We moesten trachten de woorden op te vatten in den zin, dien beschaafde, welwillende menschen daaraan geven.
Spr. verklaarde, hoe genot en deugd onafscheidelijk waren en dat de zin der stelling was: ‘genot is identisch met deugd.’ Hij wees er op, hoe weinig de deugd bevorderd wordt door 't uitloven van prijzen; hoe gering de verdiensten van priesters of van personen, die goddelijke ingevingen meenden gehad te hebben, waren voor de toeneming van deugd d.i. van genot.
Vermeerdering van genot kan alleen voortvloeien uit de studie van den aard der dingen; wil men die toeneming opmaken, dan moeten we in rekening brengen, dat in het streven naar geluk zelf een bron van geluk ligt, iets wat door v.d. Hoeven in het bekende werk: ‘de Cirkelgang der Menschheid’ wordt voorbijgezien.
De slotsom was, dat het onderzoek naar den aard der dingen; het trachten, de zaken zoodanig aan te wenden, dat wij er het meeste nut van trekken, ons het grootste genot geeft en ons dus deugdzaam maakt.
Is de ziel met dat onderzoek vervuld, dan is er in onze gedachten geen plaats voor iets, dat slecht of onrein is; de vrees voor den dood zelfs blijft dan verre van ons in uren van gevaar.
Met eene opwekking speciaal aan de leden van Vrije Studie, om naar degelijkheid en waarheid te streven, besloot Spr. onder daverende toejuichingen zijne rede.
(....)
P.J.v.V.V.
(....)
Donderdag 1.1. hield Multatuli hier zijne aangekondigde lezing waarover wij slechts weinig behoeven te zeggen. Zij, die zijne ideën hebben gelezen weten wel wat zijne meening is omtrent het verband tusschen deugd en genot. De stelling, die hij vooropstelde, was reeds 2½ eeuw vóór Christus door Epicurus verkondigd, maar evenals de eenvoudige waarheid dat men op de beteekenis der woorden die men gebruikte moest letten, nog niet door allen begrepen. Epicurus was een wijsgeer. Wat is een wijsgeer? Spreker meende daarvoor de definitie te kunnen vinden in onze eigene, schoone, hollandsche taal: n.l. iemand die wijs begeert te worden. Ieder die begeerte heeft is dus volgens Multatuli een wijsgeer.