[Valckert, Werner van den]
VALCKERT (Werner van den), schilder en etser, werd geb. waarschijnlijk in Amsterdam omstr. 1580 en is aldaar overl. omstr. 1630. Hij was waarschijnlijk een leerling van H. Goltzius en gehuwd met Reyntje Jans. Zij woonden zeker van 1610 of 12 tot 1614 in Amsterdam en omstr. 1619 eveneens te Amsterdam, alwaar hun dochter Geertruyt in dat jaar gedoopt werd. Later ging hij vermoedelijk een tijdlang naar Kopenhagen, waar hij werken uitvoerde voor het slot en de kerk te Frederiksborg. Hij maakte regentenstukken en portretten, o.a. ook het portret van keizer Caligula uit een reeks van 12 keizerportretten, waaraan o.a. ook Rubens meewerkte en die door J.F. Leonard in prent zijn gebracht. Zijn schilderijen zijn zeldzaam; zij zijn gewoonlijk bont van kleur, hard van belichting, de uitdrukking in de koppen is krachtig. Zijn etsen geven meest bijbelsche voorstellingen weer, ook wel mythologische of symbolische; er zijn ongeveer 17 bekend. W.v.d.V.'s techniek komt overeen met die van S. Frisius. N. Lastman heeft naar zijn ontwerp het titelblad gemaakt voor de 2de uitgave van van Mander's Schilderboek in 1618. Uit 1618 dateert een prent met een lofdicht ter eere van St. Lucas, patroon der schilders. W. v.d. V. heeft invloed gehad op Nic. Elias Pickenoy's schilderkunst.
Zijn geschilderd zelfportret met vrouw en kinderen, op een voorstelling van Jezus als Kindervriend, is in het Aartsbisschoppelijk Museum te Utrecht; hij graveerde ook zelf zijn portret.
Zie: A. von Wurzbach, Niederländisches Künstlerlexikon II (1910), 737; L. Burchard, Die holländischen Radierer vor Rembrandt (1912).
J.M. Blok