bebloede mensen, doden of gewonden, één steekt een afschuwelijk rode arm recht de lucht in, beweegt niet. In Nogent stop ik en ga het stembureau binnen. Een bleke hal en een grote bronzen luchter. Tegen de muren de eeuwig zwart marmeren platen waarop de doden bewaard worden. Het zijn er honderden en honderden. Twee dames zitten achter een tafel met groenige stembiljetten. Daarnaast liggen de witte velletjes met gegevens over de kandidaten. Ik vraag of ik ze mag hebben en dat mag. De kiezers verdwijnen in ruimtes die op badhokjes lijken. Ik zie hun stemmende benen onder de groene, katoenen gordijnen, allemaal alleen met zichzelf en het zeldzame moment dat ze iets te zeggen hebben, of denken dat dat zo is. Ze kunnen stemmen op Maurice Perche, 43 jaar, onderwijzer, oud-kamerlid, communist, op Michel Hoguet, advocaat, oorlogskruis '39-'40, oudstrijder, krijgsgevangene, gaullist - eventueel te vervangen door Paul d'Amécourt, landbouwer, legioen van eer, oorlogskruis '14-'18, oorlogskruis '39-'45, burgemeester van La Chapelle du Noyer, en op Robert Huwart, burgemeester van Nogent, Linkse Federatie.
Ik ga naar het café naast het stembureau. Alweer een eeuwig Frankrijk: mannen met baretten voeren langzame gesprekken, roken Gitanes en drinken wijn, de patron staat aan zijn zinken bar en schenkt iets groens en stroperigs in, en aan de overkant, tegen de muur hangt het gezicht van de Gaulle wat benauwd in een kleurige V geklemd en zegt: ‘Hervormingen, ja, maar binnen het kader van de wet’. Ik kijk naar zijn gezicht, naar de lichtblauwe hortensia's in de koperen potten op de bar, naar de Pernod-asbakken op de glanzend gepoetste houten tafels en denk ‘welke revolutie eigenlijk?’ Buiten, op het grote plein staat een standbeeld van Paul Deschanel, wie dat dan ook geweest is. Hij is uitgevoerd in witte kalk en twee vrouwen, diep aan zijn voeten en van een andere steensoort, vallen vol bewondering achterover. Hier zijn nooit demonstraties geweest. ‘Deze regering heeft het land de chaos en het faillissement gebracht’ staat er op de kerkmuur geschreven. Maar wie gelooft dat. De chaos is over, is er misschien wel nooit geweest, en het faillissement komt later pas.
De zon gaat onder, de stembureaus gaan dicht, straks komen de eerste uitslagen, ik nader Bretagne, de Parijse opkomst was om 17 uur 59 percent, hetzelfde als de vorige keer, de zon staat nu recht in mijn ogen,