Van het Stadhuis.
Dit gebouw staat aan de noordzijde van de Marktstraat, maar van welken tijd men deszelfs eerste stichting moet rekenen, is onzeker. In het begin der 17e eeuw was hetzelve in een' zeer vervallen toestand, maar in 1730 tot 1736 werd het aanmerkelijk verbeterd, door de alstoen gemaakte nieuwe schuiframen, en het opschilderen en versieren van den voorgevel. In 1760 tot 1762 werd hetzelve weder verbeterd, en in den jare 1822 werden deze schuiframen met de thans meer in gebruik zijnde grootere glasruiten voorzien.
Den 16 Junij 1760, werd door Juffer Titia Frieswijk, Dochter van den Heer Jacobus A. Frieswijk, destijds Secretaris der stad, met een zilvere truffel, de eerste steen aan deze verbetering gelegd; na den afloop van welke plegtigheid, de toenmalige leden van het Bestuur aan zijn huis op een Collation onthaald werden.
De voorgevel is versierd met een van blaauwe zerksteen gemaakte borstwering, en boven de deur of ingang is het stads wapen in hartsteen boogsgewijze gebeiteld. Onder de negen schuiframen zijn zoogenoemde van hartsteen gemaakte kompaanstukken, en van boven is een breede lijst, welke door fraai uitgehouwen cardoezen ondersteund wordt, boven welke lijst zich twee dakvensters met hunne sieraden vertoonen. Boven op het midden van het dak, staat een koepeltorentje, hetwelk met een trans en kunstig beitelwerk is versierd. In dit torentje hangt een klok, welke naar luid van het daarop staande omschrift, in 1628 te Sneek is gegoten. In 1745 werd door den bekwamen Gerben Nauta, destijds stads Architect en steenhouwer te Sneek, een schoon bordes van hartsteen vervaardigd, waarop het wapen van Zijne Hoogheid, Willem Karel Hendrik Friso, Prins van Oranje en Nassauw, enz. enz., benevens dat van Hare Koninglijke Hoogheid Anna van Brunswijk, Zijne Gemalin, kunstig is uitgehouwen. In het verschiet ziet men de Geregtigheid, de Eendragt en meer andere zinnebeelden. Op de twee uithoeken van dit werk, bij den opgang ter wederzijden der trappen, is een lantaarn geplaatst; welke met degene, die boven de voordeur is, ook naar binnen licht geeft, en de Marktstraat bij donkere avonden verlichten. De voorpoort of deur ingaande, heeft men hier nog eene soort van portaal, en