Er kwam alzo nóg 'n punt in 't spel, en wel ditmaal een bospunt. Ieder zal erkennen dat dit 'n heerlyk ding is, en we staan verbaasd over de scherpzinnigheid van den prillen veldheer die 't ene punt wist te gebruiken om de rechterhand van 't andere punt te dekken. Doch hoe stygt onze bewondering als we 't oog slaan op die ingenieuze parade met: ‘verschillende monteringen?’ En op de... goedigheid van den vyand die zich uit ontzag voor 't puntig genie laat terughouden van aanval?
In sommige kinderverhalen speelt de krygslist om rovers af te schrikken door 't roepen van allerlei mansnamen, een grote rol. Zou Prins Willem de oorspronkelyke auteur van deze vertellingen zyn? 't Is toch niet te veronderstellen dat de Natuur twee koppen kan voortbrengen, waarin zulke verheven diepzinnighedens worden uitgebroed.
Maar... we zyn er nog niet! Nog verder gaat de krygskunde van den jeugdigen vaderland- en Europa-redder. Misschien voorzag hy dat z'n list eenmaal zou worden nageaapt, gevulgariseerd. Dit mág niet. Met de uiterste inspanning van z'n bewonderenswaardig oorlogsgenie gebruikt hy die fameuse punt van dat bos... de punt die reeds dienst deed door 't dekken des rechtervleugels van al die monteringen...
Ik voor my denk dat die ‘punt’ tevens gebruikt werd als kleedkamer. 't Ware ongepast, te menen dat al deze deugdzamen zich uit-, om-, over-, en aankleedden coram populo. Bovendien, de vyand mocht geen getuige zyn van de voordurende toiletverandering.
De punt dan die reeds diende tot dekking van vleugel, verschalking en eerbaarheid, werd tevens gebruikt: ‘om de aankomst van troepen voor 't oog des vyands te verbergen’.
O, dubbel, drie-, vier-, tiendubbel verschalkte Ney! Een gewoon bedrogene zou uit het verschil van uniform besloten hebben tot de mening dat de vyand sterk was. Welk lot wacht den arme die later, by 't voor den dag komen van alles wat zich verschool achter die omineuse bospunt, tot de verdrietige erkenning wordt genoopt, dat hy, tegen alle krygskundige ervaring in, precies de waarheid had geraden? En hoe betalen we onzen ‘tol van hulde’ - styl uit den restauratie-tyd - aan den halfgod die den vyand neerdondert met zulke ingewikkelde