke verschijningsvormen ziet men het Limburgse landschap ten zuidoosten van Valkenburg aan de Geul. Daar is het Geuldal bijna niet bebouwd. De noordzijde ervan is begroeid met het Schaesbergerbos, op de zuidflank glooit het Sint Jansbos. Hier liggen drie kastelen binnen gezichtsafstand van elkaar: Genhoes, Schaloen en Oost. Van deze drie is het laatst genoemde, zoals gezegd, veruit het jongste. Zijn geschiedenis is daarom echter niet minder waard om te worden verteld.
Het oudste dokument, in de provinciale archieven in Maastricht bewaard, waarin sprake is van (dan nog het ‘landgoed’) Oost, dateert van het jaar 1563. Het betreft een overeenkomst tussen zekere Christiaan van Eynatten, burger van de stad Maastricht, en de erven Speckhouwers, aangaande de herstelwerkzaamheden, die dat jaar aan het gebouw moeten worden verricht. Oost hoort vanouds tot het gebied van de Bank Klimmen.
| |
| |
In 1587 komen we Oost weer tegen in een dokument, maar nu schrijft men over een kasteel. De akte is bewaard gebleven, waarin de kleinkinderen van Arnold Kanen en Catharina Pallandt hun deel van ‘hoeve en kasteel’ verkopen aan Peter van den Hof, die soms ook Peter van den Hoeve wordt genoemd. Deze is luitenant-drossaard van Valkenburg en derhalve een man van gezag en aanzien. Hij vervulde de in die tijd invloedrijke funktie in naam van de Siciliaanse drossaard van Valkenburg, Don Ambrosius Gaston Spinola, die in naam van de Koning van Spanje het bewind over Valkenburg voerde.
Rond het jaar 1624 komt kasteel Oost, tezamen met de heerlijkheid Strucht, in handen van Pierre Ernest de Groot. Strucht verkreeg hij door aankoop van de familie Bensenraedt voor het bedrag van 18000 Luikse guldens. Hoe hij aan kasteel Oost is gekomen, valt niet meer te achterhalen. Vanaf 1624 loopt de pétite histoire van Oost parallel met de geschiedenis van de eigenaren, later heren van Strucht. Dat kasteel Oost in die jaren al een rijk en voornaam bezit is en de bewoners katholiek en van voorname stand, blijkt uit een gebeurtenis die in 1626 plaatsvindt. Op 16 oktober van dat jaar wordt Graaf Hugo van Noyelles tot drossaard van Valkenburg benoemd. Kasteel Oost valt de niet geringe eer te beurt om de festiviteiten, die met de inhuldiging van de drossaard gepaard gaan, te zien plaatsvinden binnen zijn muren. Het is een feest, dat dagen duurt. Niet alleen Pierre Ernest is een man van aanzien, ook zijn zoon Adriaan is rentmeester der domeinen van het Land van Valkenburg.
Maar we leven dan in een tijd van voortdurende oorlogen en steeds daarmee gepaard gaande machtswisselingen, ook in het Land van Valkenburg. In 1632 veroveren de troepen van Frederik Hendrik kasteel en stad Valkenburg. Er komt een staatse drossaard. Staats, dus protestants, en dat betekent het einde van de goede relaties tussen de regenten in de stad en de bewoners van Oost.
Een jaar later, in 1633, komt Adriaan de Groot in het bezit van Strucht en hij woont dan al op kasteel Oost. Is zijn vader Pierre Ernest in dat jaar overleden? Adriaan, een van de meest roemruchte bewoners van Oost, zal rond het jaar 1615 geboren zijn. Wij komen zijn naam in vele oude dokumenten tegen. Zijn leven lang, zo lijkt het wel, ijvert hij ervoor om zijn invloed en gezag te doen toenemen en zijn grondgebied uit te breiden.
In 1640 staan de eigenaars van kasteel Schaloen aan Adriaan hun deel van de lagere justitie over Strucht af. In 1644 verkoopt de hertog van Brabant hem de hele lagere en hogere justitie over Strucht. Het kost Adriaan de somma van 22.000 livres (een Franse munt ter waarde van ongeveer twaalf gulden).
De vrede van Munster, in 1648 tot stand gekomen, brengt voor de landen van Overmaze geen rust. Spanje en de Republiek blijven aanspraak maken op het gebied. Na jarenlang moeizaam onderhandelen komt in 1661 het voor deze streken historisch gezien zeer belangrijke Partagetraktaat tot stand, waarbij voor bijna ieder dorp, ja voor iedere straat, wordt bepaald tot welke macht men zal gaan behoren. Stad en kasteel van Valkenburg worden staats, Schin op Geul, Oud- | |
| |
Valkenburg, Strucht en ook Oost Spaans, hetgeen betekent, dat de bewoners van Oost ongehinderd het katholieke geloof kunnen blijven belijden.
We schrijven 1663, wanneer Oost tot leen wordt verheven. Tot dan toe is het een allodiaal of vrijgoed geweest en had het dus geen leenheer. Maar Adriaan kan de aan een leengoed verbonden voordelen niet langer missen en op zijn verzoek verheft de koning van Spanje Oost tot vrij en adellijk leen van Brabant. In kerkelijk opzicht heeft Oost vanaf de vroegste tijden behoord tot de oude parochie Schin op Geul.
Door een regeling in het jaar 1664, een jaar dus na de verheffing tot leen, worden de rechten van de eigenaar van ‘Oost op Geul’ ook vastgelegd en geregeld tegenover de Heer van Schin op Geul, Reinier Hoen van Cartils. Dan verkrijgt Adriaan de Groot onder meer de rechten op de jacht en de visserij in zijn - in de akte zeer nauwkeurig omschreven - gebied. Van dan af aan gaat Adriaan zich, behalve heer van Strucht, ook heer van Oost noemen.
Hij zal zich inderdaad als een echte heer hebben gedragen: de rechten op de jacht en de visserij met de daarmee verbonden inkomsten, de lagere justitie, dat wil zeggen in zaken, grond en goederen betreffende, en bovendien de hogere justitie, dat wil zeggen de rechtspraak in criminele aangelegenheden, het waren - alleen al vanwege de boetes en inbeslagnames - niet alleen winstgevende rechten, maar bovendien verschaften ze de heer de eer en het aanzien van een kleine vorst. In alle stukken wordt vermeld, dat hij resideert op kasteel Oost. Adriaan de Groot was gehuwd met Jonkvrouw Maria van Schwartzenberg. Twee van hun dochters werden religieuze. Adriaan de Groot is een van de meest vooraanstaande bewoners geweest, die Oost heeft gekend. Zijn juiste sterfjaar is niet bekend, maar het staat vast, dat hij op betrekkelijk hoge leeftijd is overleden. Zijn dochter Maria Catharina was gehuwd met Baron van Pavel-Ramingen, maar na diens dood hertrouwt zij in 1724 met Maurice Hector Casimir Baron van Hammerstein.
Het is in de jaren, dat het echtpaar Van Hammerstein-De Groot op kasteel Oost woont, dat de trots van het kasteel: zijn rijkdom aan eiken, olmen, platanen en andere bomen op vreselijke wijze wordt geschonden.
We schrijven het jaar 1748. In april van dat jaar hebben de Franse troepen Maastricht belegerd. De stad heeft het zwaar te verduren en ook de dorpen op het platteland rondom krijgen overlast van de soldaten, die om inkwartiering en voedsel verlegen zitten. Valkenburg ontkomt niet aan de plunderende troepen. Tegen de avond van 19 juli 1748 komt een Zwitsers regiment onder leiding van kolonel De Grandvillars het stadje binnen en men trekt regelrecht naar Oost. De Zwitsers hebben het gemunt op de bomen langs de oprijlaan van het kasteel. Het is in die jaren een pracht van een laan en een sieraad voor de omgeving. Het wordt niet eens duidelijk gemaakt, waarvoor men het hout zal gebruiken. Het beleg rond Maastricht is al afgelopen, dus ladders om deze stad te bestormen zijn niet meer nodig. Is het voor brandhout voor de veldkeukens? Rond Maastricht staat praktisch geen boom meer en de dorpen in de buurt zijn nu aan de beurt om hout
| |
| |
J. Brabant 1806-1886
Pentekening Kasteel Oost
te leveren. De gravin protesteert, de baron beklaagt zich, maar niets helpt. Het verzoek van de familie Van Hammerstein om de prachtige laan te sparen, ontlokt kolonel De Villars slechts het dreigement, dat hij, wanneer men blijft klagen, niet zal vertrekken, zo lang er nog één boom staat op het terrein van Oost. Dat betekent de ondergang van de fraaie bomenpracht rondom het kasteel. Volgens getuigenverklaringen worden die dag 21 eiken en andere bomen gekapt en met paard en wagen afgevoerd. Een laan, als die in het jaar 1748 is vernield, heeft kasteel Oost daarna nooit meer gekend.
Baron van Hammerstein treedt na de dood van Maria Catharina de Groot (1758) opnieuw in het huwelijk, nu met Anna Maria Gravin van Satzenhoven. Van hem is het testament bewaard gebleven, opgesteld in 1763. Het bevindt zich in het Rijksarchief van Maastricht.
| |
| |
Het testament van Maurits Hector Casimir Hector van Hammerstein wordt geopend op 14 januari 1795 en een aantal punten eruit zijn belangwekkend genoeg om ze hier te vermelden. Hij wil begraven worden in de kerk van Schin op Geul ‘zonder groote pompe of pracht maar simpelijck’. Tot heil van zijn ziel zullen er 400 missen worden opgedragen en op de dag van zijn begrafenis moeten er 12 vaten rogge in gebakken brood en 50 gulden aan de armen worden verdeeld. De armen van Strucht krijgen 100 pattacons. De dienstmeiden, de koetsiers en de knechten worden allen persoonlijk bedacht.
Het huis Oost op Geul zal altijd moeten gehouden worden als een heerlijke residentie en zijn opvolgers wordt de verplichting opgelegd er ten minste 90 dagen per jaar daadwerkelijk te verblijven. Hij noemt de hem zo aan het hart liggende eiken apart, wanneer hij verschillende zaken opsomt, waarvoor men zorg moet dragen. Ook de kapel van Oost moet onderhouden worden en een priester moet er twee missen per week lezen. Voorts bepaalt hij dat zijn opvolgers in den vervolge bij hun (toch al soms lange) naam als toevoegsel ‘De Groot’ zullen moeten voeren, omdat dit de naam was van zijn eerste gemalin, van wie de goederen immers afkomstig zijn. Tot erfgename van alle goederen wordt uiteraard zijn vrouw, Maria Anna Gravin van Satzenhoven benoemd en in geval er kinderen komen, zijn oudste zoon of kleinzoon. Die zoon of kleinzoon mag echter slechts trouwen met een persoon van adel met ten minste acht adellijke kwartieren! Het testament telt meer dan dertig pagina's.
De wens van Van Hammerstein ten aanzien van een mannelijke nakomeling gaat niet in vervulling. Nog in het jaar van zijn overlijden hertrouwt Anna Maria van Satzenhoven met L. Baron van Mettecoven. Maar dit echtpaar overlijdt kinderloos en zodoende komen kasteel en goed van Oost in het bezit van de tweede erfgename, Maria Anna Gravin van Satzenhoven (vermoedelijk een nicht van Anna Maria). Ook deze Maria Anna is gehuwd met een baron van Mettecoven, namelijk Walter Nicolas Ernest Joseph Laurent, heer van Opleeuw en door zijn huwelijk met Maria Anna van Satzenhoven ook heer van Strucht en Oost op Geul. Maria Anna van Mettecoven-van Satzenhoven overlijdt in het jaar 1789, haar man in 1796.
Het is de uit dit huwelijk voortgekomen dochter Maria Anna Caroline de Mettecoven, die door haar huwelijk in 1798 met Frederik Felix Eugène Baron van Woelmont de Brumagne kasteel Oost in een andere familie brengt. Zij overlijdt twee jaar na haar huwelijk in het jaar 1800. Zij is dan 34 jaar oud.
Zoals reeds bleek uit het testament van Van Hammerstein beschikte kasteel Oost in de achttiende eeuw over een slotkapel, iets wat met vele kastelen in het Land van Valkenburg in die tijd het geval was. In een op 11 april 1716 opgestelde akte wordt aan de kapelaan van Schin op Geul, ‘den eerwaarden heer De la Croix’, verlof gegeven om te bineren op kasteel Oost. Van 22 september 1725 dateert een stuk, waaruit blijkt, dat de bisschop, op visitatie op Oost, de kapel in orde heeft bevonden en dat hij zijn verlof herhaalt om er op zon- en feestdagen de mis te
| |
| |
lezen, mits de diensten in de kerk van Schin op Geul daar geen schade door lijden. De slotkapel van Oost wordt ook genoemd in de archieven van de parochiekerk van Valkenburg. Wanneer in de tijden van verwarring en verdeeldheid de kerk van Valkenburg tot het Staatse gebied behoort en kasteel Oost, ressorterend onder de parochie Schin op Geul, tot het Spaanse en dus katholieke gebied, worden de kerkelijke goederen van Valkenburg in veiligheid gebracht in de kapel in kasteel Oost.
De traditie wil, dat er in de slotkapel van Oost enkele malen een priesterwijding heeft plaatsgehad. In schriftelijke bronnen dit achterhalen bleek tot nu toe niet mogelijk. Wel staat vast, dat de bisschop van Roermond op Oost het vormsel toediende. (Bisschoppelijk archief te Roermond, Port. 76, nr. 1).
Wanneer de zojuist genoemde Maria Anna Caroline Van Woelmont de Brumagnede Mettecoven in het jaar 1800 overlijdt, is aan de tijd van de heerlijkheden een einde gekomen. In 1795 al wordt het Land van Valkenburg bij Frankrijk ingelijfd, zo ook Strucht en Oost. Strucht wordt in 1801 een zelfstandige gemeente.
Dan komt kasteel Oost vermoedelijk een aantal jaren leeg te liggen. Juiste gegevens ontbreken, maar het staat wel vast, dat het gebouw sedert de zestiger jaren van de achttiende eeuw in slechte staat is geraakt. Misschien heeft er rond 1765 een brand gewoed en is het gebouw sindsdien min of meer bouwvallig. De eigenaren brengen er niet het gehele jaar door, doch slechts de aangename zomermaanden, en dat nog niet eens altijd. Wanneer zij afwezig zijn laten zij beheer en onderhoud over aan hun gedienstigen.
Met de komst van de Fransen worden alle heerlijke rechten afgeschaft, ook in Strucht en Oost uiteraard. Aan de eeuwenoude bestuurlijke en justitiële versnippering komt een einde en er is geen sprake meer van dat een adellijke en vooraanstaande familie een bron van inkomsten verkrijgt door het bezit van een heerlijkheid met bijbehorend kasteel. Na afloop van de woelige tijd van omwenteling en hervorming verkoopt de familie Woelmont de Brumagne kasteel en goed Oost aan de Belgische Jonkheer Louis Libert de Villers de Pité (1803-1889). Waarschijnlijk heeft ook deze het gebouw een aantal jaren leeg laten liggen, maar rond 1830 laat hij het kasteel herbouwen. Vermoedelijk is dit gebeurd ter gelegenheid van zijn huwelijk met Freule Elise Hortense de Pitteurs. Het staat derhalve vast, dat degene, die nu kasteel Oost bezoekt, een geheel ander gebouw voor zich ziet als de bezoeker van vóór 1830. Alleen de westvleugel is van vóór de herbouw van dat jaar. In 1957 werden er woningen ingericht.
Jongheer L.L. de Villers de Pité was lid van de provinciale staten van de provincie Limburg en later lid van de eerste en tweede kamer der Staten Generaal. Ook was hij later kamerheer aan het Nederlandse hof. Vermoedelijk heeft hij in 1839, toen Valkenburg weer tot het Koninkrijk der Nederlanden ging behoren, de Nederlandse nationaliteit aangenomen. In de timpaan van het hoofdgebouw van kasteel Oost liet hij het alliantiewapen aanbrengen, dat men nu nog van verre reeds ziet blinken in de beste heraldische vormgeving.
| |
| |
Twee foto's uit het begin van deze eeuw, toen Oost nog echt funktioneerde voor het doel waartoe het oorspronkelijk was gebouwd: het dienen als huisvesting van een adellijke familie. De tuin aan de voorzijde werd in de loop van de zeventiger jaren ingrijpend gewijzigd. De ekonomiegebouwen werden grotendeels tot woningen ingericht. Het achteraanzicht vormde een harmonisch geheel met het Geuldallandschap waarin Kasteel Oost gelegen is. Op de voorgrond ziet men de Geul. Nadat de gemeente Valkenburg-Houthem kasteel en goed had aangekocht, werd het park, dat aanvankelijk een typisch Engelse landschapsstijl uitademde, aan de achterzijde gewijzigd en voor het publiek opengesteld.
| |
| |
Ook het echtpaar De Villers bracht slechts een gedeelte van het jaar op Oost door, maar het gebouw blijft in goede staat van onderhoud. Dat De Villers nog in de tachtiger jaren van de vorige eeuw eer van zijn aan Oost bestede werk heeft, blijkt uit de aantekening, die de bekende en veel gelezen Craandijk maakt in zijn boek ‘Wandelingen door Nederland’. Hij vertelt over Oost in hooggestemde bewoordingen: ‘Een nieuw en sierlijk gebouw te midden van een sierlijk plantsoen gelegen’.
Uit het huwelijk De Villers de Pité-De Piteurs worden vijf kinderen geboren: een zoon en vier dochters. Van hen wordt dochter Alide de meest kleurrijke bewoonster, die kasteel Oost in al de jaren van zijn bestaan heeft gekend.
Alide Barones von Schrader, geboren De Villers, heeft een leven geleid, dat zelfs in de adellijke kringen waarin zij vertoefde, uitzonderlijk was.
Zij werd geboren in 1846 en bracht als adellijke hofdame haar jong-volwassen jaren door aan het keizerlijke hof van Napoleon III. Toen zij in 1872 in het huwelijk trad met Freiherr Von Schrader kwam zo veel adel naar Oost om de bruiloft mee te vieren, dat de Valkenburgse hotels te weining plaats hadden om al de hoge gasten te herbergen. De Familie Von Schrader bezat uitgestrekte landerijen in Holstein. Freiherr Von Schrader ging met Alide in Berlijn wonen. Hij was als kamerheer en ceremoniemeester verbonden aan het Duitse keizerlijke hof. Zo kwam Alide Barones von Schrader als hofdame in dienst bij nog drie keizers: achtereenvolgens Wilhelm I, Frederik III en Wilhelm II. Haar leven nam een tragische wending in het jaar 1896, toen haar man bij een duel met zekere heer Von Kotze om het leven kwam. Volgens de ene versie was Freiherr Von Schrader het duel aangegaan om de goede naam en eer van de keizer, volgens een andere versie om de eer van Alide. Dan heeft Alide Von Schrader aan de Duitse hoven niets meer te zoeken en zij keert terug naar kasteel Oost. Ze is dan 50 jaar oud. Von Schrader had nooit op Oost gewoond. Daarna wordt Alide de oude, vriendelijke ‘freule van Oost’. Daar haar broer reeds overleden was en haar drie zusters geen kinderen hadden, en men bovendien het goed Oost niet wilde opdelen, besloot men, dat Alide er zou blijven wonen. Zij genoot het vruchtgebruik van kasteel en goed Oost.
Tijdens haar op Oost doorgebrachte jaren was zij bevriend met de Valkenburgse Familie Wehry, de Familie Ruys de Beerenbrouck, de Familie d'Ansembourg en vele andere. Grote faam genoten de diners, die zij bij gelegenheid op Oost gaf. ‘De buren’ van de kastelen van Gulpen, Wylre, Amstenrade en Thull kwamen regelmatig op bezoek, waarbij steeds Alide het middelpunt vormde. Als zij in het jaar 1941 overlijdt is ze 94 jaar oud. Ze ligt begraven op het kerkhof bij de kerk van Schin op Geul.
Uit het huwelijk tussen Alide Villers de Pité en Freiherr Von Schrader sproten drie kinderen voort. Een dochter overleed op twintigjarige leeftijd in Rome aan de typhus. Zoon Fritz bezorgde zijn moeder veel zorg. Hij verbraste een vermogen en later stond zijn moeder hem niet veel meer toe dan dat hij met zijn echtgenote in
| |
| |
een van de zijverblijven van kasteel Oost verbleef. In tegenstelling tot de rest van de familie Von Schrader werd hij tijdens de oorlogsjaren een aanhanger van het Nazi-regime.
Dochter Helene, die gehuwd was met Graaf Wolff Metternich, werd aldus gedurende de oorlogsjaren de enige erfgename van Kasteel Oost. Ze ging echter in Duitsland wonen en het kasteel kwam leeg te liggen.
De oorlogsomstandigheden deden alles anders verlopen als de Familie Wolff Metternich had gepland. Gezien het feit, dat zowel de door en door Belgische Alide von Schrader als haar dochter Helene von Metternich met een Duitser waren gehuwd (geweest), werd het gehele landgoed Oost na de tweede wereldoorlog door de Nederlandse staat als vijandelijk bezit gekonfiskeerd. Door de gemeente Valkenburg-Houthem werd Oost in 1950 aangekocht.
Helene Wolff Metternich, geboren Von Schrader, overleed op 8 september 1982, vijf weken vóór haar levens-eeuwfeest. Zij was tot haar dood woonachtig op de middeleeuwse waterburcht Satzvey aan de noordgrens van de Eifel.
En zo is aan het verhaal van de adellijke bewoners en bewoonsters van ‘Oost op Geul’, een verhaal, dat zo een vier eeuwen omspant, een einde gekomen met Alide von Schrader als laatste echte adellijke bewoonster en haar dochter Alide Wolff Metternich als laatste feitelijke bezitster.
Een verhaal, niet veel anders als zo vele andere kasteelgeschiedenissen, die men in Valkenburg en in heel Zuid-Limburg kan schrijven over even zo vele, soms veel indrukwekkender, gebouwen en misschien heldhaftiger bewoners. Een verhaal over vier eeuwen van adellijke bewoonsters en bewoners op een van de vele kastelen in het Geuldal. Een verhaal, waard om te vertellen.
Het vervolg van de historie van Oost, een vervolg, dat in de oorlogsjaren een aanvang neemt, wanneer het kasteel weer eens komt leeg te liggen, wordt een profaner, een prozaïscher geschiedenis.
Reeds dadelijk in het jaar 1941 vormde zich een comité van vooraanstaande Valkenburgers onder voorzitterschap van C.A. Huygen, die in een paar publikaties de aandacht op kasteel Oost heeft gevestigd, ten einde het kasteel en het park van Oost dienstbaar te maken aan het vreemdelingenverkeer.
In zijn boekje ‘Groot Valkenburg, historisch gezien’ (1946) schrijft C.A. Huygen: ‘Het gebouw leent er zich namelijk bijzonder goed toe om ingericht te worden als casino, respektievelijk vreemdelingensociëteit. Geen enkele tuin in de omgeving evenaart die van Oost. Denkt U zich er in een vouwstoel in de lommer van een der oude bomen, genietend van het onvergetelijke uitzicht, van muziek, tennisspel of dans. En bij regen een uitgebreide leestafel, gezelschapsspelen met toernooien, tentoonstellingen enzovoorts. Verder een bar'tje ter verhoging van de stemming, zo nodig in de oude kelders. Dit alles echter voor leden of de gasten der aangesloten hotels, want anders zou Oost een publieke theetuin worden en bovendien konkurrentie betekenen voor de uitspanningen van Valkenburg.’ Door de V.V.V. ‘Het Geuldal’, de Stichting Kasteel van Valkenburg en enkele hotelhouders
| |
| |
De oude luister van ‘Oost op Geul’ weerspiegelt zich in de gerestaureerde en verfraaide hal, die nog steeds een imposante entree vormt, ook van het Letterkundig Centrum Limburg.
| |
| |
werden subsidies verleend en giften gedaan. Op 1 juli 1942 had de ‘voorlopige’ opening reeds plaats. De oorlog en de bezetting lieten geen verdere uitvoering van de plannen toe. Men verhuurde de bovenverdieping aan de Limburgse Federatie van Vreemdelingenverkeer (thans PLVV), waardoor Valkenburg het administratieve centrum wordt voor het toerisme in de gehele provincie. Toen kasteel Oost in 1944, na de bevrijding, als repatriëringscentrum werd gevorderd, verhuisde de PLVV naar kasteel Den Halder in het centrum van Valkenburg.
Het lege gebouw bracht uitkomst toen men in het na-oorlogse Valkenburg op zoek ging naar ruimte voor een r.k. Landbouwschool. Deze ging van start in kasteel Oost op 1 januari 1946 met Ir. N. van Keulen als eerste direkteur. Aanvankelijk telde men rond de dertig leerlingen, welk aantal zich in de vijftiger jaren sterk uitbreidde. Maar rond 1970 was het aantal leerlingen teruggelopen tot een kleine twintig. Het was een normaal gevolg van de gewijzigde omstandigheden in de landbouw, die gepaard gingen met een sterke achteruitgang van het aantal zelfstandige bedrijven. De Valkenburgse Landbouwschool, die van meet af aan middelbaar onderwijs gaf, werd in 1957 - dan is Ir. H.J. Schoemaker inmiddels direkteur geworden - ondergebracht bij het middelbaar onderwijs. Voor kasteel Oost had de vestiging van een school in het gebouw verschillende verbouwingen en verbeteringen tot gevolg. De bovenverdiepingen werden anders ingedeeld, de elektrische installatie werd vernieuwd. De verbouwing van de zijvleugel tot woningen vond plaats in het jaar 1957 en in 1961 verbouwde men de schuur tot een werktuigenlokaal.
Reorganisatiemaatregelen, nodig vanwege het slinkende agrariërsbestand, brachten de sluiting van de Valkenburgse Landbouwschool met zich mee bij het begin van het schooljaar 1971-1972. In de 25 jaar van haar bestaan hadden er 422 jonge mensen hun landbouwdiploma behaald. Direkteur Ir. H.J. Schoemaker woont nog steeds in een van de woningen, die ontstaan zijn door de verbouwing van de westelijke zijvleugel.
En zo ligt het gebouw in het begin van de zeventiger jaren leeg. De gemeente Valkenburg-Houthem, die sedert 1950 in het bezit is van kasteel Oost, kan nu weer terugvallen op de oude plannen van enkele Valkenburgers: het kan een rol gaan spelen in de in die jaren ter tafel liggende Geulstrandplannen of....het kan eindelijk een casino worden. Een wijziging in de wet op de kansspelen maakt een legaal casino mogelijk, Valkenburg krijgt er een toegewezen, het zal het tweede casino van Nederland mogen gaan huisvesten en.... Oost ligt er volgens velen voor gereed: een fraai en voornaam gebouw, mooi gelegen, niet te midden van de drukte van de toeristenplaats Valkenburg en toch gemakkelijk bereikbaar, voor wie een legaal gokje wil gaan wagen.
In 1971 is het gebouw overigens weer eens aan een restauratie toe. Aanvankelijk beloopt de begroting voor de werkzaamheden een bedrag van f 231.000, maar vooraleer iedere deskundige zijn wensen heeft kenbaar gemaakt ten aanzien van de
| |
| |
verbeteringen is die opgelopen tot het drievoudige: de gemeenteraad van Valkenburg-Houthem krijgt een begroting van f 660.000 voorgeschoteld.... De restauratie van het gebouwencomplex geschiedt in overleg met de Rijksdienst voor Monumentenzorg. Ze neemt een jaar in beslag. In het najaar van 1972 is kasteel Oost bijna geheel in zijn oude luister hersteld: het dak van het hoofdgebouw is vernieuwd, de buitengevels zijn van een nieuwe, frisse gele verflaag voorzien en ook inwendig is er veel gedaan. Slechts de binnenplaats wacht nog op herstel. Dat heeft vanwege de financiële lasten ( f 25.000) nog heel wat voeten in de
Typisch voor het vooraanzicht van Oost zijn de twee leeuwen op de pilaren aan weerszijden van de toegangspoort, die in de twintiger jaren in opdracht van Alide Gravin von Schrader werden geplaatst.
| |
| |
aarde. Het duurt tot de zomer van 1974 vooraleer de binnenplaats naar een ontwerp van de planologische dienst uit Maastricht is gerestaureerd. Het herstelde cirkelvormige plantsoen in het midden, de bestrating eromheen en vooral de fraaie beplanting met mooie geschoren taxussen - die door de gemeente Valkenburg reeds eerder voor dit doel waren aangekweekt - maken het pleintje tot een binnenplaats van allure, een historisch kasteel als ‘Oost op Geul’ waardig. Wat ontbreekt er nu nog aan Oost om er een casino in te vestigen?
Paul Haimon had al in 1973, toen de restauratie van de binnenplaats nog niet voltooid was, de mening van velen vertolkt in het Limburgs Dagblad: ‘Het ligt er fraai en uitnodigend. Men hoeft er vanuit Valkenburg niet eens met de auto naar toe, zo dichtbij is het. En toch ligt het afgezonderd van de grote drukte.’
Maar er gaan geen fiches rollen in kasteel Oost, geen ‘rien ne va plus’ zal gaan weerklinken binnen de zalen van het oude, statige gebouw. In Valkenburg is de plaats van vestiging voor het nieuw te openen speelcasino onderwerp van menige verhitte discussie, ook Oost telt vele fervente voorstanders. Maar na enige stormachtige vergaderingen kiest de gemeenteraad van Valkenburg-Houthem in het voorjaar van 1977 niet voor Oost als vestigingsplaats, ook niet voor nieuwbouw, wat sommigen wilden, maar voor aankoop van de voormalige Eurohal aan het Odapark, waar het tweede Nederlandse speelcasino wordt gehuisvest. Ook de pas benoemde burgemeester P.P.M. Gilissen is voorstander van een casino dichter bij het centrum, in dit geval in het Odapark. En Oost blijft, zonder direkte bestemming leeg liggen.
Het is 24 januari 1978 wanneer de gemeenteraad het besluit neemt om de benedenverdieping van Oost beschikbaar te stellen als ‘romantisch trouwpaleisje’. Op vrijdag 25 augustus pas wordt toestemming verleend voor de aanschaf van passend meubilair, kroonluchters, tapijten en verdere attributen, die wel zeer snel arriveren, want reeds op zaterdag 26 augustus 1978 wordt het eerste huwelijk op ‘Oost op Geul’ gesloten. Enkele weken daarna wordt een aantal kostbare tapijten uit de trouwzaal ontvreemd. In de loop van de rest van het jaar 1978 worden op Oost bijna twintig huwelijken voltrokken. In de jaren daarna volgen tientallen andere.
| |
| |
Tot de charmes van Oost behoort zeer zeker het meermalen gerenoveerde park aan de achterzijde. De gemeentelijke Plantsoenendienst paste het park aan de stijl van het gebouw aan. Het direkt aan het gebouw grenzende gedeelte werd in Oudhollandse stijl aangelegd, een ander gedeelte vertoont een zweem van Barok.
|
|