getrouwen uitgenoodigd om voor de Waalsche synode een schriftelijke verdediging van het protestantsche geloof op te stellen ten einde in anderen vorm de denkbeelden van de Pacificatie van Gent opnieuw naar voren te brengen. In een latijnsch tractaat heeft T. toen gepleit voor nagenoeg volkomen gelijkstelling van Protestanten en Roomsch-Katholieken. Bij den hoogloopenden twist tusschen de predikanten P. Cornelisz. (dl.II, kol. 333) en C. Jz. Coolhaes (dl. I, kol. 632), die de jonge kerk in twee kampen dreigt te splitsen, wordt hij door den prins van Oranje tot vredestichter geroepen. T. steunt in 1584-85, tijdens het beleg van Antwerpen, burgemeester Marnix. Vlucht na de overgave naar Leiden, waar hij 18-20 Sept. 1587 de Waalsche synode presideert. In 1588 te Haarlem beroepen bij de Waalsche gemeente, blijft hij daar 3 jaar werken om zich dan op verzoek aan de verstrooide waalsche ballingen te Amsterdam te verbinden. Binnen korten tijd kunnen dezen mede door zijn invloed bogen op 3 predikanten en een ruime kerk. Bemind om zijn breede vroomheid en humaniteit is hij in 1602, toen de pest te Amsterdam heerschte, aldaar overleden en diep betreurd.
Zijn geschriften zijn: Des marques des enfants de Dieu et des consolations dans leurs afflictions (een klein boekje bestemd voor de vervolgde Protestanten, dat bijna iedere balling met zich droeg); Traitè de l'amendement de vie, comprins en quatre livres (waarin hij scherp den afvalligen geloofsgenooten de les leest, maar waarin men het verlangen speurt hen terug te winnen voor de protestantsche zaak); Contre les Erreurs des Anabaptistes (waarin hij deze z.i. gevaarlijke vijanden van het ‘ware’ geloof als echt kind van zijn tijd bestrijdt).
Zijn portret is in prent gebracht door M. le Blon en D.J. Sluyter.
Zie: Chr. Rahlenbeck in het Bullet. des ègl. Wall. (1886), p. 1, 7 etc.; C. Sepp, Drie Evangeliedienaren uit den tijd der Herv. (Leid. 1879), 1-80; Brieven van en over Taffin bij: C. Sepp, Pol. en Iren. Theol., 2e druk, 81-94; Werken der Marnix-ver. Serie. III, dl. II en V, reg. i.v.; Hessels, 11, II en III, reg. i.v.; X. Dietsch, Die Evang. Kirche v. Metz (Wiesbaden 1888); de Jong, De Voorbereiding enz.; reg. i.v. onuitgeg. brieven in het Kerkel. archief te Delft.
Servatius