Tracht svp. met dien domine in besprek te komen, en zoo noodig sla toe! 't Zou nuttig zyn.
Hartelyk gegroet en 'n goed jaar!
tt
DD
Wanneer zou 't kunnen betrokken worden? Er staat Mei of vroeger.
Er ligt me veel aan gelegen dat ik Nonni schryven kan dat ik 'n kamer voor haar heb. Tóch zou ze niet kunnen komen voor we getrouwd waren. Welnu, ook daarop is dan raad te schaffen. Hier heb ik én de ongetrouwdheid én gebrek aan plaats.
Dat huisje zette althans één bezwaar uit den weg.
Als ge toeslaat, zal ik 't goed vinden. Verlies geen tyd met heen-en-weer schryven aan my
plein pouvoir!
Mooi of niet mooi van dorp of streek doen er niets toe. Ik leef in huis, en als ik uitga, geniet ik meer van 'n hei dan van Parys. Sla maar toe!
Daar komt me in den zin dat de verhuurder op klein-hollandsche manier allerlei vragen doet. Zie, ik wil niet aankomen als getrouwd. Dit namelyk staat het trouwen zelf in den weg. En... ongetrouwd? Dit zou 't fatsoen en geweten van den dominee misschien bezwaren.
Ik gis dat ge't best zult doen 't huisje te huren voor my, en in 't midden te laten wie ik meebreng. (wat hun dan ook niet aangaat, maar... ze zyn zoo!)
Is 't noodig te zeggen dat ik later m'n kinderen wacht? Of m'n dochter? Of... dat ik ongehuwd aankom en later trouwen zal, zonder te vermelden dat de aanstaande vrouw terstond meekomt?
Ikzelf zou, dáár aankomende, terstond doen weten dat ik met Mimi trouwen zou, maar misschien voorkomt dit 't schandaal niet. Zie, ik geef niet om de opinie, maar om 't verlies van stemming, als men die opinie openbaart door scheldwoorden of glazen ingooien. Op zoo'n manier heeft men Rousseau van 't eene land naar 't andere gejaagd en eindelyk tot zelfmoord gebracht.
Gy de hollandsche verhoudingen en vooral de begrippen in 'n nieuwlichter streek kennende, zult wel weten wat ge zeggen of zwygen moet. Te Nykerk ben ik 't Logement uitgejaagd omdat ik, geen lokaal-memorie hebbende, 'n verkeerde kamer was ingeloopen. De ‘juffrouw’ ('n wyf met 'n neepjes muts) zei: