Dingsdag 10 Sept.
Gister kwam D. nog al opgewekt tehuis. Toen wij gegeten en thee gedronken hadden liet hij mij zijn eigen lampje aansteken en ging aan zijn tafel zitten en werken. Ik zag met genoegen dat het vlotte. Tegen tien uur misschien zeide hij: Zie zoo daar heb ik nu een hoofdstuk geschreven dat ik je eens voor wil lezen. en dat deed hij. ‘Zeven tegen een, heette het. Ik vond het zoo goed. - ik raakte geheel weer tehuis in de speelwereld waar ik anders zoo uit ben! Lord ci-devant, dát vrouwtje, de muziek, leelijke hollandsche klanken, de professeur... alles! ik vond het beeldig.
Zond Waltman nu slechts geld. Zondag voor 8 dagen heeft D. reeds voor honderd gulden kopij gezonden, en de afspraak met W. is per omgaande na kopij remise. Ik heb ook door die zaak van Marie niets meer en dat ontstemt D. zoo, als hij nu goed aan den gang zou geraken.
Onlangs heb ik de Jobsiade gelezen. nu deed dek er mij voor een paar dagen uit voorlezen. Maar het amuseerde hem niet erg, mij wel. Ik vond het zeer koddig. nu ja hij ook, maar 't amuseerde mij meer. Naar aanleiding hiervan spraken wij over komiek. hij definieerde alzoo: Alle komiek bestaat door 'n tegenstelling. Hier in de Jobsiade, lage komiek, bestaat de tegenstelling in 't ernstig zeggen van gekheden. In hooge komiek bestaat de tegenstelling tusschen de gedachte en de zaak.
Ik vroeg hem mij een voorbeeld op te noemen van de hooge komiek, en toen verwees hij mij nr Dumas en de slangen ‘qui est le plus curieux de tous.
Den vorigen winter namelijk heeft de Villemessant in zijn figaro onder den titel ‘Mémoires d'un journaliste Alex. Dumas de oude behandeld. Hij vertelt daarin hoe hij in den tijd dat Dumas ofschoon zijn naam onder een feuilleton een blad nog lezers verzekerde, toch als schrijver op was, hoe hij (de V.) in dien tijd een blad uitgaf en Dumas uitnoodigde feuilletons te leveren. Dumas had in dien tijd voortdurend behoefte aan kleine sommen geld. 't ging niet meer als vroeger met 10.000 fr. neen hij vroeg 100 fr. voorschot. Die kreeg hij, den volgenden dag schreef D. aan de red. v.h. bl. om 10 louis aan dat en dat adres te bezorgen - en den dag daarop volgende - een telegram uit Havre: Ik heb een feuilleton verzonden, morgen meer, wees zoo goed mij aanstonds 300 fr te zenden - Nu en eindelijk kwam dat dub-