Telephos,
zoon van Herakles en Auge. Herakles zou de dochter van Aleos, koning van Alea, verleid hebben tijdens een bezoek en daarna zijn vertrokken. Omdat een orakel gezegd had dat de zoon van Auge eens de zonen van de koning zou doden, kooide de koning dochter en baby in een kist en wierp deze in zee, waarop de twee in Klein-Azië terechtkwamen. Volgens een andere traditie werd Auge in zee geworpen en het kind in de bergen te vondeling gelegd. Terwijl de moeder in Mysië gastvrij wordt opgenomen, blijft Telephos slechts in leven omdat hij door een ree gevoed wordt. In sommige versies wordt hij door Herakles gevonden. Later reist hij naar Mysië en ontmoet hij zijn moeder.
Als volwassene strijdt Telephos in de Trojaanse oorlog aan de zijde der Trojanen. Hij had de Grieken al eens tegengehouden bij een eerdere landingspoging op de Mysische kust die ze voor Troje hadden gehouden. Toen was hij door een speer van Achilleus gewond geraakt. Deze kwetsuur kon slechts worden genezen, aldus een orakel, door degene die de wond had toegebracht. Op advies van Klytaimnestra oefende Telephos tien jaar later druk op haar man Agamemnon in diens hoedanigheid van legeraanvoerder uit door diens zoon Orestes te ontvoeren. Achilleus toonde zich tenslotte bereid de wond te genezen met schraapsel van zijn speer. Als dank wees Telephos de Grieken de weg naar Troje.
Bij Sophokles en Euripides is het verhaal geliefd. We kennen helaas slechts de titels van hun stukken en in grote lijnen de inhoud. Op grond van het orakel is Telephos uit Alea verwijderd, waar hij later terugkomt. Hij voltrekt de dood van zijn ooms na een wedstrijd, conform de orakelspreuk maar om onopgehelderde redenen. Een mogelijke aanleiding is hun schimpwoord ‘bastaard’. Hoofdthema van de tragedies was het drama van