Van de Pellikaen, en Porphyrion.
DEwijl de beschrijvingh van dese Pellikaen, by veele oude geleerde Natuur-ondersoeckers, en kenders verscheyden, en onseecker is, en wien men van dien de naeste waerheydt sal toe-eygenen: ghelijck daer zijn gheweest Isidorus, Aristoteles, Oppianus. Die jonger zijn Gesnerus, Albertus, en Alvorandus.
Soo sullen wy ons keeren tot de beschrijvingh van een Pellikaen, dewelcke hier tot Amsterdam 1648. te sien gheweest is; dese sijn lijf was van gestalte soo groot als een Swaen, van gelijck de voeten, met onderscheyt, datse bruyn-geel van verwe waren; hadde een korte, ofte bykans geen staert, lange vleugels, en de hals als een Swaen, den kop als een Gans, sijn nebbe ontrent een halve Hollandtsche ellen langh, en twee vingeren breedt, sijn tonge was kleen, als of het maer een beginsel des selfs geweest was, beneden de voorste nebbe, hingh een vellige sack, of krop; maer ledigh zijnde, kon daer weynigh van ghesien worden, de nebbe was bruyn geel, zijnde voor aen 't eynde van de bovenste nebbe een haeck, sich neerwaerts krommende, en roodtachtigh van coleur, met welcke hy sijn borst soude openen: at niet anders dan Rivier-visch. Sijn verwe des lichaems was appelbloessem, doch anderhalf Iaer te voren, hadde hy noch spier wit geweest, de gedaente van sijn voeten betoonden dat het een Water-vogel was, zijnde uyt West-Indiën hier over gebracht.
Te Rhodus is'er een gesien, veel grooter als een Gans, ontrent, en weynigh kleender als een Swaen. Alvorandus heeft een gekocht, die niet alleen de lenghte van een Man voldeed, maer deselve te boven ginck, wegende 24 ponden, ende 12 oncen, het lijf wit, den beck bruynachtigh, met een weynigh roodt doorstreept.
Sy leven en verkeeren in Vischrijcke Poelen, en Revieren, aesen op Visch, die sy inslocken, al warense 1, 2, 3, a 4 pont