De Roomschgezinde Kerk.
Deze gezindheid hebben tot het verrigten van hare godsdienstoefeningen een gebouw, staande op het Cingel, waarschijnlijk gebouwd in het jaar 1695, omdat er toen eene algemeene collecte is gedaan, tot de opbouw eener Roomsche kerk in deze stad. In 1766 bevond men echter dit gebouw te bekrompen te zijn, waarom hetzelve werd afgebroken, en op dezelfde plaats de tegenwoordige nieuwe kerk opgebouwd. In dit gebouw zijn kraken of hangzolders, benevens een orgel, autaar en kerksieraden, bij dat kerkgenootschap behoorende. van boven is hetzelve versierd met fraai gipswerk en een zeer schoone glazen kroon. Bij dit gebouw is ook het woonhuis van den Pastoor, waarbij eene fraaije tuin en zomerhuis behoort.
Tot deze kerk behoort ook het Dekenschap of bestuur over al de kerken dezer gezindheid in Vriesland, weshalve de tijdelijke Pastoor dezer Gemeente tevens Deken en Aartspriester is.
De besturing der kerk, gelijk ook de bedeeling der armen wordt toevertrouwd aan vier daartoe uit de Gemeente verkoren mannen, welke stemming jaarlijks op den 31 December plaats heeft, wordende alsdan een nieuwe bestuurder benoemd, in plaats der oudste, die afgaat. Hierbij behoort ook een Boekhouder die tevens voorzitter is, en voor den tijd van vier jaren zitting heeft. Deze stemming, zoo als ook de bedeeling, geschiedt in het Armehuis dezer gemeente, welk gebouw staat aan de oostkant van het groot Zuidend; waarin ook tevens hunne wezen worden opgevoed en verzorgd.
Voor zoo ver men kan nagaan, waren de tijdelijke Pastoors te Sneek, de volgende:
Gellius IJlstanus, Kommandant in het hospitaal van St. Johannis, in het midden der zestiende eeuw,
Dominicus Benedictus, te Sneek geboren, en daarna Pastoor te Leeuwarden geweest.
Pater Pol, een Kapucijn, op Pausselijk bevel, benevens andere zendelingen in dien tijd, naar zijn klooster teruggekeerd.
Andreas Silvius, welke naderhand te Texel heeft gestaan, en te Amsterdam in den ouderdom van 80 jaren is overleden.