woord en daad getoonde belangstelling in diens verhandeling over Pausin Joanna.
Van Steenwijk behoorde tot de weinige priesters, die met de pen woekerden om aan het katholieke volk stichtende en leerzame lectuur te bezorgen, waaraan groote behoefte bestond.
Van zijn hand verscheen in 1826 te Rotterdam: Zondagsblad voor Roomsch-Catholyken; in 1827 vertaalde hij en gaf te Leiden uit J.M. Sailer's De leer der Roomsch- Katholyke Kerk over de vereering der heiligen, der overblijfselen en beelden.
De ware godsdienst, van wijlen den alkmaarschen pastoor P. Schouten, gaf hij opnieuw uit in 1828; in 1829 verscheen te Rotterdam uit het Hoogduitsch vertaald: Roomsch Katholiek Lees- en Gebedenboek voor allen, dewelke de eeuwige zaligheid willen deelachtig worden. Van 1828 tot 1835 vertaalde hij het zevendeelig werk van Sailer, getiteld: Brieven uit alle eeuwen der christelijke tijdrekening.
Drie geschriften werden door hem in 1830 uitgegeven: Beknopte maar bondige onderrigting over het Jubilé en andere aflaten (te Amsterdam en te Rotterdam bij de Wed. F.J. van Tetroode en F.L. Thompson, 24 blz.); Volledig lees- en gebedenboek voor Katholyken (Rotterdam, 502 blz.); Onderrichting voor het godsdienstig begraven ('s Hertogenb.).
In 1835 verscheen te 's Gravenhage: Lessen en Evangeliën, gelijk dezelve door het gansche jaar onder de H. Dienst gelezen worden; en in 1836: Lessen en Evangeliën voor Zon- en Heilige dagen. Verder vermelden wij: Verheffing van geest en hart tot God ('s Gravenh. 1837); De Grieksch-Russische Kerk ('s Hertogenb. 1839); Beknopt verhaal van het Mirakel te Amsterdam met bijlage van den brief ter uitschrijving van het Jubilé (Amst. 1845).
Van Steenwijk behoorde tot de oprichters van het Godsdienstig-, Geschied- en Letterkundig Tijdschrift voor Roomsch- Katholyken, dat na een bestaan van twee jaren werd opgeheven. Onder zijn portret, een steendruk, dat bewaard wordt in het Bissch. Museum te Haarlem, schreef A. van der Hoop Jr. een vierregelig vers.
Zie: Bijdragen bisdom Haarlem LII, 218-222.
van der Loos