[Borselen, Wolfert II van]
BORSELEN (Wolfert II van), geb. 1280 of 81, overl. 1317, zoon van heer Wolfert I v.B. en van diens eerste echtgenoote Sibilie (Sibilla van Voorne?). Hij volgde zijn vader op als heer van Veere en Sandenburch en werd de Oude bijgenaamd in onderscheiding met zijn zoon, dien men den Jonge noemde. Hij had nauwelijks de regeering aanvaard of in Mei 1300 ontstond te Veere een heftig oproer, dat naar men meent door de vrienden van den overleden heer van Veere zou zijn verwekt. Of Wolfert II er de hand in had en zoo ja, welk aandeel hij in deze zaken heeft genomen, is niet met zekerheid bekend, evenmin als van den strijd, dien Guy van Henegouwen tegen de opstandelingen voerde en waarbij laatstgenoemde het onderspit dolf.
Voor de eerste maal wordt Wolfert II in de oude landspapieren vermeld in 1303, wanneer hij een gift aan de abdij Eekhout bij Brugge goedkeurt (Versl. Rijksarch. 1916, II, 159, no. 14). In hetzelfde jaar wordt hij in het testament van zijn broeder Hendrik Wisse genoemd. In 1308 volgde voor hem en zijn broeders de verzoening met den graaf van Holland (Kluit, Hist. crit. II, 1024 en te Water, Zeeland, 27) en in 1309 de uitspraak over den dood zijns vaders (v. Mieris, II, 83), hij is dan ridder. 30 Mei 1316 maakt hij met zijn broeders Florens, Vranck en Claes onder goedkeuring van den graaf een overeenkomst in zake het leengoed dat hun vader aan Wolfert (als oudste zoon!) had nagelaten (v. Mieris, II, 173). Al spoedig daarna is Wolfert overleden, waarschijnlijk vóór 6 April 1317.
Wolfert> II v.B. huwde omstr. 1312 met Aleyd, bastaardzuster van graaf Willem III van Holland. Voor dit huwelijk verleende de Paus dispensatie (hoewel zij elkaar in den 4en graad bestonden) en het vond plaats (volgens de pauselijke goedkeuring) om een eind te maken aan de geschillen tusschen de families van Wolfert en van Willem III. Na den dood van Wolfert hertrouwde Aleyd met Otto heer van Buren; in 1327 werd zij genoemd ‘vrouwe van Zandenburgh en van Buren’, óók in 1351 toen zij voor de 2e maal weduwe wordt geheeten en het huis te Beusichem opdraagt ten behoeve van jkvr. Agniese van der Weyde Hendriksdr.
Uit het huwelijk van Wolfert en Aleida sproot slechts een kind: Wolfert III v. Borselen, heer van Veere en Sandenburch. Deze, vroeger steeds verward met zijn vader, komt, nog jong zijnde, in 1325 voor als 's graven neef. In 1336 was hij knape aan het grafelijk hof, in 1337 ridder; in 1339 verkreeg hij voorrechten voor Veere en in 1341 tolvrijheid.