aangenomen. Hendrik van V. heeft zich in zijn cel bijzonder toegelegd op het afschrijven van boeken. Hij verrijkte de librije van het convent met een groot aantal prachtige handschriften, maar vooral maakte hij zich verdienstelijk door bijna alle boeken te vervaardigen, die aan het altaar en in het koor werden gebruikt, o.a.: een missaal voor het hoofdaltaar, een collectarium, een bijbel, de antiphonaria, twee gradualia, enz. Van zijn kunstvaardige hand waren ook: een driedeelige verzameling ‘sermones ac homiliae’, een ‘Vita Jesu Christi’ van Ludolf van Saxen in 4 deelen tot gebruik in den refter, de statuten der Orde, een breviarium voor de zieken en een aantal devote tractaten. Al deze handschriften van het voormalige kartuizerklooster te Basel worden aldaar thans bewaard in de universiteitsbibliotheek. Een aantal dezer codices bevatten aan het einde den naam van den scriptor, door hemzelf geschreven, benevens zijn leeftijd, het getal jaren sedert zijn professie en het tijdstip der voltooiing van het handschrift.
In deze verzameling trekt vooral de aandacht de uit drie bockdeelen bestaande bijbel, bekend als ‘die Vullenhoebibel’ (universiteitsbibliotheek Basel, ms. B I 1, 2 en 3), waarvan de deelen achtereenvolgens in 1435, 1443 en 1445 zijn voltooid. Zij zijn geschreven in zeer fraaie minuskels op perkament in 2 kolommen. Voor de versiering der deelen hebben 3 schilders medegewerkt. De bladen zijn ongeveer groot 47,5 × 33 centimeter.
Onder de ‘alia parva opuscula seu devotionalia’, die hij volgens den ouden kroniekschrijver van het klooster heeft afgeschreven, behoort voorts o.a. een bundel tractaten, welke als hs. A VII 20 in de universiteitsbibliotheek te Basel wordt bewaard en die o.a. ook bevat het geschrift De orgine ac decursu Ordinis Cartusiensis van Hendrik van Egher (dl. VIII, kol. 460).
Blijkens het Liber Benefactorum van de voormalige Karthause te Basel (hs. Stadtarchiv) is door Hendrik v.V. en zijn ouders het klooster ook nog op andere wijze bevoordeeld.
Zie: Basler Chroniken herausgeg. v.d. Hist. Gesellschaft in Basel, I (Leipzig 1872), 325-326; Chr. Nickiès, La chartreuse du Val Ste Marguérite à Bâle (Porrentruy 1903), 221 en vlg.; Konrad Escher, Die Miniaturen in den Basler Bibliotheken, Museen und Archiven (Basel 1917), 6-7, 69, 152-155; Registrum antiquae Bibliothecae Cartusiae Basiliensis (hs. Un. Bibl. Basel), passim.
Scholtens